Аутизмът в момента засяга около 1 на всеки 68 деца в САЩ, но все още дори нямаме лекарства, които да лекуват основните симптоми, да не говорим за самото скрито заболяване. Имам предвид, можем да лекуваме някои симптоми, но не и причините за това състояние. Разбира се, ако човекът е агресивен, може да му дадем антипсихотични лекарства, стимуланти като риталин за синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), или можем да го нокаутираме, за да му помогнем да спи по-добре, но за подобрение в социално и комуникативно отношение, основните признаци и симптоми на аутизма, нямаме много какво да предложим, а болестта изглежда е във възхода си. Какво можем да направим?
Ами, преди десетилетия било публикувано едно откритие, което предлага лъч надежда: когато децата аутисти вдигнат висока температура, те неизменно демонстрират значително по-нормално поведение, включително по-голямо желание или способност за комуникация. Могат да станат по-малко отдръпнати, по-будни, говорят повече и са по-комуникативни. Всички медицински лица, работещи с деца аутисти, отбелязват забележителното подобрение в поведението, но веднага щом треската премине, те се връщат към изходна линия. И така, мислите си, уау, само ако можехме да разберем какво точно става, вероятно можем да развием някакъв вид лечение. Да, но чакайте малко. Нека направим крачка назад и осъзнаем какво може да означава това.
Нещото, което е толкова новаторско и разтърсващо е, че това поставя под съмнение цялата презумпция, че аутизмът е някакво статично необратимо мозъчно заболяване, при което мозъкът е просто необратимо повреден по някакъв начин, без надежда за възстановяване. Но трескавите проблясъци предполагат, че не е така, че това е по-скоро динамично мозъчно увреждане, където нормалните здрави вериги са някъде там, но са активно потиснати и температурата някак си повдига това потискане, освобождава процеса на активната болест, което предполага, че ако можехме да открием какво се случва, бихме могли теоретично да облекчим болестта не само за дни, а завинаги.
И така, човек би помислил, че именно стои като замисъл в ума на всеки изследовател на аутизма, невероятно е, че на практика няма никакво споменаване за този феномен висока температура/подобрено поведение в цялата медицинска литература за аутизма, въпреки че почти всеки запознат с болестта – както родители, така и специалисти, които се занимават с нея всеки ден, знаят за това. Всъщност, първата и единствена Нобелова награда за медицина, връчена някога на психиатър за мозъчни заболявания, е за така наречения баща на терапията с треска, при която той инжектирал малария на хора и някои от тях се подобрявали… ако не умрат първо от маларията, тоест. Какво толкова има във високата температура, което може да подобри мозъчната функция? Ако можехме да разберем, може би има начин и да го направим без да убиваме хора.
Добре, но първо нека потвърдим, че феноменът е истински. Да, бързите промени в поведението, докладвани по време на висока температура при аутизъм, предполагат, че тези невронни мрежи в аутизма може все пак да бъдат непокътнати, просто да са нефункциониращи, а разбирането за причините при подобрение по време на треска могат да осигурят представа за това какво се случва.
Но целият този ефект на температурата при аутизъм се основава на докладвани случаи и анекдоти, до… това проучване. Предвид потенциалните приложения за възможности за лечение, било проведено официално проучване за докладваното явление и наистина децата аутисти се подобрявали, когато имали висока температура, което официално документира феномена като истина. Добре, сега с пълна пара напред; нека помислим.
Кой го е грижа как работи? Имам предвид, знам че не можем да заразяваме децата с малария, но защо просто не ги заведем на сауна, гореща вана или нещо такова? Защото това не действа. Когато седите в сауна или гореща вана, кожата ви се нагорещява, но мозъкът си остава малко или много със същата температура. Той има специални охлаждащи механизми; така че, без значение каква е температурата навън, мозъкът си остава със същата температура вътре. Това е хубаво нещо; по този начин можете да си хапнете сладолед на фунийка без да ви замръзне мозъка буквално. Но когато имате висока температура, вътрешният термостат се включва, за да се пребори с инфекцията и тогава всъщност има повишаване на температурата на мозъчната тъкан.
Сега, мозъкът трябва да внимава да не се сготви до смърт; Така че той освобождава топлинно-шокови протеини. Докато мозъкът ви повишава температурата си, за да предизвика треска, той освобождава топлинно-шокови протеини, които да предотвратят и поправят вредата за протеините. При по-високи температури протеините могат да започнат да се разплитат, който процес се нарича протеинна денатурация. Същото се случва, когато готвите с яйчни белтъци. Протеините денатурират. Това не е нещо, което бихте искали да се случи в главата ви. Добре, но какво общо има това с аутизма?
Ами, една от причините за аутизъм може би е дерегулацията на синаптичната функция, което означава, че дерегулацията на нервните сигнални пътища в мозъка можа да играе ключова роля в причината за нарушения от аутистичния спектър. Е, познайте какво правят тези топлинно-шокови протеини? Те защитават и поддържат синаптичната функция. Добре. Сега въпросът е: има ли начин да се активира топлинно-шокова реакция без да се налага да има инфекция с висока температура?
Е, както можете да си представите, сега има силен интерес сред фармацевтичните компании да откриват и развиват фармакологични вещества, които да могат да предизвикат топлинно-шоковата реакция, но броколите ги побеждават. Сулфорафан, активната съставка в кръстоцветните зеленчуци, зеленчуци от семейство зелеви, като броколи, кейл и тъмно зеленолистни, активират топлинно-шокова реакция: няма нужда от малария. Така че, на теория, приемът на сулфорафан от тези с аутизъм под формата на броколи или кълнове от броколи, може да извлече същите ползи, свързани с високата температура.
В този момент очаквате да ви разочаровам за Биг Броколи и да ви кажа как такова проучване никога няма да бъде финансирано и ще сте прави, до… СЕГА! Вижте, има семейни фондации по света, фондации с нестопанска цел, които просто искат да видят хората с аутизъм да се оправят, независимо дали цените на корпоративните акции се покачат или не. Ще разберем какво става после в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/fever-benefits-for-autism-in-a-food
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев