Когато става въпрос за потенциалните последици за здравето на хората от използването на мобилни телефони, разбира се, че ако прекалявате с пращането на съобщения, може накрая да се окажете с разтягане на врата или дори със счупен врат, вие или някой, който ще ударите, ако го правите докато шофирате. От друга страна, помислете за безбройните спасени животи на пътя, защото сега вече могат да се обаждат толкова бързо при спешни ситуации.
Но какво да кажем за рака? От началото на века има проучвания, които предполагат двойно по-голям риск от мозъчен тумор при дълготрайна употреба на мобилен телефон отстрани на главата, там, където го слагате, за да говорите. Това е важно, тъй като радиацията прониква само на няколко сантиметра в главата. Ако погледнем от задната част на главата на един човек или от върха, ще видим защо бихме могли да развием рак от едната страна на главата.
Тъй като има такъв локален ефект, това може да се обясни препоръките примерно за използване на функцията за високоговорител или слушалки handsfree, което може да намали излагането на мозъка с коефициент от 100 или повече пъти, а това включва и Bluetooth-слушалките. Това може да е особено важно при деца с по-тънки черепи.
Да, но радиацията от мобилен телефон не е като ядрената радиация; тя не уврежда директно ДНК-то, както правят гама-лъчите от някоя атомна бомба. Ах, но изглежда, че може да увреди ДНК-то косвено, чрез генериране на свободни радикали. От общо 100 проучвания по темата, 93 потвърждават тези оксидативни свойства на сравнително ниско интензивната радиочестотна радиация, която идва от мобилните телефони. Добре, но този оксидативен стрес довежда ли до увреждане на ДНК? Повечето проучвания откриват именно това, признаци на генотоксичност, увреждане на гените ни, нашето ДНК или хромозомите.
Да, но много от тези изследвания били в съд на Петри или с лабораторни животни. Не се интересувам толкова дали Мики Маус или Мини Маус са в риск. Ами мозъчните тумори при хората? Да, някои проучвания върху населението откриват повишен риск от рак, но други проучвания не установяват такъв риск. Хм, чудя се дали източникът на финансиране на тези проучвания има нещо общо с това? Някои от проучванията били финансирани от компании за мобилни телефони. Изследователите подозирали, че за проучванията ще е по-малко вероятно да имат ефект, ако се финансират от телекомуникационната индустрия, която има очевиден интерес да покаже, че употребата на мобилни телефони е безопасна.
И така, започнали изчисленията – и изненада, изненада – установили, че за проучванията, финансирани изцяло от индустрията, има наистина по-малка вероятност да докладват някакви значителни ефекти. Повечето от независимо финансираните проучвания установили ефекти. Повечето от проучванията, финансирани от индустрията, не установили; всъщност, имало около 10 пъти по-малък шанс да открият неблагоприятен ефект от употребата на мобилни телефони.
Това е дори по-лошо от фармацевтичната индустрия! За проучванията, финансирани от Биг Фарма за техните собствени продукти, има само 4 пъти по-голяма вероятност да облагодетелстват лекарството, в сравнение с независимия изследовател, въпреки че Големият тютюн все още е на първо място, когато става въпрос за Голямата пристрастност.
Защо научните статии за ефектите върху здравето на вторичния тютюнев дим достигат до различни заключения? Е, оказва се, че за проучванията, финансирани от тютюневата индустрия, има 88 пъти по-голяма вероятност да стигнат до заключението, че не е вреден; така че 10-те пъти повече за телеком накланят везната по-скоро към страната на фармацевтичната индустрия от спектъра на предубедеността.
Има обаче конфликти на интересни и от двете страни на дебата, ако не финансови, то поне интелектуални, както е характерно за човешката природа човек да е пристрастен към доказателства, които подкрепят собствената му позиция. И така, вие ще видите такава крехка наука като тази, публикувана там, където изглежда има „обезпокояващо“ права линия между държавите с най-много мозъчни тумори и държавите с най-много абонаменти за мобилни телефони. Хайде стига, човек може да измисли много причини, поради които щати като Ню Йорк и Тексас може да имат повече мозъчни тумори и мобилни телефони от Дакота, които да нямат нищо общо с радиацията от мобилните телефони.
Понякога дори може да забележите видима измама, с твърдения, че академичните изследователи, които са автори на две от тези статии за генотоксичност и на този преглед, са били замесени в научни измами, които те отричат, посочвайки, че техният главен обвинител се оказва, че е адвокат, който работи за телекомуникационната индустрия и така нататък.
Винаги когато има замесена индустрия за трилиони долари, независимо дали става въпрос за хранителната индустрия или тютюневата индустрия, фармацевтичната индустрия или телекомуникационната индустрия, има толкова много пари замесени, че науката може да бъде манипулирана.
Вземете индустрията за ядрена енергия. Десетилетия на институционални покрития на високо ниво по отношение на последствията за здравето от Чернобил, например, с официалните оценки на последвалите здравословни проблеми със стотици или дори хиляди пъти по-ниски отколкото оценките от независимите изследователи. Дали са били само 4000 души, които накрая ще умрат, или почти един милион души? Зависи кого попитате и кой финансира този, когото питате. Ето защо, когато става въпрос за рак, всички погледи се обръщат към МАИР, (Международна агенция за проучвания върху рака) официалният орган на Световната здравна организация, който независимо и обективно се опитва да определи какво е и какво не е канцерогенно. В следващото видео ще разберем до какво заключение стигат за мобилните телефони.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-cell-phone-radiation-cause-cancer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев