Хората, които са изложени най-много на арсен в ориза, са хората, които се хранят с най-много ориз, както хората, които са на растително хранене или без глутен, или без млечни продукти. Така че рисковите групи са не само бебета и бременни жени, но и тези, които са склонни да ядат повече ориз. Каква ужасна ирония за загрижените за здравето хора, които се опитват да избягват млечни продукти, ядат много цели храни, много кафяв ориз, толкова много, че те не само могат да пострадат на теория от повишен риск от рак през целия си живот, но реално да се разболеят от натравяне с арсен.
Например, тази бедна жена: лош късмет с целиакия, така че трябвало да избягва пшеница, ечемик и ръж, но започнала да яде толкова много ориз, че накрая се оказала с много високи нива на арсен и някои типични симптоми: диария, главоболие, безсъние, загуба на апетит, необичаен вкус, нарушена краткотрайна памет и концентрация. Така че ние, като лекари, трябва да внимаваме за това при тези, които ядат много ориз всеки ден.
В изложението си за арсена в ориза през 2012 г Consumer Reports препоръчват възрастните да ядат не повече от средно 2 порции ориз на седмица или 3 порции на седмица оризова каша или оризови макарони, въпреки че в последния им анализ изглежда сякаш оризовата каша и оризовите макарони имат повече, така че те намалили препоръките си само на 2 порции на седмица. И това е ако не получавате арсен от други източници на ориз. Така те измислили този вид точкова система, така че хората да могат да добавят всички оризови продукти за седмицата и да се подсигурят, че не превишават 7 точки средно на седмица. Така че ако вашият единствен източник на ориз е просто ориз, тогава препоръчват не повече от 1 или 2 порции и това е.
Но аз препоръчвам 21 порции пълнозърнести храни на седмица в моето приложение Daily Dozen. Е, запознайте се с киноата, елдата, просото, овеса или ечемика или някой друг от десетките други често срещани пълнозърнести храни без ориз. Обикновено имат пренебрежителни количества токсичен арсен в себе си.
Оризът натрупва 10 пъти повече арсен от други зърнени храни, което обяснява защо нивата на арсен в проби урина от онези, които ядат ориз, са постоянно по-високи от тези, които не ядат ориз. Агенцията за контрол на храните и лекарствата изследва няколко десетки проби киноа и повечето от тях имали нива на арсен под нивото на откриване или само остатъчни количества, включително и червената киноа, която е любима на семейството ми, за което съм доволен, въпреки че имало и все пак някои други, които имали нива наполовина тези на ориза. Но като цяло киноата има средно 10 пъти по-малко арсен от ориза. Така че вместо 2 порции на седмица следвайки препоръките на Consumer Reports, може да ядете 20.
Така че това е стратегия номер 1: разнообразете храненето и измислете алтернативи на ориза, особено за бебетата. След това можем да минимизираме излагането като готвим ориз като паста с много излишно количество вода – открихме, че 10:1 вода към ориз изглежда най-добре, въпреки че данните показват, че измиването, което препоръчват тук, не изглежда да помага много. Можем да избегнем преработените храни, подсладени със сироп от кафяв ориз. Има ли още нещо, което можем да направим на масата докато чакаме федералните агенции да установят някакви законови ограничения?
Ами ако ядете много храни, съдържащи фибри, наред с ориза? Възможно ли е това да помогне за изхвърлянето на част от арсена? Очевидно не. Но наличието на мазнини наистина изглежда, че има ефект, но в обратната посока, като така се увеличава абсорбацията на арсена, вероятно поради допълнителния жлъчен сок, който освобождаваме, когато ядем мазни храни.
Знаем, че таниновата киселина в кафето и особено в чая може да намали усвояването на желязото, ето защо аз препоръчвам да не пиете чай с храната си, но дали може също и да намали усвояването на арсен? Да, с 40% и повече. Така че се предполага, че таниновата киселина може да помогне, но са използвани мега дози: 17 чаши чай или 34 чаши кафе, което не е особено практично.
Какво предлагат експертите? Ами, нивата на арсен са по-ниски при видове ориз от определени региони като Калифорния и части на Индия. Така че защо да не смесим малко от него с малко от ориза с по-високи нива на арсен, за да изравним нещата за всички? Какво?
Още една нестандартна идея за ориза включва водорасли, открити в горещите извори на Национален парк Йелоустоун с един ензим, който може да изпари арсена на газ. Аха! И така, хайде да променим генетично оризовото растение с този ген и ще може да се получи малко изпарение на арсенов газ, но оризовата индустрия се колебае. „Изправени пред избор между генетично модифициран ориз и ориз с арсен в себе си, потребителите могат да решат, че просто няма да ядат никакъв ориз изобщо.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-much-arsenic-in-rice-is-too-much
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев