Изследвания на популации, които се хранят с много кокосови орехи, често се цитират от онези, които продават кокосово масло като доказателство, че то няма вредни ефекти. Например, има очевидна липса инфаркти и сърдечни заболявания на остров Катива. С какво се хранят там? Тяхното хранене се центрира около кореноплодни, като сладки картофи, плодове, зеленолистни, ядки, царевица и бобови растения. Да, ядат риба няколко пъти седмично, но се хранят до голяма степен с цели храни на растителна основа. Така че не е чудно, че са имали такава ниска честота на артериални заболявания, а една от тези цели храни е кокосовият орех, не кокосовото масло.
Сега, ако идете в Пукапука, там ядат дори още повече кокосови орехи и там има дори един остров, където това е по-голямата част от това, което ядат и там имат висок холестерол. Защо една група от населението, която се храни с 87% растителна храна – червено месо, пиле и яйца много рядко, без млечни продукти – има нива на холестерол над 200? Ами те изяждат всичките тези кокосови орехи всеки ден. Какви са техните проценти на заболяване? Не знаем. Няма никакви клинични изследвания, никакви епидемиологични данни, никакви аутопсии. Направили няколко електрокардиограми, които могат понякога да отчетат доказателства за отминали сърдечни удари и открили няколко аномалии, но извадката била прекалено малка, за да бъде окончателно изследване. И дори и да са имали ниска честота на разболяване, не са се хранели с кокосово масло, а с кокосови орехи. Застъпниците на кокосовото масло, които сочат към тези проучвания, са като лобитата на високо фруктозния царевичен сироп, които сочат към проучвания на здрави популации, които се хранят с царевица на кочан, или захарната индустрия, която сочи към проучвания върху консумацията на плодове и казва, вижте, яжте рафинирана захар колкото поискате.
Но плодовете имат фибри, също както и кокосовите орехи. Точно както добавянето на фибри от псилиум (Метамуцил) към кокосовото масло може да помогне за облекчаване на неблагоприятното влияние върху холестерола. Фибрите, които се извличат от обезмасления кокос сами по себе си могат да намалят нивата на холестерола толкова, колкото овесените трици. И растителният протеин от кокоса, който липсва в кокосовото масло, също може да помогне в обяснението защо целия кокос може да няма същите ефекти върху холестерола.
Въпреки че кокосовата мазнина под формата на кокосово мляко на прах може и да няма същия ефект върху холестерола, както кокосовото масло, честата консумация, определена като 3 или повече пъти на седмица, се свързва с повишен риск от съдови заболявания, инсулт и сърдечен удар. И нищо чудно, тъй като кокосовото мляко може сериозно да увреди артериалната функция, толкова, колкото един МакМъфин с наденица и яйце. Изпробвали три различни ястия: типично за Запада ястие, богато на мазнини, състоящо се от МакМъфин с яйце, МакМъфин с наденица и два картофа, в сравнение с местно ястие с високо съдържание на мазнини (това било направено в Сингапур, така че по-традиционното високомазнинно ястие било ориз, приготвен с кокосово мляко, въпреки че имало също аншоа и яйце), спрямо същото количество калории в едно нездравословно нискомазнинно ядене, състоящо се от корнфлейкс, обезмаслено мляко и сок.
Ето я артериалната функция, способността на артериите да се отпускат нормално, преди порцията от МакДоналдс и след нея, значително влошаване на артериалната функция в рамките на часове след консумация, същото нещо и с кокосовото мляко. Така че, независимо дали ще е предимно месо и мазнини или мазнина от кокосово мляко, артериите се запушват по подобен начин, докато ужасната захарна закуска нямала никакво вредно въздействие върху артериалната функция, защото, колкото и да е ужасна, не съдържа никакви наситени мазнини, въпреки че нямало и яйца, което също може би помогнало.
Поддръжниците на кокосовото масло също опитват да спорят, че кокосовото масло има средноверижни триглицериди, по-къси наситени мазнини, които не са толкова лоши, колкото дълговерижните наситени мазнини в месото и млечните продукти, но не може да се приложи изследване за средноверижни триглицериди върху кокосовото масло. Защо? Олиото със средноверижни триглицериди се състои от средноверижни триглицериди, средноверижни мазнини, каприлова и капринова киселина, по около 50% от всяка, докато тези средноверижни триглицериди съставляват само 10% от кокосовото масло. По-голямата част от кокосовото масло представлява дълговерижни наситени мазнини, които повишават холестерола, лауринова и миристинова киселина. Затова е неточно да се смята, че кокосовото масло съдържа предимно средноверижни триглицериди, така че не могат да вадят заключения за кокосовото масло от проучвания върху средноверижните триглицериди.
Това всъщност е доста често срещано погрешно схващане, че наситените мазнини в кокосовото масло са предимно средноверижни триглицериди. Всъщност кокосовото масло е основно лауринова и миристинова киселина, които имат силата да повишават LDL, лошия холестерол. Ето защо кокосовото масло не трябва да бъде препоръчвано за хора, които трябва или искат да намалят риска си от убиец #1 на мъжете и жените в САЩ: сърдечните заболявания.
Това е като индустрията за говеждо месо, която твърди, че телешката мас съдържа стеаринова киселина, един вид наситени мазнини, които не повишават холестерола. Да, но тя също съдържа палмитинова и миристинова киселина, които, както лауриновата киселина, също повишават холестерола. Ако сравните ефектите на различните наситени мазнини, Да, стеариновата киселина има неутрален ефект върху LDL холестерола, Но палмитиновата, миристиновата и лауриновата киселина го повишават. И честно казано, същото е и със средноверижните триглицериди в мазнината, които повишават LDL холестерола с 15% в сравнение с контролната група. Твърдението, че кокосовото масло е полезно, не се подкрепя от науката.
Така че на практика кокосовото масло не трябва да се третира по различен начин от животинските източници на наситените мазнини в храната. Най-новият преглед, публикуван през март 2017 г. в списанието на Американския колеж по кардиология, се изразяват още по-просто в препоръките си към пациентите: „Избягвайте го.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/what-about-coconuts-coconut-milk-and-coconut-oil-mcts
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев