Може би си спомняте поредицата видео клипове за ензима, който е двигател на стареенето, TOR. Децата с аутизъм обикновено имат по-висока активност на TOR в тялото си, а това хиперактивно сигнализиране на TOR може всъщност да играе роля в причиняването на аутизма, което прави TOR потенциален обект при лечението на аутизъм или дори на теория при преминаването му в ремисия, ако можем да се насочим надолу по веригата на сигнализирането на TOR, като например между TOR и S6K1. Е, това всъщност е един от начините съставките в броколите да унищожават раковите клетки на простатата, чрез потискане на сигналната трансдукция между TOR и S6K1. Ракът на гърдата също. Сулфорафанът е мощен инхибитор на раковите клетки на гърдата, защото той се насочва към елементите надолу по веригата по пътя на TOR.
Така че ако дадем броколи на хора с аутизъм, ако той блокира TOR, може би ще блокира и част от синаптичната дисфункция, която допринася към характеристиките на аутизма. И това е в допълнение към блокирането на пътищата на аутизма по четири различни начина: оксидативен стрес, по-ниска антиоксидантна способност, митохондриална дисфункция, възпаление на мозъка. И не само в съд на Петри: сулфорафанът може да премине през кръвно-мозъчната бариера. Ако ядете броколи, сулфорафанът бързо достига мозъка ви, за да упражнява своите защитни сили – на теория, но няма как да знаете, докато не проверите.
Сега разбирате защото такова проучване може да привлече изследователи от водещи институции, Харвард, Хопкинс; да се публикува в едно от най-престижните списания, PNAS (Сборник на Националната академия на науките). Но какво откриват? Е, първо, какво направили? Тайно рандомизирано проучване, контролирано с плацебо група, млади мъже (възраст между 13 и 27 години) с умерена до тежка форма на аутизъм получават сулфорафан от кълнове от броколи или неразличимо захарно хапче. Дозировката е според телесното тегло. Тези под 45 кг. получават сулфорафан, равен на около една супена лъжица кълнове от броколи дневно, което е около една чаша броколи. Тези между 45 кг. и 90 кг. получават сулфорафан, равен на около 2 чаши броколи или две супени лъжици свежи кълнове от броколи, а големите момчета получават по три чаши на ден, или малко под четвърт чаша кълнове от броколи. Защо просто не използвали директно броколи или кълнове? Защото тогава няма как да има тайно проучване; пациентите, лекарите и родителите ще знаят кой получава специално лечение и кой не, и това може да доведе до пристрастия само чрез плацебо ефекта. Така че, вместо това, никой не знае до края кой получава сулфорафана и кой не получава нищо в хапчето.
Избрали хранителен сулфорафан заради способността му да излекува окисляването, дисфункцията и възпалението. Да, но при проверка на резултата оказва ли се, че действа ли всъщност? Е, плацебото не подействало. Ако не дадете на хора с аутизъм нищо, няма и да се случи нищо особено. Но ако тайно им пробутаме броколи, ще се наблюдават значителни подобрения в поведението, социалното взаимодействие и вербалната комуникация. Но всичко изчезва, след като спират броколите.
Позволете ми да ви покажа нагледно. Това са оценки ABC, контролен списък за необичайно поведение, което включва неща като повтарящо се поведение. В плацебо групата няма голяма промяна, което не е изненада, но необичайните поведения изчезнали в групата на сулфорафана, групата, която получавала сулфорафан, равен на около кълнове от броколи за 5 цента на ден. Но проучването приключило на 18-та седмица, а един месец по-късно нещата се върнали там, от където започнали.
Подобни констатации за скалата на социалната реакция: значителни подобрения, докато не спре лечението и след това се върнали обратно към лошото състояние на хората в плацебо групата. И това не са просто резултати на лист. Значителните подобрения били очевидни; лекарите ги виждали, родителите и болногледачите също виждали подобренията. Никое лекарство до сега не е показвало такива видове ефекти. И вижте, това са млади мъже, началната възраст била 13. Човек би си помислил, че това ще работи също толкова добре или дори по-добре за по-малките деца, защото мозъкът им все още се развива.
И вижте, какъв е недостатъкът? Кълновете от броколи се консумират по целия свят без никакви данни за странични ефекти. Сега, не забравяйте, че тук говорим за цели храни, не за хранителни добавки от броколи или сулфорафан. Не забравяйте, че съм правил видео клипове за тях. Кълновете от броколи действат; търговските добавки от кълнове от броколи – почти не. Броколите съдържат сулфорафан, цветовете повече от стъблата.
Кълновете от броколи имат около 10 пъти повече, но хапчетата с броколи, праховете и добавките имат много малко или почти нищо. Така че, броколи и кръстоцветни зеленчуци за всички деца, с аутизъм или без, и хей, може би и за бременните жени, за потенциална пренатална превенция на аутизма на първо място.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/best-foods-for-autism
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев