„Готварска мая и болест на Крон, може ли да ви убие?“ Това е подстрекателно заглавие (без намерение за игра на думи). Болестта на Крон е възпалително заболяване на червата. Може ли хлебната мая, което е същото като бирената мая, което е същото като хранителната мая, да играе роля в болестта на Крон?
Всичко започва с това проучване, публикувано през 1988 г., което показва, че хора с болест на Крон имат обикновено повече антитела към маята отколкото хората без болест на Крон. Антителата са като домашни устройства, които нашата имунна система създава, за да напада чужди нашественици. Това е една част от имунната ни система; другата е клетъчно моделираният имунитет, при който белите ни кръвни клетки нападат нашествениците директно. И се установява същата свръхчувствителна реакция към маята в белите кръвни клетки също и на пациенти с болест на Крон.
Ако вземете кръв от здрави хора, дори пекари, които са в контакт с мая по цял ден, и изложите техните периферни кръвни левкоцити, белите кръвни клетки на имунната им система, на маята, нищо няма да се случи. Те просто ги игнорират, защото обикновено са безобидни. Но ако направите същото с пациенти с болест на Крон, белите им кръвни клетки ще полудеят.
Сега, когато казвам, обикновено безобидни, ако имате рак, СПИН или имате слаба имунна система, може и да се заразите от домашно приготвена бира или добавки с пробиотична мая, но мнението не е, че маята реално е заразила пациенти с болест на Крон. Хората с болест на Крон може да са просто свръхчувствителни към излагане на неактивни, мъртви дрожди в типични хранителни продукти, което може да обясни защо когато се освобождават червата им, когато ускорите процеса при пациенти с болест на Крон, те се подобряват.
Всъщност, ето защо добавяме екстракт от дрожди и протеини към ваксините, като помощни съставки, дразнител, като алуминия, за да накара ваксините да работят по-добре чрез повишаване на имунната реакция. Но това може ли да увеличи риска от автоимунно заболяване, като усилва имунната ни реакция твърде много, особено при хора, които са генетично предразположени, както пациенти с болест на Крон?
И колкото по-голяма е реакцията срещу дрождите, толкова по-тежко е заболяването, както при деца, така и при възрастни. Така че може би трябва да подложим пациенти с Крон на диета без мая и да видим дали ще се подобрят. Но почакайте малко. Само защото антителата срещу дрожди са свързани с болест на Крон, не означава, че реакцията към дрождите причинява болест на Крон; може би болестта на Крон причинява реакцията към маята. Какво? Помислете. Болестта на Крон причинява възпалени, пропускливи черва; така че може тя се е появила първо, което позволява частиците на маята да проникнат в кръвта, което води до реакцията срещу дрождите. Така че вместо реакцията към маята да предизвиква болест на Крон, може би болестта на Крон просто предизвиква реакцията към маята. Дали антителата всъщност предизвикват възпалително заболяване на червата или те са само следствие от чревно възпаление, остава неясно.
И така, как можем да проверим? Ами, ако антителата срещу дрождите са само следствие от частиците храна, които проникват през червата, пациентите на Крон трябва да имат антитела срещу всички видове често срещана храна, но не. По-големият брой антитела срещу дрождите при болест на Крон в сравнение с контролна група, но няма по-сериозна реакция при пациенти с болест на Крон към мляко, пшеница или яйчен протеин, които също вероятно ще бъдат пропуснати.
Или можете да погледнете по друг начин на нещата; вместо други храни, какво ще кажете за други възпалителни чревни нарушения: язвен колит или остър гастроентерит? Така също можете да получите възпаление и пропускливост, но все пак никаква повишена реакция към маята. Изглежда, че има нещо уникално във връзката между маята и болестта на Крон. Но може би възпалените черва при Крон просто уникално и селективно пропускат дрождите? Ако изключим болестта на Крон, можем ли да спрем реакцията към болестта на Крон?
Болестта на Крон се влошава до толкова, че повечето пациенти трябва накрая да минат под ножа и да се премахнат части от червата им. Така че, когато възпалените части се премахнат, отминава ли и реакцията към маята? Не, няма промяна след операцията. Така че промяна в активността на болест на Крон не води до промяна в реакцията към дрождите, но те първа трябва да докаже, че реакцията към маята идва първа.
За щастие, израелската армия редовно взима кръв на своите новобранци, следи здравето им в продължение на години; така че човек може да се върне назад и да провери кръвта на наскоро диагностицирани жертви на болестта на Крон. И наистина, тези, които се оказали с болест на Крон, години по-рано са реагирали непропорционално към дрождите на маята. Така че реакцията към маята не е като да е била слаба преди болестта на Крон и после да се е увеличила. Реактивността на дрождите се е промъквала година след година преди диагнозата. Вижте сега, възможно е да е имало някаква субклинична пропускливост на червата в годините преди диагнозата, които да са довели до реакцията към маята, но не изглежда да има някаква връзка между реактивността на маята и пропускливостта на червата.
И така, дали високите нива в кръвта на антитела срещу дрождите са резултат от пропускливостта на чревната бариера в болестта на Крон? Не, не изглежда да е така. Така че, ако болестта на Крон не води до реакция към маята, това означава ли, че реакцията към маята води до болест на Крон?
Винаги когато имате две неща, които изглежда са свързани, в този случай реакцията към мая и болестта на Крон, и двете изглеждат тясно свързани, защото X причинява Y или защото Y причинява X. Е, в този случай се оказва, че Y не причинява X, но това означава ли, че X причинява Y? Има още една възможност. Може би има и трети фактор, който причинява и двете, независимо едно от друго. Може би единствената причина реактивността на маята и болестта на Крон да се свързват е, че има трети фактор, който е причина и за двете, като например кандида, което ще разгледаме в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-nutritional-yeast-trigger-crohns-disease
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев