При децата и тийнейджърите количеството арсен, което се съдържа в организма им, се оказва, че нараства с 15% за всяка една четвърт чаша ежедневна консумация на ориз. Подобна връзка се открива и при възрастните. Едно проучване на бременни жени установява, че около половин чаша сварен ориз на ден може да повиши нивата на арсен в урината толкова, колкото ако се изпие един литър вода, замърсена с арсен на нивата на горната граница на безопасност, регламентираната от правителството. Така че това предполага, че много американци може би са изложени на потенциално вредни нива на арсен чрез консумация на ориз.
Но знаете ли от къде американците приемат по-голямата част от оризовия арсен? Оризовки, макар че оризовките от кафяв ориз може да имат и двойно повече.
Био сиропът от кафяв ориз (OBRS) се използва като подсладител в хранителните биопродукти като алтернатива на царевичния сироп с много фруктоза. Голяма грешка – защото биопродуктите със сироп от кафяв ориз представляват значителни концентрации на токсичния арсен в храната на хората. Например, две от тях могат да достигнат условната горна дневна граница, основана на стандартите при водата.
Млякото за малки деца с добавен био сироп от кафяв ориз има 20 пъти по-високи нива на токсичен арсен, а при по-големи деца, благодарение на сиропа от кафяв ориз, няколко зърнени барчета на ден могат да предизвикат „много голям риск от рак“.
Ами оризовото мляко? Едно общо изявление на Европейското и Северноамериканското общество за детско хранене препоръчва да се избягва оризовото мляко при бебета и малки деца, а като цяло приемът на токсичен арсен в бебешка и детска възраст трябва да бъде възможно най-нисък.
За тази цел Великобритания е забранила консумацията на оризово мляко за малки деца, нещо, с което Consumer Reports се съгласи, като не препоръчва нито една чаша оризово мляко за деца седмично и не повече от половин чаша на ден за възрастните.
Арсенът в различните марки оризово мляко варира навсякъде по света, 15 пъти разлика между най-силно и най-слабо замърсените, което предполага, че производителите могат да правят оризово мляко с ниско съдържание на арсен, ако поискат. Consumer Reports откриха, че марката Pacific и Rice Dream са точно по средата, въпреки че може би за Rice Dream изглежда, че ваниловият и шоколадовият вкус са с по-ниски нива. Оризовият оцет не изглежда, че е нещо, за което да се притесняваме, но оризовите макарони и оризовките се оказват близки до чистия ориз, което има смисъл, защото това си е пак ориз, въпреки че макароните се варят; и така, очакваме нивата да се намалят с 40% до 60%, както при варене на ориза и после изхвърлянето на водата.
Ако по някаква причина просто не можете да живеете без оризово мляко, можете да си направите собствено, като използвате ориз с ниско съдържание на арсен, като кафяв ориз басмати от Индия, Пакистан или Калифорния, но тогава може да има дори още по-малко хранителни вещества, тъй като повечето от търговските марки са обогатени. По-добри варианти са соево, овесено, конопено или бадемово мляко, въпреки че не бихте искали децата ви да пият и твърде много бадемово мляко. Имало е няколко докладвани случая за малки деца, които пият по 4 чаши на ден и след това се сблъскват с камъни в бъбреците поради относително високото съдържание на оксалати, средно около 5 пъти повече от тези в соевото мляко.
Имам около 30 видео клипа, които засягат темата за соевото мляко, как може да нормализира развитието при момичетата и да намали риска от рак на гърдата, както и риска от рак на простатата при мъжете. Някои от най-новите научни изследвания върху соевото мляко включват и връзка с по-добри рентгенови снимки на коляното, което предполага защита от остеоартрит, а едно интервенционно проучване предполага подобряване на здравето на червата чрез ускоряване на растежа на полезните бактерии, въпреки че пиенето на един литър на ден, 10 до 12 чаши на ден за една година, може да възпали черния дроб. Две чаши на ден обаче могат да имат изключителен ефект върху холестерола, невероятните 25% спад на лошия холестерол само след 21 дни.
50 грама бадеми всеки ден, което е една шепа на ден, може да понижи LDL холестерола с 13% за 6 седмици и да намали коремната мастна тъкан, въпреки че една чаша бадемово мляко съдържа само около 10 бадема, по-малко от една трета от това, което е използвано в проучването. Така че не е ясно дали бадемовото мляко помага особено, но има едно проучване върху овесеното мляко, сравнено с оризовото мляко. Пет седмици на мляко от овес намалили лошия холестерол, докато оризовото мляко нищо не намалило, дори увеличило триглицеридите и дори може и да повиши малко кръвното налягане. Но овесеното мляко само намалило LDL холестерола с около 5% и това с по три чаши на ден; така че докато се появяват все повече растителните алтернативи, соевото мляко си остава победител.
Така че защо изобщо да пием оризово мляко, когато има толкова други по-добри варианти? Оризовото мляко наистина няма съществена хранителна стойност. Всъщност има докладвани случаи на тежко недохранване при малки деца, които центрират храненето си около оризовото мляко поради множество хранителни алергии. Бебетата и децата имат нужда от повече протеини в сравнение с възрастните; и така, ако по-голямата част от храненето на едно дете се състои от оризово мляко, кокосово мляко, картофено мляко или бадемово мляко, то може и да не получава достатъчно.
Наистина? Покажете ми един случай на квашиоркор (подут корем, дефицит на протеини и калории) поради оризово мляко. Ето… Ето още един, тежка форма на квашиоркор не в Етиопия, а в Атланта, Джорджия, защото буквално 99% от храната се състояла от оризово мляко. Така че тези случаи на недохранване не били, защото те са пиели оризово мляко, а по-скоро защото са пиели почти изцяло само оризово мляко. Но аз само използвам тези случаи, за да покажа относителната липса на хранителни вещества в оризовото мляко. Така че, ако ще избирате мляко, изберете това, което има по-малко арсен и повече хранителни вещества.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/arsenic-in-rice-milk-rice-krispies-and-brown-rice-syrup
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев