Неврологът от Харвард Марта Херберт казва в речта си по време на конференция за аутизма, че трябва да проведем изследвания така, сякаш това е спешен случай. Вече повече от 1.5% от децата в САЩ имат аутизъм, а той изглежда, че е във възхода си. Ами невероятният ефект на високата температура, това невероятно облекчение на аутистичното поведение по време на треска продължава да замайва родители и лекари. От изследователска гледна точка, какво може да бъде по-разкриващо от едно обикновено събитие, което на практика „нормализира“ аутистичното поведение за определено време? Толкова много неща се случват при висока температура обаче. От къде да започна?
Е, след като стана ясно, че една от причините за аутизма може да се намира в синапсите, така наречената душа на мозъка, нервните връзки, по които се предава информацията, вниманието се насочи към HSP, топлинно-шоковите протеини, които се освобождават от мозъка когато човек има температура, което може да подобри синаптичното предаване и по този начин да подобри и дълговерижната мозъчна свързаност, която е потисната при аутизма. ASD означава разстройство от аутистичния спектър. И има една съставка, сулфорафан, която повишава тези топлинно-шокови протеини. Така че да можете да вземете накрая ползите, без да вдигате висока температура. Коя фармацевтична компания го произвежда? За какво да питам в аптеката? Не, сбъркали сте магазина…
Сулфорафанът не се прави в химически завод; прави се от растение. Сулфорафанът се съдържа в броколи, кейл, зеле, тъмнозеленолистни и карфиол, с други думи, кръстоцветни зеленчуци. Така че, може би ако дадем броколи на хора с аутизъм, това ще подобри нещата като повиши топлинно-шоковите протеини.
Но синаптичната дисфункция не е единствената причина, която допринася към аутизма. Съществува също и оксидативният стрес. Мозъкът е особено уязвим към оксидативния стрес, защото много свободни радикали се образуват в мозъка, който има много малко антиоксидантни защитни възможности. И наистина „има дълга история от проучвания, които показват, че [аутизмът] се свързва с оксидативния стрес и намален антиоксидантен капацитет.“ Нивата на Nrf2 намаляват почти наполовина, което именно предизвиква антиоксидантната реакция на тялото ни. Само ако имаше начин да повишим нивата на Nrf2 с храни… Бум! Ето го! Сулфорафанът просто се оказва възможно най-мощното естествено средство за повишаване на Nrf2 на планетата.
Какво точно беше Nrf2? Смята се за основен регулатор на реакцията на нашия организъм към стресорите в околната среда. При всякакъв вид стрес, оксидативен стрес, възпалителен стрес, Nrf2 задейства елементите на нашата антиоксидантна реакция, като активира всички видове гени, защитаващи клетките, които балансират и детоксикират свободните радикали и улесняват възстановяването на протеините и на ДНК-то.
Така че, може би, ако дадем броколи на лице с аутизъм, също ще се подобрят нещата чрез задействане на Nrf2, който активира тези елементи на антиоксидантната реакция. И тогава идва митохондриалната дисфункция. За децата с аутизъм е по-вероятно да страдат от нефункциониращи митохондрии, малките мощни центрове в нашите клетки, където се осъществява метаболизма. Само да имаше някоя храна, която да може да подобри митохондриалната функция. Има. Хранене, богато на кръстоцветни зеленчуци, ефективно пренастройва метаболизма, като възстановява метаболитния баланс. Двигатели на нашите клетъчни електроцентрали.
Сулфорафанът може не само да стимулира генното поведение на топлино-шоковите протеини до 6 пъти в рамките на шест часа, но може и да удвои масата митохондрии в човешките клетки, отглеждани в съд на Петри. Така че, може би, ако дадем броколи на лица с аутизъм, това ще подобри нещата като облекчи част от тази митохондриална дисфункция, която създава още повече свободни радикали. Добре, може ли все пак да дадем на децата вече броколи? Преди това един последен фактор: нервно възпаление, възпаление на мозъка, друг причинен фактор за аутизъм. Ако при аутопсия разгледате мозъчните тъкани на хора с аутизъм, ще видите възпаление през бялата материя. И ако направите лумбална пункция, до 200 пъти по-високи нива на възпалителните показатели, като интерферон, които заливат мозъка.
Какво причинява цялото това възпаление? Ами, главният регулатор на възпалителната каскада е един протеин, наречен NF-kappa-beta, който предизвиква възпаление и ако е прекалено изразен, както е при аутизма, може да доведе от хронично или прекомерно възпаление. Само ако имаше храна. Чакайте малко, броколите правят и това? Всъщност, това е основният противовъзпалителен механизъм на сулфорафана, потискане на NF-kappa-beta.
Е, това завършва картината. Ако дадете на човек с аутизъм малко броколи, се освобождават топлинно-шокови протеини, които ускоряват синаптичното предаване, Nrf2 се активира, за да почисти свободните радикали, митохондриалната функция се възстановява и потискаме възпалението, предизвикано от NF-kappa-beta. Една храна, която да властва над всички. Една храна, която да се противопостави на всички четири предполагаеми фактори. Това е една от разликите между храните и лекарствата. Лекарствата обикновено имат единични ефекти, но разстройствата от аутистичния спектър имат многостранни фактори – нищо чудно, че няма лекарства, които да действат. Но стратегиите, които използват мултифункционални фитохимикали като сулфорафан, или още по-добре, самите растения в непреработен вариант, са доста атрактивни… на теория. Но няма как да знаем докато не проверим: което ви обещавам, че ще покрием в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/fighting-autism-brain-inflammation-with-food
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев