Натравянето с олово остава преобладаващ и основен проблем за общественото здраве, особено за бебетата, а един от „най-важните източници на контакт с олово за плода и бебето е майчината кръв“. Оловото в кръвта на бременните и кърмещите жени лесно преминава в плацентата и кърмата. Откъде идва това олово? По-голямата част от собствения скелет на майката, където се натрупва олово от предишно излагане. Предишно излагане на какво? Най-вече на храна, прах, вода и въздух.
Един от по-нетипичните източници на натравяне с олово при децата в САЩ са бонбоните, покрити с олово, включително, по ирония на съдбата, марки с имена като „Токсичен отпадък“ (въпреки че Агенцията за контрол на храните и лекарствата си спомня историята само за вида бонбони „Ядрена утайка“, но не и за другите – „Токсичен отпадък“). Много от бонбоните с покритие били внесени от Мексико, особено тези, които съдържат люто чили и сол като основни съставки, може би оловото е от добиваната сол или от камъните, които я смилат, или от пестицидите, които съдържат олово – не е сигурно.
Но почакайте малко! Има още нещо в магазините, което съдържа вносни чили и сол като основни съставки: пикантния сос.
През последното десетилетие Агенцията за контрол на храните и лекарствата издава няколко предупреждения и изтегля от пазара хранителни продукти, които надвишават стандартите за олово. Продукти, съдържащи чили и сол често са заподозрени като източник на замърсяване с олово, каквито са бонбоните. Обаче продукти като пикантни сосове, които съдържат подобни съставки, не са били предмет на оценяване… до сега.
Изследвани са 25 различни пикантни сосове и около 9 от 10 имали налично олово, но само четири марки превишават допустимите от Агенцията за контрол на храните и лекарствата нива от 0.1 части на милион. Но това е стандартът за бонбоните; така че технически погледнато нито една марка пикантен сос не може да бъде изтеглена от рафтовете в САЩ. Въпреки че бонбоните и пикантният сос съдържат общи съставки, просто няма стандарт за пикантните сосове.
Най-замърсените пикантни сосове имали около един микрограм олово на една чаена лъжичка, което е повече от това, което малките деца трябва да приемат с храната си, но колко 6-годишни деца консумират толкова много пикантен сос? Въпреки че пикантният сос обикновено не е сред хранителните продукти, които често се консумират от децата, трябва да се вземат предвид етническите и културни практики. Чушките чили и солта често се използват по разнообразни начини в ежедневната кухня, затова искат да видят същия стриктен стандарт за бонбоните да се приложи и към пикантните сосове. Или поне да има някакъв лимит.
Без приложими стандарти за пикантните сосове каква мотивация имат производителите дори да проучат проблема? Например, причината може да е почвата. Почвата е толкова замърсена с олово, че само измиването на някакви остатъчни вещества по чушките след бране може да намали нивата на олово в крайния продукт четири пъти. Но защо да се занимаваме с предприемане на допълнителни стъпки, ако никой не следи за това?
Има ли други вносни продукти, за които да внимаваме? Говорил съм за замърсяването с тежки метали от билковите добавки, но не и за този вид билкови добавки. Няколкостотин души пострадали от натравяне с олово, вероятно в резултат на желанието на дилърите на наркотици да увеличат печалбите си. Оловото е тежко, около 50 пъти по-тежко от ригана, така че то е особено полезно за увеличаване на печалбите и не е незабележимо; малките частички олово може да се видят. Защо има епидемия от натравяне с олово сред младите ученици с пробити уши? Защото дилърите могат да изкарат допълнително по $1,500 на килограм.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/lead-contamination-in-hot-sauces
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев