Когато, на пилетата им дават лекарства, които съдържат арсен, не само че арсенът прониква в перата им (с които след това пак ги хранят като вторичен продукт на кланицата), арсенът може да влезе в тъканите и после в нашите собствени тъкани, което обяснява защо националните проучвания откриват, че тези, които ядат повече пилешко месо, обикновено имат повече арсен, който тече в тялото им. Защо индустрията би направила това? В съвременните CAFOs за домашните птици (концентрирани операции по хранене на животните), може да има 200 000 птици под един покрив. Така че подовете в тези сгради се покриват с изпражнения. Докато това така наречено индустриално земеделие намалява разходите, то също увеличава риска от болести. Ето там лекарствата, съдържащи арсен и други антибиотични фуражни добавки идват на помощ, за да се опитат да намалят разпространението на болести в такава неестествена среда, при която можете да си представите как самодоволните вегетарианци се радват, че не ядат пилешко, но какво мислите, че се случва с акото?
Арсенът от лекарствата в храната може да влезе в нашите култури, във въздуха и в подземните води и да намери път към нашето тяло, независимо дали ядем месо или не. Да, но за колко точно арсен говорим? Е, ние отглеждаме милиарди пилета всяка година, и ако по-голямата част от тях приемат арсен, то тогава, ако сметнем, тук говорим за изхвърляне на 227 000 кг. чист арсен в околната среда всяка година, голяма част от него върху културите ни или директно в устата на други селскостопански животни.
По-голямата част от арсена в пилешките отпадъци е водоразтворима. Така че със сигурност има опасения, че се влива и в подпочвените води, но ако се използва като тор, то какво става с храната ни?
Проучванията върху нивата на арсен в храната в САЩ, датиращи от 70-те години, откриват два вида храни, освен рибата, с най-високите нива, пиле и ориз, като и двете могат да натрупат арсен по същия начин. Ако дадете на пилета лекарство като роксарсон, съдържащо арсен, то се озовава в оборския им тор, който се озовава в почвата и накрая в нашия пилаф. Оризът сега е основен източник на арсен при хранене, което изключва морски дарове.
Изненадах се като видях гъбите в списъка на петте най-големи източници на арсен в храната, но се успокоих след това, когато открих, че пилешките отпадъци обикновено се използват като изходен материал за отглеждане на гъби в САЩ. И през годините съдържанието на арсен в гъбите се съревновава с концентрацията на арсен в ориза, въпреки че хората обикновено ядат повече ориз отколкото гъби на дневна база, а нивата на арсен в гъбите наистина изглежда, че намаляват, което започва преди около едно десетилетие, потвърдено в най-новата статия от 2016 г., която разглежда десетина различни вида гъби: обикновени бели печурки, кремини, портобело, шийтаке, ветронога гъба, гъби кладница, намеко – за първи път ги чувам, майтаке, alba clamshell, Кафява мида – никога не чух нито за тези, нито за палачинките. Те имат наполовина нивата, които се съдържат в ориза.
Също както някои гъби имат по-малко арсен от други, някои видове ориз имат също по-малко. Оризът, който се отглежда в Калифорния, има 40% по-малко арсен от ориза, който се отглежда в Арканзас, Луизиана, Мисисипи, Мисури и Тексас. Защо? Ами, пестицидите на основа на арсен са се използвали повече от век върху милиони акри с памук, което се смятало за опасна практика… през 1927 г. Пестицидите с арсен вече са ефективно забранени; така че не става дума за купуване на био или обикновен ориз, защото милиони килограми арсен са останали в почвата доста преди оризът ви да се засади там.
Оризовата индустрия знае това много добре. Има едно състояние на арсенова токсичност при ориза, наречено права глава, където, ако засадите ориз в почва, която е прекалено замърсена с арсен, той няма да порасне правилно. Така че, вместо да избират по-чиста обработваема земя, просто разработили щамове, които са устойчиви на арсен. Така че сега голяма част от арсена може да се натрупа в ориза без растението да пострада. Може ли да се каже същото обаче за потребителите на ориз?
Същата история е и с виното. Десетилетие след десетилетие на употреба на пестициди с арсен и въпреки че сега са забранени, арсенът все още може да бъде изсмукан от почвата, което води до всепроникващото присъствие на арсен в американското вино, което би могло да представлява потенциален риск за здравето. Любопитно е, че те обобщават, че хроничното излагане на арсен е установено, че намалява IQ-то на децата, но ако децата пият толкова много вино, натравянето с арсен е най-малката от тревогите им.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/where-does-the-arsenic-in-rice-mushrooms-and-wine-come-from
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев