По-рано тази година започнах да получавам имейли за тази книга, „Растителният парадокс“, която претендира, че излага „скритите опасности“ в здравословните храни, които причиняват болести и наднормено тегло, храни като боб, пълнозърнести храни и домати. Защо? Заради лектините, което е повтаряне на отхвърлената диета според кръвната група от преди десетилетия; те просто продължават да се връщат. Да, но това е написано от лекар, което, ако сте гледали видео клиповете ми за медицинското образование, вече ще знаете, че се оказва против престижа на лекаря, когато става въпрос за писане на книги за храненето, които основно рекламират на света, че е получил много малко или никакво обучение по хранене. Д-р Аткинс е бил преди всичко кардиолог. Но вижте, винаги се възползвайте от ползите на съмнението. Проблемът е, че дори не изглежда да преминава успешно теста за подушване.
Искам да кажа, ако лектинът е вреден, то тогава бобът ще е най-вреден, и така, изследователите на боб вероятно ще открият, че хората, които ядат боб, живеят по-малко, въпреки че точно обратното може да е вярно за бобовите растения – боб, грах, нахут и леща – за които се оказва, че са може би най-важният хранителен фактор за оцеляване при възрастните хора в страните по света. Както посочва Дан Бютнер в работата си „Сини зони“, храните, съдържащи лектин, са крайъгълният камък на храната на най-здравите и най-дълголетните групи от населението на планетата. Растителното хранене като цяло и бобовите растения по-специално имат обща нишка сред дълголетниците от Сините зони по света – там се намират най-богатите на лектин храни. И ако лектините са вредни, то хората, които ядат пълнозърнести храни, трябва да са пълни с болести, докато всъщност приемът на пълнозърнести храни се свързва с намален риск от коронарна болест на сърцето, убиец номер 1 на мъжете и жените. И инсулт, и рак и смърт от всички тези причини, взети заедно, което означава, че хората, които ядат пълнозърнести храни, обикновено живеят по-дълго, получават по-малко дихателни заболявания, инфекции, диабет и всички причини, несвързани със сърдечно-съдови болести и рак. И не само при проучванията върху населението. Както съм показвал и преди, можете да разделите хората според това дали има намеса с пълнозърнести храни или не и да докажете ползите от причинно-следствената връзка. Същото е с доматите. Разделяте жените на две групи – едната пие по чаша и половина доматен сок, а другата – вода всеки ден и всичкият този отровен доматен лектин намалява системното възпаление или действа вталяващо на талията, намалява холестерола, както и възпалителните фактори.
И така, когато ми казаха за тази книга, си казах, нека позная: той продава редица хранителни добавки, блокиращи лектина. И докато се усетите: помогнете на тялото си в борбата срещу лектините само за $79.95 на месец. Това са само хиляда долара на година – изгодна сделка за приятни посещения в банята. И тогава разбира се идват още 10 други добавки. Така че само за 8 или 9 хиляди долара годишно можете да оближете тези лектини. О, не споменах ли линията за грижа за кожата? Стегнати и оформени срещу още $120, всичко това много по-достъпно, ако се абонирате за неговия VIP клуб.
Но все пак е по-добре да получим ползата от съмнението. Хората ме молят през цялото време да коментирам някой нов блог, книга или YouTube видео, а аз за съжаление трябва да кажа, вижте, има стотици хиляди рецензирани научни статии върху храненето, публикувани в медицинската литература всяка година, едва успяваме да се справим с тях.
Ах, но хората продължаваха да ми пишат за тази книга; казах си, добре, ще разгледам първия абзац. Глава 1, абзац 1: „Забравете всичко, което сте мислели, че знаете“ (книгите по хранене обожават да казват това). Например „Яденето на миди и жълтъци от яйца драстично намалява общия холестерол.“ Какво?! Жълтъците на яйцата да намаляват холестерола? Какъв е този цитат? Това е документът, който той цитира. Ето го и него. Вече знаете как протичат тези проучвания. Как се доказва, че една храна намалява холестерола? Премахвате толкова много месо, сирене и яйца, че общият брой наситени мазнини спада, в този случай с около 50%. Ако намалите наситените мазнини на половина, разбира се, че нивата на холестерола ще паднат. И така, получава се спад в холестерола, като се премахват месото, сиренето и жълтъците. И все пак, това е документът, който той използва в подкрепа на твърдението си, че жълтъците на яйцата драстично намаляват холестерола.
Невероятно е. Това е обратното на истината. Ако се добавят жълтъци към храната на хората, холестеролът им се покачва. Имам предвид, как смее той да казва това? И това не е някаква безобидна глупост, както да кажем, че Земята е плоска или нещо такова. Сърдечните заболявания са убиец номер едно на мъже и жени. Това всъщност може да навреди на хората. Толкова за ползата от съмнението.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/dr-gundrys-the-plant-paradox-is-wrong
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев