Д-р Орниш и колегите му успяват да покажат очевиден обратен ход на развитието на открит в ранен стадий рак на простатата с помощта на растителна диета и програма за начин на живот, а изследователите в университета в Масачузетс и навсякъде другаде доказали, че подобен начин на хранене може да помогне за забавяне на развитието на дори напреднал стадий на рак за период от четири месеца. А какво ще кажете за шест месеца? Изследователи в университета в Сан Диего намерили повече пациенти с рак в същата ситуация и ги поставили на същия протокол. Това били пациенти, които вече са лекувани за инвазивен рак на простатата или чрез радикална простатектомия или лъчева терапия, и все пак имали повишени нива на PSA, което предполага, че лечението не подействало, а ракът се разраства.
При тези с повторна поява на рака, нивата на PSA обикновено се повишават значително, което отразява постепенния неумолим растеж на рака в тялото. Скоростта на повишаване на PSA е единственият най-добър индикатор на развитието на явно метастазно заболяване, както и общата преживяемост. Следващата стъпка е така наречената хормонална терапия, което е химическа или хирургична кастрация със списък от странични ефекти, включително загуба на либидо и сексуална функция, сила и жизненост. Ето защо се опитваме да се въздържаме от това колкото е възможно по-дълго; така че ако просто чакаме, може да опитаме да дадем шанс на храната.
И така, казали им да увеличат приема на пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове и бобови и да намалят месото, млечните продукти и рафинираните въглехидрати. От всички възможни намеси в начина на живот, защо точно пълноценно растително хранене? Е, ако се огледате наоколо, ще разберете, че има огромни разлики в честотата на рак на простатата по света, като „Ние сме номер 1 САЩ, САЩ“, процентите са до сто пъти по-високи от някои части на Азия, например. И не е само генетично; само с едно поколение, пристигащо в САЩ, случаите на рак се увеличават главоломно и внуците се оказват с най-висок процент. Изследвана е цяла гама от фактори на начина на живот, но изглежда, че храненето има най-голямо влияние. Конкретно консумацията на месо и млечни продукти изглежда увеличава риска, а консумацията на растителни храни изглежда го намалява; от там и идеята за растителното хранене.
Един възможен механизъм е арахидоновата киселина, възпалително съединение, което произвеждаме от масла, богати на омега-6, каквито са царевичното олио, слънчогледовото олио, шафранът и олиото от памучни семена и идва също и вече оформена с храни от животински произход, особено с пилетата в стандартния начин на хранене на американците и също с яйцата. И в съд на Петри поне изглежда, че арахидоновата киселина стимулира растежа на раковите клетки на простатата с 200%. Но ако накарате хората да премахнат преработените и животинските храни от диетата си за шест месеца, какво ще стане?
Това е преди. Ето колко бързо нивата им на PSA се повишавали преди началото на проучването. При отсъствие на лечение нивата на PSA обикновено рязко се увеличават, но при здравословно хранене се случва това: 9 от 10-те пациенти показали очевидно забавяне на растежа на рака, а при 4 от 9 имало очевидно спиране на растежа на рака. Средното време за удвояване, оценката за това колко време отнема на рака да удвои размера си, се забавило от удвояване на размера всяка година до всеки 10 години.
Има и други проучвания, използващи различни диети и хранителни интервенции, като витамини и добавки, но никое не е подействало толкова добре колкото това. А ефектът от тях дори не е бил толкова голям. Добре се справили с увеличаването на консумацията на пълнозърнести храни, особено през тези първи три месеца, но след това се отдръпнали малко. Наистина хората се хранили с повече зеленчуци, включително една порция зеленолистни и една допълнителна порция плодове, поне по-рано, и поне по една пълна порция бобови растения на ден, когато започнали. Така че изследователите наистина забелязали някакъв хранителен рецидивизъм в края на проучването. В началото пациентите имали силни резултати, но после започнали да се връщат към старите си навици.
Така че изследователите проверили дали хората можели по-добре да победят болестта по време на този ранен период и наистина, в края на третия месец средно, имало ремисия на PSA нивата. Така че промените в скоростта на повишаване нивата на PSA били противоположни на приема на пълноценна растителна храна, което води до провокативната вероятност PSA да могат да проследяват тези промени, което пък предполага, че прилагането на растително хранене може да има терапевтичния потенциал при лечението на рецидивиращ рак на простатата.
Техните открития предполагат, че без последваща операция, радиация или химиотерапия, прогресирането на заболяването може да се намали или дори да спре, въпреки „преобладаващия научен консенсус, че развитието на рака е до голяма степен необратимо.“ Те не оспорват ползите от стандартните терапии и не гарантират, че растителното хранене и намаляването на стреса винаги ще водят до ремисия. Но резултатите наистина допринасят към тази нарастваща медицинска литература, според която, поне при някои обстоятелства, ракът може от части да бъде обратим. Само чрез промяна на факторите храна и начин на живот мъжете може да успеят да предотвратят разпространението на заболяването, без да преминават през премахване на тестисите си.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/treating-advanced-prostate-cancer-with-diet-part-2
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев