Д-р Дийн Орниш показва, че растителното хранене и програма за здравословен начин на живот могат очевидно да спрат развитието на рака на простатата като подобрят способността на кръвта на мъжете да потискат растежа на ракови клетки с почти 8 пъти, но това е за ранен стадий, локализиран рак на простатата от типа „гледайте и чакайте“. Ами някое животозастрашаващо заболяване в напреднал стадий? Има няколко докладвани случая в литературата, които предполагат наличие на полза. Един мъж, например, с тежко заболяване с метастази, дали му може би три години живот, преминава на стриктно растително хранене. Четири години по-късно се оказва, че ракът е изчезнал. Шест години по-късно малко се отпуска и се отклонява от диетата си. Ракът се завръща и той умира. Но това може да е изцяло съвпадение. Това е проблемът с докладваните случаи, които са просто един вид доукрасени анекдоти – човек няма представа колко представителен е резултатът, освен ако не е официално проучен. Но през 20-ти век всичко, което имахме, бяха тези докладвани случаи… до 2001 г.
Така че, имаме тези предварителни доказателства, основани на всички докладвани случаи, че ракът на простатата може да е чувствителен към храненето, дори и след като се появят метастази, може да удължи живота и дори да доведе до ремисия на костните метастази при мъжете с напреднало заболяване. Така че изследователите решили да подложат това на проверка, 4-месечна интервенция. Решили, че твърде много наситени мазнини, твърде малко фибри и твърде много месо могат да бъдат най-големите играчи в появата на тумори и развитието им. И така, подложили хората на пълноценно растително хранене с пълнозърнести храни, боб, семена и плодове. Предполагайки, че това ще е доста голямо отклонение от стандартния им начин на хранене, включили и компонент, който да намалява стреса, с надеждата, че ще подобри придържането към диетата.
Добре, кои са тези десет мъже? Всички те не само имали рак на простатата; всеки от тях е претърпял радикална простатектомия за отстраняване на първоначалния тумор и впоследствие е имал повишени нива на PSA, което е показателно за вероятна метастазна болест. PSA означава антиген, специфичен за простатата; състои се само от клетки на простатата, а при тях директно е премахната цялата простата. Така че нивото трябва да е нула. Фактът, че те не само все още са имали останали PSA, но и че нивата им са нараствали, предполага, че операцията е била неуспешна, ракът се е разпространил и се завръща.
Ето от къде са започнали преди началото на проучването. Това е графика на скоростта, с която всички показатели на PSA се покачват. Така че, ако след 4 месеца здравословно хранене графиката изглежда така, това би означавало, че храната няма никакво въздействие. Ракът вероятно ще продължава да се разраства и разпространява толкова бързо, колкото и преди. Вместо това се случва това. При двама мъже изглежда, че ракът се е ускорил, започнал е да расте дори по-бързо, но при останалите 8 мъже интервенцията изглежда подействала, очевидно забавяйки растежа на рака, а при трима не само се е забавил или е спрял, но изглежда, че е останал в ремисия и се е свил.
Защо има различни реакции? В проучването на Орниш, колкото повече хората се придържат към препоръките за хранене и начин на живот, толкова по-добре се справят. Промените в храненето действат само, ако всъщност ги осъществите. Само защото казвате на хората да започнат да се хранят с пълноценно растително хранене, това не означава, че пациентите всъщност ще го направят. Човек може да използва приема на фибри като индикатор за придържане към хранителния режим, тъй като всички цели растителни храни имат фибри, а пациентите на Орниш почти удвоили приема на фибри от 31 на 59.
Как се справила тази група? Те започнали дори още по-зле, около 14 грама на ден средно и стигнали до 19 грама на ден. Това не е пълноценно растително хранене – това дори не достига до препоръчителната минимална дневна доза. Ако погледнете внимателно, само 4-ма мъже изобщо увеличили приема си на фибри. Така че може би това обяснява различните реакции. Ето, как се справил пациент 2? Човекът с най-голямо подобрение на прием на фибри имал най-добри резултати в нивата на PSA, а човекът с най-малък прием на фибри имал най-лошо резултати на PSA. Ето графиката. И наистина изглежда, че колкото повече промени те внасят в храненето си, толкова по-добри резултати имат.
Изследователите стигат до заключението, че растителното хранене, в контекста на управлението на стреса, може да забави скоростта на развитие на тумора и за разлика от други лечения, може да даде на пациента определен контрол върху болестта. И както посочва Орниш, „единствените странични ефекти са ползотворни“.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/treating-advanced-prostate-cancer-with-diet-part-1
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев