По-големият брой на бели кръвни клетки може да е важен показател за сърдечно-съдови заболявания и последвала смъртност, смърт от рак, смърт по други причини, спад на белодробната функция. Така че това е важен показател за сърдечен удар, инсулт, спад на белодробната функция, смърт от рак и преждевременна смърт като цяло. Не е изненада и че броят на белите кръвни клетки, които циркулират в кръвта ни, е показател за системно възпаление. Тялото ни произвежда повече бели кръвни клетки ден след ден в отговор на възпалителни инфекции.
Знаем за тази връзка между по-големия брой бели кръвни клетки и сърдечните удари от 70-те години, когато открихме, че по-високият риск от сърдечен удар е свързан с по-голям брой бели кръвни клетки, също както при по-високите нива на холестерол и по-високото кръвно налягане: нещо, което се открива в почти всяко проучване, проведено от тогава насам. Десетилетия проучвания, които включват стотици хиляди пациенти, показват драстично по-високи нива на смъртност при тези с по-голям брой на бели кръвни клетки.
Но защо? Защо броят на белите кръвни клетки предсказва смъртността? Може би защото това е показател на възпалението и окислението в тялото ни. Всъщност, може би е и биологичен показател за това колко бързо остаряваме. Но може да става въпрос за нещо повече от обикновен индикатор за възпаление, за активен играч, който допринася пряко за болестта чрез различни механизми, включително действителното възпрепятстване на кръвния поток.
Средният диаметър на белите кръвни клетки е около 7 1/2 микрометра, докато най-малките ни съдове са широки само около 5 микрометра. Така че белите кръвни клетки трябва да се смачкат под формата на наденичка, за да се промъкнат. И когато има налично възпаление, тези клетки могат да станат лепкави. Ето още изображения на една бяла кръвна клетка, която си проправя път в кръвоносния съд, докато излиза от малка артерия и се опитва да стигне до капиляр, като намалява или за момент спира притока на кръв. И ако се заклещи тук, може накрая да освободи цялото си вътрешно оръжие, което обикновено е предназначено на микробните нашественици, като по този начин уврежда нашите кръвоносни съдове. Това може да е причината, в дните преди инсулта или сърдечния удар, да забележите увеличение в броя на белите кръвни клетки.
Дали броят на белите кръвни клетки е просто показател за възпаление или активен участник, по-добре е да е малък. Как можем да намалим нивото на възпаление в тялото ни? Да стоим далеч дори и от цигарения дим на пушачите може да помогне за намаляване на броя на белите кръвни клетки с половин единица. Тези, които спортуват, също изглежда имат предимства, но няма как да знаем дали има причинно-следствена връзка докато не проверим. Два месеца Зумба тренировки – само един или два часа на седмица – довели до около единица и половина намаление на броя на белите кръвни клетки. Всъщност може би това е една от причините движението да има такава защитна функция. Но дали е просто защото хората отслабнали?
Както фитнесът, така и мазнините изглежда играят роля. Повече от половината, 51.5% от затлъстелите хора, които не се движат, имат брой на белите кръвни клетки над 6.6, но за тези, които са в по-добра форма или имат по-малко мазнини по тялото, е по-малко вероятно да имат такива високи нива. Разбира се, това може да се дължи на факта, че спортуващите и по-слабите хора се хранят по-здравословно, ядат по-малко възпалителни храни.
Откъде знаем, че излишните мазнини по тялото само по себе си повишават възпалението, повишават и броя на белите кръвни клетки? Ще трябва да намерите някакъв начин да накарате хората да отслабнат без да променят храненето си или без да увеличат движението. Как е възможно това? Липосукция. Ако изсмучете около литър мазнина от хората, значително ще намалите броя на белите кръвни клетки с около една единица. Така че, може би това ще ни накара да преосмислим така наречения нормален референтен диапазон за броя на белите кръвни клетки; може би трябва да го преразгледаме и да го намалим, както сме правили с холестерола и триглицеридите.
Досега сме прилагали нормалните стойности на хора, които развиват сериозни възпалителни заболявания. Ако просто го ограничим до тези с нормални нива на C-реактивен протеин, друг показател за възпаление, тогава вместо нормалните стойности да са от 4.5 до 10, може би просто трябва да ги променим от 3 до 9.
Добре, но къде стоят най-здравите групи от населението, тези, които не страдат от опустошенията на хроничните възпалителни болести, като сърдечните заболявания и често срещания рак? Групите от населението, които се хранят основно с цели растителни храни, имат средно ниво 5, докато в САЩ, по същото време, нивата са по-близо до 7 или 8. Причината, поради която знаем, че не е генетично, е, че ако вземете някой човек, който живее на традиционно за селските райони на Африка хранене, и има нива около 4 или 5, преместите го във Великобритания, накрая нивата се променят на 6, 7 или 8. По ирония на съдбата, изследователите сметнали, че това е нещо хубаво, отнасяйки се към по-малкия брой на малките кръвни клетки заради храненето в нецивилизованите страни като неутропеничен брой, което означава твърде малко бели кръвни клетки. Те отбелязват, че при инфекция или бременност, когато наистина човек се нуждае от повече бели кръвни клетки, броят на клетките стига точно там, докъдето е необходимо; така че костният мозък на тези, които се хранят на растителна основа, има способността да създава толкова бели кръвни клетки, колкото е необходимо, но „страда от липса на стимулация.“ Хората просто не пушат достатъчно цигари и не ядат достатъчно възпалителни храни.
Подобни открития са докладвани и при хората на Запад с растително хранене, с очевиден постепенен спад в броя на белите кръвни клетки, докато храната става все повече и повече растителна, но може би има и фактори, които не са свързани с храненето, като например по-нисък процент на пушачите при тези, които се хранят по-здравословно? Това, което ни трябва, са интервенционни проучвания, които да подложат това на проверка. Само 21 дни без месо, яйца, млечни продукти, алкохол и боклуци довели до значителен спад на броя на белите кръвни клетки, дори и при хора, които започнали на 5.7.
Тези, които започнали дори с още по-високи нива, пациенти с ревматоиден артрит с изходни нива около 7 – без промяна в контролната група, която не променила храненето си, нивата им спаднали с единица и половина само за месец на пълноценно хранене на растителна основа: това е спад от 20%. Това е повече от спада на възпалението, което човек може да получи, ако се откаже от 28-годишния си навик на тютюнопушене.
Най-необикновеният спад, който някога съм виждал, е при едно проучване на 35 астматици. След 4 месеца на пълноценно хранене на растителна основа, средният брой на белите им кръвни клетки спаднал с почти 60%, от около 12 на 5, въпреки че не е имало контролна група и недостатъчно пациенти за постигане на статистическа значимост.
Ако броят на белите кръвни клетки е такъв ясен показател на смъртност, толкова евтин, надежден и достъпен, защо не се използва по-често за диагноза и прогноза? Може би е прекалено евтин. Индустрията изглежда по-заинтересована от модерни нови рискови фактори, за които да плащате.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/what-is-the-ideal-white-blood-cell-count
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев