„Растителният парадокс“ на д-р Гъндри е погрешен

По-рано тази година започнах да получавам имейли за тази книга, „Растителният парадокс“, която претендира, че излага „скритите опасности“ в здравословните храни, които причиняват болести и наднормено тегло, храни като боб, пълнозърнести храни и домати. Защо? Заради лектините, което е повтаряне на отхвърлената диета според кръвната група от преди десетилетия; те просто продължават да се връщат. Да, но това е написано от лекар, което, ако сте гледали видео клиповете ми за медицинското образование, вече ще знаете, че се оказва против престижа на лекаря, когато става въпрос за писане на книги за храненето, които основно рекламират на света, че е получил много малко или никакво обучение по хранене. Д-р Аткинс е бил преди всичко кардиолог. Но вижте, винаги се възползвайте от ползите на съмнението. Проблемът е, че дори не изглежда да преминава успешно теста за подушване.
Искам да кажа, ако лектинът е вреден, то тогава бобът ще е най-вреден, и така, изследователите на боб вероятно ще открият, че хората, които ядат боб, живеят по-малко, въпреки че точно обратното може да е вярно за бобовите растения – боб, грах, нахут и леща – за които се оказва, че са може би най-важният хранителен фактор за оцеляване при възрастните хора в страните по света. Както посочва Дан Бютнер в работата си „Сини зони“, храните, съдържащи лектин, са крайъгълният камък на храната на най-здравите и най-дълголетните групи от населението на планетата. Растителното хранене като цяло и бобовите растения по-специално имат обща нишка сред дълголетниците от Сините зони по света – там се намират най-богатите на лектин храни. И ако лектините са вредни, то хората, които ядат пълнозърнести храни, трябва да са пълни с болести, докато всъщност приемът на пълнозърнести храни се свързва с намален риск от коронарна болест на сърцето, убиец номер 1 на мъжете и жените. И инсулт, и рак и смърт от всички тези причини, взети заедно, което означава, че хората, които ядат пълнозърнести храни, обикновено живеят по-дълго, получават по-малко дихателни заболявания, инфекции, диабет и всички причини, несвързани със сърдечно-съдови болести и рак. И не само при проучванията върху населението. Както съм показвал и преди, можете да разделите хората според това дали има намеса с пълнозърнести храни или не и да докажете ползите от причинно-следствената връзка. Същото е с доматите. Разделяте жените на две групи – едната пие по чаша и половина доматен сок, а другата – вода всеки ден и всичкият този отровен доматен лектин намалява системното възпаление или действа вталяващо на талията, намалява холестерола, както и възпалителните фактори.
И така, когато ми казаха за тази книга, си казах, нека позная: той продава редица хранителни добавки, блокиращи лектина. И докато се усетите: помогнете на тялото си в борбата срещу лектините само за $79.95 на месец. Това са само хиляда долара на година – изгодна сделка за приятни посещения в банята. И тогава разбира се идват още 10 други добавки. Така че само за 8 или 9 хиляди долара годишно можете да оближете тези лектини. О, не споменах ли линията за грижа за кожата? Стегнати и оформени срещу още $120, всичко това много по-достъпно, ако се абонирате за неговия VIP клуб.
Но все пак е по-добре да получим ползата от съмнението. Хората ме молят през цялото време да коментирам някой нов блог, книга или YouTube видео, а аз за съжаление трябва да кажа, вижте, има стотици хиляди рецензирани научни статии върху храненето, публикувани в медицинската литература всяка година, едва успяваме да се справим с тях.
Ах, но хората продължаваха да ми пишат за тази книга; казах си, добре, ще разгледам първия абзац. Глава 1, абзац 1: „Забравете всичко, което сте мислели, че знаете“ (книгите по хранене обожават да казват това). Например „Яденето на миди и жълтъци от яйца драстично намалява общия холестерол.“ Какво?! Жълтъците на яйцата да намаляват холестерола? Какъв е този цитат? Това е документът, който той цитира. Ето го и него. Вече знаете как протичат тези проучвания. Как се доказва, че една храна намалява холестерола? Премахвате толкова много месо, сирене и яйца, че общият брой наситени мазнини спада, в този случай с около 50%. Ако намалите наситените мазнини на половина, разбира се, че нивата на холестерола ще паднат. И така, получава се спад в холестерола, като се премахват месото, сиренето и жълтъците. И все пак, това е документът, който той използва в подкрепа на твърдението си, че жълтъците на яйцата драстично намаляват холестерола.
Невероятно е. Това е обратното на истината. Ако се добавят жълтъци към храната на хората, холестеролът им се покачва. Имам предвид, как смее той да казва това? И това не е някаква безобидна глупост, както да кажем, че Земята е плоска или нещо такова. Сърдечните заболявания са убиец номер едно на мъже и жени. Това всъщност може да навреди на хората. Толкова за ползата от съмнението.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/dr-gundrys-the-plant-paradox-is-wrong
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 1. Искрено съм озадачена защо някой ще седне да преведе това видео от този иначе забавен доктор, който изважда само един пример за грешно интерпретиран източник от книгата (интепретиран по същия начин когато излезе от журналистите, добре помня!), за да „докаже“, че идеите на цялата книга не работят. „The Plant Paradox“ е помогнала на повече хора от всичките скептици, които са гледали видеото.

  • Всеки има глава на раменете си. Фактът е че видеата на д-р Майкъл Грегър са помогнали на няколко милиона човека по цял свят. Заради директното му цитиране на конкретни факти от научни изследвания хората му имат доверие и съответно виждат положителни резултати в дългосрочен план когато приложат видяното на практика.
   За останалите хора, които имат различна гледна точка от неговата и научните изследвания: всеки има свободна воля и може да я използва. Рано или късно ще види дългосрочните ползи или вреди от решението си.

   • Конкретно това видео не помага, както и не помагат другите скептици, отхвърлящи с лека ръка „книгите за диети“. Оборването на коментар по един-единствен цитат на свой ред не е научен подход. Със сигурност има причини някои хора да търпят подобрение при изключване на определени храни и мисля, че доктора от книгата е на прав път. Това изследване от 2013-та също напипва правилния път https://www.dovepress.com/effects-of-low-carbohydrate-diet-therapy-in-overweight-subject-with-au-peer-reviewed-fulltext-article-DDDT

    • Логиката е много ясна: когато има цитат на информация, която не е факт, а внася в заблуждение, няма как д-р Грегър или някой друг, който си служи само с научни изследвания, да каже добра дума за книгата (независимо коя е тя).
     По същия начин и с г-н Гъндри. За съжаление той се възползва от вътрешното влечение на хората да четат информация за лошите си навици (хранене, пушене, алкохол и т.н.), че всъщност няма нищо лошо в тях и всичко е наред.
     И за разлика от Гъндри, д-р Грегър не печели пари на гърба на хората (доказал го е в последните 20 г. с практиката си и с предоставянето на безвъзмездна информация; обикаляне по цял свят и изнасяне на безплатни лекции, видеата, интервюта и др.). Това е причината нашето семейство да е избрало да отделя от свободното си време и да превежда такъв обем информация.
     И както казах и преди: всеки има свободна воля. Ако не му се харесва дадена информация може да се обърне към някой друг и да го следва като авторитет и да види крайните резултати (били те положителни или отрицателни).

     • Основната ми критика дойде от това, че превеждате видео за книга, която дори не е преведена на български, т.е. нямате представа какво пише в нея. Разбирам, че сте фенове на ютюбъра, но определено няма смисъл от този превод, докато този метод на хранене не добие популярност (което със сигурност ще стане след като книгата дойде на пазара; иначе няма нужда от превод). Пак казвам – преводът е безсмислен.

      Всъщност ползата от това видео е, че се запознах с критикуваната книга и имах възможност да прочета повече за нея. И двамата с ютюбъра не сме я чели още, но поне благодарение на това видео аз ще я прочета 🙂 Д-р Гъндри всъщност предлага диета на изключване за 6 седмици и последващи експерименти с храната, докато се види кое може да се яде. Книгата добива популярност, защото има премного хора с добри резултати от подобно сортиране на храните.

      • В крайна сметка след няколко коментара стигнахме до един и същи извод: преведеното видео е било полезно. 🙂
       Стига г-н Гъндри да следва основите (което според мен не прави напълно и това е повод за критика), а именно: цели храни от растителен произход, без животински продукти (месо, яйца, млечни, риба), без преработени храни и полуфабрика/пакетирани храни, то до голяма степен нещата ще са наред и ще има смисъл книгата му.
       Но оставам този цитат от видеото за осмисляне:

       „И така, когато ми казаха за тази книга, си казах, нека позная: той продава редица хранителни добавки, блокиращи лектина. И докато се усетите: помогнете на тялото си в борбата срещу лектините само за $79.95 на месец. Това са само хиляда долара на година – изгодна сделка за приятни посещения в банята. И тогава разбира се идват още 10 други добавки. Така че само за 8 или 9 хиляди долара годишно можете да оближете тези лектини. О, не споменах ли линията за грижа за кожата? Стегнати и оформени срещу още $120, всичко това много по-достъпно, ако се абонирате за неговия VIP клуб.“

       Ето оттам и идва разликата между нашите възгледи. За мен този подход на скрита (явна за мен) печалба е неетичен. Това никога не е била и никога няма да бъде практика на д-р Майкъл Грегър. Гъндри очевидно има сериозен конфликт на интерес и ако вие не го виждате не мога да помогна.

 2. Ако погледнем българската диета и не само българска, а балканска или Европейска, без да ходим на изток или запад, преди около 100 години или две поколения, нашите деди, преди да внедрят Американските продукти – като Картофовите- Картофи, Домати, Чушки и Бобовите, Царевицата …в Европа, народът тук в Европа е ял основно местно растяща храна. Добре а коя е била тя?

  Зелето със свинско е била традиционната ни храна, за да се отличаваме от турците, Лучници и храни основно от лук и луковични зеленчуци, салати и зеленолистни зеленчуци от свободно растящи в дворовете растения като коприва, лапад, киселец, левурда, лук, чесън, праз лук, репи и тн.
  Луковете са пълни с пробиотици, със органична сяра, с полезни витамини и вещества.
  И да, не са си хранели добитъка с царевица, както сега и това е вярно. Косили са тревата и са давали като сено през зимата на животните, това е. Лятото прясна трева, зимата сено. Яли са много пробиотични храни, които са киселите млека и ферментиралите туршии зимата като кисело зеле и всички кисели зеленчуци.
  С такава диета домашна и здравословна, както и живот на чист въздух и пиене на не хлорирана вода от канализацията, а изворна, определено е нормално да се постигне живот до към 100 години.
  Цялата храна внесена от Америка, в действителност разболява, защото тези поколения не са еволюирали за да могат да я усвояват пълноценно, а са били на съвсем друга хранителна диета.
  Това, че в момента сме измислили понятие „Национално ястие“ и сме включили храни от Америка, които нямат и 200 годишна история, от еволюционна гледна точка, е супер неправилно. Хората трябва да се придържат към местните си храни и това което расте локално на почвата им по естествен път, а не внесено с кораби или самолети от други места на планетата.
  И определено доста поколения ще бъдат болни, докато се адаптират да ядат новата храна, внесена им от някъде другаде о света.

 3. Другото което е важно, белите американци- които са си чисти европейци също не са адаптирани еволюционно към американските продукти, като царевица, бобови, картофи, домати итн. Само местният народ има развита система за разграждане на храната.
  Новите колонизатори нямат такава изградена, затова все още страдат от болести, алергии и автоимунни.
  Всичко е до адаптация на организма.
  Не мое да отидете на запад или на изток и да започнете да ядете нечия друга храна и култура, без да ви се отрази веднага на метаболизма.
  Поне няколко поколения трябва да свикнат и да се адаптират към тези храни.
  Трябва да се внедряват и постепенно.
  А когато си на друг континент, определено винаги ти липсват твоите местни, храни, с които си свикнал и израстна, особено ако си от поколение, което поне 3 поколения назад са израснали в един район, без да се местят териториално никъде.
  тоест съвсем не адаптирани към никакви промени и в начина на живот и в начина на хранене.

 4. А забравих прословутият Тютюн, който ни съсипа икономиката и здравето при това на цял свят. Пак внедрен глобално и повсеместно по света от Новоколонизаторчетата Хамериканци.
  А какво сме пушели преди да ни го вкарат Американците?
  ето какво казва уикипедия:
  Има гръцки и римски сведения за пушенето на семена от коноп и испанска поема c. 1276 споменава енергийните ефекти на лавандуловия дим, но тютюнът е напълно непознат за европейците преди откриването на Новия свят.

  Ей затова светът е бил по умен и здрав, коноп и лавандула!