Приемът на храни, богати на холин и карнитин, месо, яйца и млечни продукти, които могат да се превърнат в триметиламин от чревната ни флора, а след това да се превърнат в Триметиламин N-оксид в черния дроб, токсично съединение, което можа да увеличи риска от сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност и атеросклероза (сърдечни удари и инсулти). Добрата новина обаче е, че това разкрива нови вълнуващи възможности за превенция в областта на храненето и интервенциите.
Добре, как ще го направим? Ако чревните ни бактерии могат да вземат месото, млечните продукти и яйцата и да ги превърнат в ТМАО, всичко, което трябва да направим, е да унищожим нашата чревна флора. Можем да даваме на хората антибиотици за елиминиране на производството на ТМАО. Това обаче може също и да убие добрите бактерии и да подпомогне почвата на щамове, устойчиви на антибиотиците.
Хммм… Какво да кажем за пробиотичните добавки? Може би, ако добавим добри бактерии, те ще изтласкат онези, които взимат месото, яйцата и млечните продукти и ги превръщат в триметиламин, който нашият черен дроб превръща в ТМАО. Но не действа. Добавянето на добри бактерии не изглежда да премахва лошите.
Ами ако добавим нови бактерии, които някак да заличат триметиламина, създаден от лошите бактерии? Ами, има една бактерия в червата на кравите и овцете, която превръща триметиламина в метан. Така че може би бихме могли да използваме тази бактерия, за да се отървем от него в червата си, като например трансплантация на фекалии от крави. Проблемът е, че ако не стане един път ще трябва да продължавате да ги давате на хората; така че може би фактът, че Consumer Reports откриват фекално замърсяване във всяка проба говеждо месо, което изследвали, може да е нещо хубаво! Не. Бактериите, произвеждащи метан може и да могат да изядат нашия триметиламин N-оксид, но за съжаление тези бактерии може и да са свързани с различни заболявания, от заболяване на венците до рак на дебелото черво.
Така че, ако антибиотиците и пробиотиците няма да успеят да попречат на добрите бактерии да приемат месо, млечни продукти и яйца и да ги превръщат в триметиламин, от който черният ни дроб произвежда TMAO, мисля, че нямаме друг избор, освен да намалим… функцията на черния дроб!
Това е отговорът за един милиард долар относно холестерола. Същите тези храни повишават холестерола ни, но промените в храненето не са много печеливши. Така че фармацевтичната индустрия измислила лекарствата със статин, които увреждат ензима на черния дроб, който произвежда холестерол. Така че, хей, потискането с лекарствени средства на ензимите, които произвеждат ТМАО в черния дроб, може да послужи като терапия за намаляване на риска от сърдечно-съдово заболяване. Но има едно генетично заболяване, при което този ензим е естествено увреден, наречено триметиламинурия, където има натрупване на триметиламин в кръвта. Проблемът е, че триметиламинът е толкова миризлив, че ви кара да смърдите на умряла риба. Така че, като се имат предвид известните странични ефекти от страдащите от този синдром на рибешка миризма, неблагоприятните странични ефекти правят лекарството по-малко привлекателно. И така, трябва ли да избираме между това да миришем на мъртва риба или да страдаме от сърдечно и бъбречно заболяване?
Само ако имаше някакъв друг начин, по който можем някак да спрем този процес. Ами, какво правят често хората с триметиламинурия, за да намалят нивата на триметиламин? Спират да ядат животински продукти.
Около една трета от хората, които се оплакват от наистина лоша телесна миризма, въпреки добрата лична хигиена, имат положителни изследвания за заболяването, но намаляването или премахването на месо, яйца и млечни продукти може да се окаже истински спасител. Но предвид това, което сега знаем за това колко токсичен може да е крайният продукт ТМАО за нормалните хора, намаляването на животинските продукти може не само спаси социалния живот на хората с рядко генетично заболяване, но и да помогне за опазването на живота на всички останали.
Най-простият начин за намеса е само да се ограничи консумацията на храни, богати на холин и L-карнитин, което може да е ефективна стратегия за ограничаване на циркулиращия триметиламин N-оксид. Но чакайте, винаги можем да опитаме да създадем по генетичен път бактерия, която да изяде триметиламина, но най-простата, най-безопасната препоръка може би е просто да се храним по-здравословно. Можете напълно да премахнете карнитина от храната си, тъй като тялото ни произвежда целия картинин, от който се нуждае, но холинът е важно хранително вещество. Затова имаме нужда от него и можем да си набавим цялото нужно количество от плодовете, зеленчуците, бобовите и ядките. Излишният холин обаче, като например в яйцата, може би е добре да се избягва.
Трябва ли да се тревожим за растителните храни с високо съдържание на холин, като броколите? Консумацията на кръстоцветни зеленчуци се свързва със значително по-дълъг живот, по-ниска смъртност от сърдечно-съдови заболявания. За да разберат какво се случва, изследователи взели зеленчука с най-високо съдържание на холин, Брюкселското зеле и накарали хората да изяждат по 2 чаши на ден за три седмици, накрая нивата им на ТМАО всъщност се понижили. Оказва се, че брюкселското зеле изглежда регулира този ензим на TMAO в черния дроб по естествен начин – не достатъчно, че да замиришете, но достатъчно, за да намали ТМАО.
И хората, които се хранят изцяло на растителна основа, може и въобще да не произвеждат ТМАО. Дори и да опитате да дадете пържола на някой веган, която съдържа холин и карнитин, няма да има дори една цифра повишение в нивата на ТМАО, тъй като вегетарианците и веганите имат различна чревна флора. Ако не ядем пържоли, няма да стимулираме растежа на бактериите, хранещи се с пържоли в червата ни. Така че забравете за кравата, какво ще кажете да си сложите фекален трансплантант от някой веган? От гледна точка на ТМАО, може би не е нужно да се храним като вегани, стига да се изхождаме като такива.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-reduce-your-tmao-levels
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев