Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ изследва съдържанието на арсен в храните от десетилетия и все пак, въпреки научните доказателства, описващи рисковете за здравето, свързани с излагането на арсен, не са определени никакви стандарти, които да ограничават допустимото количество арсен в храните в САЩ.
През 2001 г. Американска агенция за опазване на околната среда приема нов, по-строг стандарт за арсена в питейната вода. През 2013 г. Агенцията за контрол на храните и лекарствата предлага законова граница за ябълковия сок; все още обаче не съществуват стандарти за арсена в храната – въпреки факта, че хранителните източници са основен източник и на излагане на арсен.
Китай си имат стандарти. През 2014 г. Китай определя максимален праг на 150 части на 1 милиард, по-строг от лимита от 200 на Световната здравна организация. В САЩ граница от 200 не би променила много риска от рак. Сега при 150, ако имахме ограниченията за безопасност на Китай, това би помогнало за намаляване на риска от рак до 23% или дори 47% на ограничение на сто, но това сериозно може да засегне оризовата индустрия. С други думи, американският ориз е толкова замърсен с арсен, че ако се определи един стандарт на безопасност, който наистина би намалил риска от рак, това може да затрие американския пазар на ориз. Но ако няма ограничения, какъв ще е стимулът за оризовата индустрия да промени практиките си? Поставянето на ограничения за арсена не само ще защити пряко потребителите, но също и ще насърчи индустрията да спре да засажда ориз на ниви, замърсени с арсен.
Но тези оценки на рака се основават на проучвания върху вода, замърсена с арсен. Може би арсенът в ориза някак си има различен ефект? Няма как да знаем докато не проверим. Да, оризът има много токсичен арсен, който, изследванията върху урината показват, че се абсорбира в тялото ни; но досега не е имало проучвания, които доказват вредните последици за здравето специално на арсена от ориза… до излизането на това изследване.
Помислили си, хей, арсенът причинява рак на пикочния мехур; така че нека просто да видим какви ДНК мутации може да има урината на хората, които ядат ориз, върху човешки клетки на пикочния мехур, отглеждани в съд на Петри. И наистина, ясно се доказва, че тези, които ядат много ориз, замърсен с арсен всеки ден, могат да предизвикат значителни количества генетични увреждания, такива, които са свързани с рак. Да, но тук са използвали доста замърсен ориз. Само около 10% от ориза в някои части на Азия може би някога би достигнал тези нива, въпреки че една четвърт от Европа може и да може, както и над половината от Съединените щати, което води до значителни последици за общественото здраве.
Така остава малка загадка около рисковете за здравето, свързана с нивата на арсена в ориза. Другата загатка е защо закъснелите стандарти за нивата на арсен в ориза не са установени в САЩ, но това може и да се промени. Миналата година Агенцията за контрол на храните и лекарствата предложи поставянето на лимит за токсичния арсен, поне в оризовите каши за бебета.
Бебетата и децата под 4 имат най-висок прием на ориз, от части защото те ядат три пъти повече количество храна в съотношение с размера на тялото им. Така че има изключително спешна нужда от регламентирани ограничения на токсичния арсен в бебешките храни.
Педиатричните асоциации по хранене препоръчват когато става въпрос за ориз и продукти на основата на ориз, приемът на арсен да бъде колкото е възможно по-малък. Ами колкото е възможно по-рано? Приблизително 90% от бременните жени ядат ориз, което може да доведе до неблагоприятни последици за здравето на бебето.
Може да се изчисли колко ориз е яла майката, докато е била бременна, чрез анализиране на нивата на арсен в изрязаните бебешки нокти на крачетата. По-специално, увеличение от 1/4 чаша ориз на ден се свързва с около 17% увеличение на арсена в ноктите на бебето, което показва, че арсенът от ориза може да премине в плода. Какво би направил толкова арсенът? Четвърт чаша ориз, съдържащ арсен, се свързва с неща като ниско тегло при раждане, повече инфекции на дихателните пътища и отгоре на всичко намаляване на IQ-то с 5 или 6 единици. Така че, въз основа на откритията на Агенцията за контрол на храните и лекарствата, би било разумно за бременните жени да консумират разнообразие от храни, включително разнообразни зърнени храни, което означава „намалете ориза“. Да се каже, че трябва да се яде по-малко от нещо е лошо за бизнеса все пак.
Тогава, след като захранването на бебето започне, какво трябва да направи един родител? За да се намали риска от арсена, Consumer Reports препоръчват бебетата да приемат не повече от една порция бебешка оризова каша на ден, като вместо това се разчита на други зърнени храни, които са по-малко замърсени. Както подчертава Американската академия на педиатрите, няма доказана полза на оризовата каша пред други видове зърнени храни, като например овес и ечемик, всички от които имат по-ниски нива на арсен от ориза. Намаляването на консумацията на бебешка оризова каша до само две порции на седмица може да има дори още по-голям ефект върху намаляването на риска.
Предложената допустима граница за токсичен арсен в оризовите каши за бебета ще доведе до премахване на половината рафтове в магазините. Агенцията за контрол на храните и лекарствата анализира повече от 500 вида храни за бебета и малки деца и най-високите нива на токсичен арсен били намерени в био оризови каши с кафяв ориз и снаксове за малки деца. Въз основа на формулировката (макар че не мога да потвърдя), изглежда, че са от тази марка. Няма да е толкова щастливо бебето, ако пострада от увреждане на мозъка или получи рак като порасне. Една–единствена порция може да изложи бебетата на два пъти по-голям от допустимия прием на арсен, определен от Американска агенция за опазване на околната среда за водата. Свързах се с компанията Happy Baby и ми казаха, че не могат да дадат никакви коментари относно резултатите на Агенцията за контрол на храните и лекарствата.
Премахването на ориза и всички оризови продукти от храната на бебетата и малките деца до 6-годишна възраст може да намали риска от рак до живот: 6% по-малък шанс от развитие на рак на белите дробове или пикочния мехур по-късно в живота, ако бебетата спрат, 23% по-малък шанс, ако спрат малките деца. Но преминаването към други зърнени храни е ход, описван като драстичен и драматичен, като ще създаде голяма криза – вероятно за оризовата индустрия, и затова очевидно „изобщо няма да се случи“.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/arsenic-in-infant-rice-cereal
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев