През всичките тези години валят предупреждения за нивата на арсен в американския ориз, които потенциално увеличават риска от рак, но това никога не е било подлагано на проверка… до това изследване на Харвард. Продължителната обща консумация на ориз, бял или кафяв, не е свързана с риск от развитие на рак при американците. Това беше обявено за добра новина, няма открит повишен риск от рак дори и сред хората, хранещи се с по 5 или повече порции ориз на седмица. Но я чакайте малко, кафявият ориз е пълнозърнеста храна, цяла растителна храна. Не трябва ли кафявият ориз да има защитна, а не неутрална функция?
Ако погледнете пълнозърнестите храни като цяло, има значително взаимодействие или защитна връзка между приема на пълнозърнести храни като цяло и риска от смърт от рак. Като следвате препоръките от My Daily Dozen, 3 порции пълнозърнести храни на ден се свързват с 10% по-малък риск от смърт от рак, 25% по-малък риск от смърт от сърдечен удар или инсулт и 17% по-малък риск от преждевременна смърт като цяло. Докато консумацията на ориз като цяло не е свързана със смъртност, не е установено да има защитна роля срещу сърдечен удар или инсулт. Така че може би тази липса на защита означава, че арсенът в ориза увеличава риска от заболяване толкова много, че отменя някои от ползите от пълнозърнестия кафяв ориз.
Consumer Reports препоръчват умерен прием дори на кафяв ориз, но като се има предвид проблема с арсена, има ли някаква причина да се стремим да запазим ориза в храненето си? С всички останали възможни пълнозърнести храни, трябва ли да изместим ориза ето до тук? Или има някакви уникални ползи, които можем да получим от ориза, които биха оправдали това да продължим да го ядем, въпреки че има 10 пъти повече арсен от други пълнозърнести храни? Ами това изследване, което показва, че растителна диета на основата на кафяв ориз надделява над конвенционалната диета на диабетната асоциация, дори и след коригиране на излишните коремни мазнини, но това може да се дължи на растителната природа на тяхното хранене, а не просто заради кафявия ориз.
Проучването установило значително подобрение на нивата на инсулин само след 5 дни хранене с кафяв ориз в сравнение с белия, но дали това е, защото белият кара хората да се чувстват по-зле? Не, кафявият ориз подобрява нещата от само себе си, но тук става въпрос за южноиндийско население, което по принцип се храни с много бял ориз. Така че това наистина може поне от части да е било заместител. Това проучване показва, че препоръката хората да ядат само около една чаша кафяв ориз на ден, може значително да намали теглото, обиколката, кръвното налягане и възпалението и не само защото се сравнява с белия ориз. Но едно по-голямо, по-дълго проучване не успява да открие повече ползи от тази за кръвното налягане, което е почти толкова удивително и за групата с бял ориз. Така че като цяло няма много неща, за които да се пише. Но тогава се завъртя това проучване.
Това е може би единственото важно проучване, което застава на страната на ориза и показва значително подобрение на артериалната функция след 8 седмици прием на около една чаша кафяв ориз всеки ден, но не и бял. Това става понякога много бързо. Ако дадете на един човек храна с наситени мазнини, получавате спад на артериалната функция в рамките на един час след консумация, ако има някакви метаболитни разстройства, свързани със затлъстяване. Това става с бял ориз, но ако дадете кафяв ориз, артериалната функция се оказва защитена срещу неблагоприятните ефекти от храната. Добре, значи, кафявият ориз наистина показва ползи при интервенционни проучвания, но въпросът е има ли уникални ползи? Какво ще кажете за овесена каша или пшеница?
Ами, първо, трябва да се измисли ядене, което да увреди артериите и да е богато на наситени мазнини. Избрали Haagen Daaz сладолед, кокосова сметана и яйчен млечен шейк – с или без една купа овесена каша или вместо овесени ядки, пълнозърнести пшенични ядки. Какво мислите, че се случило? Мислите ли, че тези други видове пълнозърнести храни блокирали вредните ефекти върху артериите, както направил кафявият ориз? Пълнозърнестите овесени ядки подействали, но пшеницата не Така че, може да се твърди, че кафявият ориз може да има предимство пред пълнозърнестата пшеница. Дали овесените ядки също имат този дълготраен благоприятен ефект, който има кафявият ориз? Ползата е с подобна величина, но не постигнала статистическа значимост.
Така че, изводът е, докато не знаем повече, мнението ми по въпроса е: ако наистина обичате ориз, можете да постигнете умерен риск като намалите количеството, изберете сортове с ниско съдържание на арсен и го готвите по начин, по който да намалите излагането още повече, но ако обичате също толкова много други пълнозърнести храни, както и ако просто не ви е грижа особено дали ще ядете ориз или киноа или нещо друго, аз бих избрал варианта с по-малко арсен.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/do-the-pros-of-brown-rice-outweigh-the-cons-of-arsenic
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев