Това забележително проучване предполага, че приемането на храни с мая, като хлебна мая, бирена мая и хранителна мая, може да влоши хода на болестта на Крон, автоимунно възпалително заболяване на червата. Причината, поради която искали да проведат проучването, е защото пациентите с болест на Крон имат обикновено завишени нива на антителна срещу маята, но това не е единственото автоимунно заболяване с повишени антитела към маята.
Същото е установено и при пациенти с лупус и ревматоиден артрит, друго заболяване на ставите, наречено анкилозиращ спондилит, автоимунно чернодробно заболяване и автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. И така, може ли премахването на маята от храната да помогне и при тези заболявания? До сега не са правени изследвания върху това, с изключение на Hidradenitis Suppurativa. Какво е това?
Hidradenitis suppurativa може да бъде доста гадно заболяване. Започва с обикновени пъпки, обаче, обикновено по части на тялото, където има сгъвки: подмишници, слабини, бедра, под гърдите. Тогава се образуват болезнени възли, които се превръщат в абсцеси и изпускат гъста, миризлива гной, след това става още по-лошо, формират се активни тунели от гной вътре в тялото.
И не е толкова рядко срещано. Изчислено разпространение от 1% до 4%. Това е като 1 на 50. Дрехите обикновено покриват; така че заболяването остава скрито, но често можете да усетите миризмата на гной, която се носи от хората. Има всякакви видове хирургически възможности и химиотерапия, но защо изобщо им хрумнало да лекуват заболяването чрез хранене? Имам предвид това, че при болестта на Крон, като заболяване с чревно възпаление, това как човек реагира към някоя храна може да влоши нещата; но защо заболяване с възпаление на подмишниците? Защото изглежда има връзка между hidradenitis suppurativa и болест на Крон. Наличието на едното може да ви направи 5 пъти по-податливи на другото; Така че може би има имунопатогенна връзка между двете. Те може и да споделят подобни необичайни имунни реакции.
И така, ако премахването на маята от храната на пациенти с болест на Крон им помага, тогава може би премахването на маята може да помогне и с hidradenitis suppurativa. Една група пациенти с hidradenitis suppurativa биват подложени на диета, която изключва храни с мая, като хляб и бира, и всички те се подобрили, 12 от 12 души: незабавно стабилизиране на клиничните им симптоми, кожните лезии спрели да се развиват, потънали в ремисия, тръгнали си в рамките на една година на тази диета.
Добре, но откъде знаем, че причината е маята? Чрез изключване на храни като пицата, също се изключват и много млечни продукти, а това е именно второто нещо, което изглежда помага. Диета без млечни продукти довежда до подобрение при 5 от 6 пациенти.
Вижте, тунелите от гной се причиняват от разкъсването на същите мастни жлези, които могат да причинят обикновеното акне. Но при hidradenitis suppurativa те се пръскат, а млечните продукти съдържат три неща, които предизвикват този процес на запушване на порите и допринасят за изтичането, разкъсването и последващото пръскане.
Първо, имаме казеин, който повишава нивата на IGF-1 (имам може би над 10 видео клипове за това). Следват суроватката и лактозата и на трето място са хормоните в самото мляко: 6 хормона, произвеждани от кравата, нейната плацента и млечните й жлези, които отиват в млякото. И така, защо не опитаме да премахнем млечните продукти от храната и да видим дали нещата ще се подобрят?
Има една цяла серия от гадни лекарства, които можете да пробвате, за да се опитате да потиснете възпалението, но веднага щом ги спрете, болестта се връща с нови сили. Дори и след обстойна операция болестта се връща в около 25% до 50% от случаите; така че ние отчаяно търсим нови възможности за лечение.
Но пациентите не чакат. Те се събират на общности в интернет пространството, споделят опит и грешки чрез социалните медии, а хората съобщават за успеха си, след като са намалили млечните продукти и рафинираните въглехидрати, като бялото брашно и захарта. Така че този дерматолог в Ню Хемпшир казва, добре, нека дадем шанс на диетата без млечни продукти, и 83% от пациентите, върху които приложил диетата, започнали да се подобряват, а той дори не се и опитал да премахва захарта и брашното.
Сега, това не е клинично изследване или нещо такова, той просто си казал, защо пък не? Не е лесно да се проведе рандомизирана клинична интервенция в начина на хранене, но това не спира отделните пациенти от това да опитват някакви неща. Искам да кажа, разбирате защо трябва да има институционални съвети за оценка, когато се изпробват нови рисковани лекарства и операции, но ако е просто въпрос на това да се премине към соево мляко или нещо такова, защо трябва да чакат? Докато пациентите търсят ефективен път да се отърват от това ужасно заболяване, те се нуждаят от подкрепа и насоки, за да следват възможно най-здравословната диета, без млечни продукти и високо преработена захар и брашно. Нищо не може да бъде по-естествено.
Ами маята? Откъде знаем, че маята е проблемът? Вижте, 8 от 12-те пациенти тъкмо са преминали през операция; така че може би затова толкова са се подобрили. Същото е когато чувам за човек, който има рак и минава през конвенционалната химиотерапия/операция/радиация, последвани от някаква лъжлива клиника в Мексико и после приписва излекуването си на клизмата с пшенични стръкове или какво там са правили. Откъде знаят, че именно химиотерапията/операцията/радиацията не са ги спасили? В това проучване защо подозираме, че причината е маята?
Защото не само, че всеки един от пациентите се подобрил, всеки един показал незабавна повторна поява на лезиите след случаен или доброволен прием на бира или други храни като хляб. Така че не само елиминирането на маята води до рязко стабилизиране и пълна регресия на лезиите в рамките на година, но и във всеки един случай, ако се приеме малко бирена мая или нещо подобно, след 24 до 48 часа. БАМ, симптомите се връщат. Така че ето защо изследователите стигат до извода, че една обикновена диета с ограничаване може да спомогне за излекуването на кожните лезии, които са част от това увреждащо и всъщност може не чак толкова рядко заболяване.
Какъв е отговорът на медицинската общност към това забележително важно проучване? Защо не се споменава нищо за информирано съгласие и одобрение от комисията по етика? Писмо след писмо казват, чакайте малко, нарушили сте Декларацията от Хелзинки, което е подобно на Нюрнбергския кодекс или на Женевската конвенция за защита срещу неволни експерименти върху хора, но къде беше този институционален съвет за одобрение на това проучване за диета, изключваща мая? На което изследователите отговорили, вижте, ние просто им казахме да избягват някои храни. Дадохме им избор: слагаме ви на лекарства, които могат да имат странични ефекти, като проблеми с черния дроб, или може да опитате тази диета. И пациентите предпочели диетата, да не споменавам, бих добавил, че всички те били излекувани!
Както и да е, изводът е, че като се избягват храни като пицата, която съдържа, както млечни продукти, така и мая, болните могат да предпазят подмишниците си да се превърнат в това: 3-ти стадий на болестта.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/dietary-cure-for-hidradenitis-suppurativa
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев