Хранителните практики повлияват излагането ни на пестициди, токсични тежки метали и индустриални замърсители. Хранене с големи количества риба и други животински продукти например, води до по-голямо излагане на тези замърсители в сравнение с хранене на растителна основа, защото тези съставки могат да се натрупат по хранителната верига. Изследователи от UC Davis анализирали храненето на деца и възрастни в Калифорния, за да видят до колко лошо е станало положението.
Сравнителните нива на рак били превишени от всички деца – 100% от децата, изследвани за арсен, забранените пестициди диелдрин и DDT (метаболитен DDE), както и диоксини, и то не малко завишени. Повече от 100 пъти повече от допустимото дневно излагане на арсен при децата в предучилищна възраст, в училище, родителите и по-възрастните хора. Около 10 пъти допустимите нива за тези различни пестициди и до хиляда пъти дневната доза за диоксините. От къде идват всички тези токсини?
Номер 1 източник на диоксини в храната на децата в предучилищна възраст в Калифорния, деца, родители и баби и дядовци, изглежда, че са млечни, млечни, млечни, млечни продукти, последвани от месото, после белите картофи, рафинираните зърна, гъбите, пилешкото и рибата.
Завещаното ни DDT тези дни днес също идва предимно от млечните. Диелдримът е създаден като по-безопасна алтернатива на DDT, но… го забранили 2 години по-късно, през 1974 г., въпреки че все още се открива в тялото ни, най-вече благодарение на млечните, месото и очевидно краставиците.
Хлорданът си пробил път през 80-те години преди да го забранят, въпреки че все още сме изложени на него чрез млечните продукти (и краставиците). Що се отнася до хранителните източници, оловото също идва предимно от млечните продукти, а живакът, не е изненадващо, че идва най-вече от риба тон и други морски храни, но е изненадващо, че арсенът идва предимно от пилешкото месо, при децата. Защо?
Нека ви разкажа една история за арсена в пилетата. Арсенът е добре известен като отрова за всеки, който е чел мистерии или историята на Борджиите. С дългата си и разноцветна история арсенът не е нещо, което хората биха искали в храната си. Така че, когато един студент по биостатистика посетил Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ преди 17 години в търсене на проект за своята магистърска степен, той решава да разгледа арсена. Това, което открива, е тази смайваща разлика – нивата на арсен в пилетата били три пъти по-високи от тези в другите видове месо. Неговите колеги ветеринари не се учудили обаче. Не знаете ли, че даваме четири различни вида съдържащи арсен антибиотични лекарства на птиците? Още от 1944 г. насам.
Така че, докато лекарствата на основата на арсен се дават на домашните птици от 40-те години насам, признанието за този източник на излагане за хората идва чак след като този студент започнал да рови в данните. Публикувано е през 2004 г., разширено през 2006 г. Националният съвет на пилетата не е много очарован, казвайки, че много храни са замърсени с арсен. Като се фокусира специално върху пилетата, Институтът за селско стопанство и търговска политика пояснява, че истинската им цел е да принуди производителите на пилета да спрат да използват тези безопасни и ефективни продукти, с което имат предвид тези лекарства, които съдържат арсен, които признават, че използват, но казват да не се притесняваме, те използват органичен арсен, а не такъв в неорганична форма, омаловажена във филма „Арсен и стари дантели“, тоест, очевидно, докато не го сготвите. Когато сготвите пилето, изглежда, че част от арсена в месото се превръща във вариация на арсен и стари дантели.
И така, „Законът за птици без отрова от 2009 г.“ бил представен в Конгреса. Можете да познаете колко добре се е представил въз основа на последващия „Закон за птиците, свободни от отрова от 2011 г.“, които наричали птици без отрова. Глупости. И така, през 2013 г. се събрала една коалиция от девет групи и осъдила Агенцията за контрол на храните и лекарствата и до 31-ви декември 2015 г. всички лекарства с арсен за птици били изтеглени. Така че от 2016 г. арсенът повече не се дава на пилетата. Лошата новина е, че без лекарството роксарсон, съдържащо арсен, пилешкото месо може и да изгуби малко от привлекателния си розов цвят…
В края на краищата, птицевъдната индустрия се размина само с това, че изложи американците на 72 години арсен. Следва да се отбележи, че Европейският съюз никога не е одобрявал такива лекарства преди всичко, казвайки хммм, да даваме на животните си арсен? Не благодаря; nein danke; no grazie; non, merci.
Европа отдавна е забранила и налягащата заплаха за здравето на хората, породена от храненето на селскостопански животни с милиони килограми антибиотици, предназначени за хората, проблем, който с всяка година се влошава, вместо да се подобрява, даваме на пилетата буквално маса тонове лекарства като тетрациклини и пеницилини, за да се угоят по-бързо, което датира още от 1951 г., когато фармацевтичните компании изхвърлят всички опаковки, обещавайки големи печалби, една опасна практика, която птицевъдната индустрия крие в продължение на 66 години… и продължава днес.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/where-does-the-arsenic-in-chicken-come-from
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев