Арсенът е канцерогенен тежък метал, а основният механизъм на уврежданията, свързани с арсена, се оказва оксидативният стрес. Именно натрупването на свободни радикали, предизвикани от арсена, е това, което убива клетките и уврежда нашето ДНК. И тогава двойното действие е, че това може да наруши способността на тялото ни да поправи нашето ДНК, веднъж след като е увредено. Е, ако вредата е окисляване, какво ще кажете да ядем богата на антиоксиданти храна, каквато е подправката куркума, която съдържа антиоксидантен пигмент, познат като куркумин. Както всеки запознат с моите видео клипове може да потвърди, многобройни клинични проучвания предполагат терапевтична ефикасност срещу множество човешки болести, включително рак, диабет, болест на Алцхаймер и възпаление на червата, ставите, белите дробове, кожата и очни болести.
По отношение на защита срещу тежките метали, се предполага, че куркумата може да помогне както за изчистването на радикалите, така и на хелатите, или да свърже тежките метали, допълнено от една модерна цветна диаграма, но всичко това е само теория, докато не я подложите на проверка. За съжаление, доскоро тестовете протичаха така, може да видите дали куркуминът защитава срещу окисляване, предизвикано от тежки метали при смлени мозъци на плъхове. Защо просто не дадем малко куркума на хората? Не е като да няма милиони хора по света, които са били изложени на арсен и биха се възползвали от малко помощ.
По време на това, което се превърна в най-голямото химическо бедствие в човешката история, така наречените тръбни кладенци били поставени в Бангладеш, за да осигурят чиста вода. УНИЦЕФ имаше добри намерения. Жалко, че не са изследвали водата за арсен. Хората започнаха да се появяват с крака, които изглеждат така, а 1 на всеки 10 в някои части от страната сега ще умрат от рак, причинен от излагане на арсен. Това позволи на медицинската общност да документира всякакви „интересни“ видове рак, но защо не им дадем нещо, което може да помогне, като куркумина в куркумата.
След определяне степента на увреждане на ДНК, 50% от доброволците били избрани на произволен принцип и им предписали капсули куркумин, смесени с малко черен пипер, а на другата група дали плацебо. Ето степента на увреденост на ДНК, която е открита в групите на куркумина и плацебото при хора, изложени на арсен, преди началото на проучването, в сравнение с уредеността на ДНК, открита в контролна група хора, които не са били излагани на арсен, при които нищо не се променило по време на проучването.
Сега, тук искали да установят базова линия в групите, изложени на арсен, затова чакали още три месеца, за да започнат проучването. И наистина, увреждането на ДНК останало стабилно. Тогава, след три месеца продължили да им дават куркумин или плацебо. Плацебото не помогнало много, но в рамките на първия месец можело да се забележи, че куркуминът работи, а до третия месец увреждането на ДНК в групата, лекувана с куркумин, била не по-зле от тези, които не били излагани на арсен никога.
Това е невероятно. Куркуминът има ефективна роля в регресията на ДНК увреждането. Да, той е отличен антиоксидант, но това, което откриват впоследствие е, че куркуминът премахва разрушенията от арсена при ензимите, които възстановяват нашето ДНК. Така че той помага както за предотвратяване на щетата, така и за ускоряване на излекуването. „По този начин куркуминът може да е полезно средство за предотвратяване на предизвиканото от арсена [развитие на рак].“
Разбира се, трябва да се уверите, че куркумата сама по себе си не е замърсена с тежки метали. О, тези бедни деца в Бангладеш. Ако не е едното нещо, ще е другото. И не само децата в Бангладеш. Почти една четвърт от подправките, закупени в Бостън, съдържали олово. И не става въпрос само за купуване на американски срещу чуждестранни стоки, тъй като нивата на олово се оказва, че не са значително по-различни. Ами ако просто се храним с богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци?
Причината, поради която сме притеснени за увреждането на ДНК-то е, че се притесняваме от рака. Ами ако измерим нивата на бета-каротина при хора, изложени на арсен, които впоследствие развиват рак, в сравнение с тези, които са изложени на същото количество арсен, но не получават рак? Бета-каротинът е като показател за здравословен прием на плодове и зеленчуци. Начинът, по който получавате високи нива в кръвта си, е като ядете много здравословни храни, като зеленолистни и сладки картофи. В сравнение с хората с ниски нива, тези с високи нива на бета-каротин в кръвта си имат 99% по-малък шанс да развият рак, предизвикан от арсена, сто пъти по-малък шанс. Така че, ако ще ядете ориз, защо не ориз със сладки картофи отгоре?

Източник: https://nutritionfacts.org/video/benefits-of-turmeric-for-arsenic-exposure
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев