Подправката шафран традиционно се счита за афродизиак. Установено е, че подобрява сексуалната дисфункция, предизвикана от лекарството Прозак при жените и мъжете, като значително подобрява еректилната функция. Ако това работи при дисфункция, предизвикана от лекарство, дали ще действа и при обикновена еректилна дисфункция?
Защо просто не използваме хапчета като Виагра? Те действат, но много мъже спират да ги ползват поради например неблагоприятни странични ефекти. Почти половината от мъжете решават, че недостатъците надхвърлят предимствата. За мъже, които не харесват лекарства, винаги има операция, имплантиране на протези на пениса. Невероятно, но употребата на импланти очевидно датира от 16-ти век. Ранните експерименти включват трансплантиране на хрущяла на ребрата на един човек или самото ребро в пениса му. За щастие технологиите от космоса през 60-те години позволили на мъжете да запазят гръдния си кош непокътнат. Първоначално имплантите оставяли мъжете в едно постоянно състояние на ерекция, но после изобретили Флексирод с една панта по средата, така че човекът да може да го наклони наполовина, за да го скрие по-добре. Разбира се, правилното оразмеряване е важно. Ако имплантите са прекалено малки, върхът може да увисне, което да доведе до така наречената „суперзвукова транспортна деформация“. Защо? „Поради сходството с носа на Конкорд“ самолетите. Докато „твърде дългите протези също могат да са проблем, с полу-твърдите пръчки (които ерозират)“ в пениса. Въпреки че те обикновено се перфорират в уретрата, пръчките могат също да се напъхат през върха или процепа. Това ще боли.
Сега има надуваеми устройства и може би един ден ще има „разширяваща се пяна, която реагира на външни магнитни полета“ или метална технология, която може да се разширява и да се прибира по начин, подобен на клетка. А вие си мислехте, че е трудно да се премине през органите за сигурност на летището сега.
Трябва да има по-добър начин. Двадесет мъже с еректилна дисфункция биват проследявани за десет дни, като приемат 200 mg шафран на ден – това е около една четвърт чаена лъжичка – но първо ги водят в стаята със скенера за еректилна функция, където ги закачат за една система, контролирана от компютър и захранвана от батерии, за да регистрират подуването на пениса, което означава неговото нарастване и твърдост. Можете да закачите мъжете и да ги оставите да гледат видео касета, въпреки че употребата на устройството е противоречива, описана като „скъпо, сложно и отнемащо много време усилие“. Но след десет дни прием на шафран изглежда се наблюдава значително подобрение в твърдостта на върха и основата, както и уголемяването. Дали е възможно да се заменят лекарствата от типа на Виаграта с това златисто растение, ще изисква „по-нататъшни проучвания с по-голям брой хора, които участват в проучването“. Но не само размерът е от значение, тук не са използвали контролна група, така че това просто може да е било един голям плацебо ефект.
И накрая обаче ето го директното предизвикателство – шафран срещу Виагра. Сега, обикновено има и трета група – плацебо, но очевидно сметнали, че няма да е етично да се оставят мъже 12 седмици без ефективно лечение. Шафранът се оказва по-безопасен, значително по-малко странични ефекти като тежко главоболие, горещи вълни, запушване на носа и гадене… но напълно неефективен. Така че ето защо никога не съм правил видео по темата – просто не изглежда да помага.
Но може би е защото направили грешката да приемат шафран през устата, вместо триенето по пениса. Ефектите от локалното прилагане на шафрана върху еректилната дисфункция. Около половината от мъжете на средна възраст изглежда страдат от това. Е, какво ще кажете за едно рандомизирано проучване с плацебо група. Гел, съдържащ 1% шафран или вместо шафран, гел, оцветен с малко златиста боя, тъй като те изглеждали еднакви. Макар че вероятно половината от пенисите миришели на паеля; предполагам, че не са изследвали това. „И на двете групи им било показано как да втриват количество като грахово зърно от гела върху пениса си половин час преди полов акт“ и ги прегледали един месец по-късно. И в сравнение с оцветения в златисто гел, шафранът наистина довел до значително подобрение във функцията, желанието и цялостното удовлетворение. Приписват ефектите на едно вещество в шафрана, което очевидно подобрява производството на азотен оксид в артериите. Но ако това е така, тогава може би е по-добре да лекуваме причината и да предотвратим съдовата дисфункция преди всичко.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/saffron-for-erectile-dysfunction
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев