Ако вземете една капка кръв, размажете я между две парченца стъкло и я погледнете под микроскоп, може би ще изглежда нещо такова: цял куп малки кръгли червени кръвни клетки и след това тази голяма бяла кръвна клетка. Червените кръвни клетки пренасят кислород, а белите кръвни клетки са нашите войници, бранещи имунната система. Ние можем да отделяме 50 милиарда нови клетки на ден. Като отговор на възпаление или инфекция, този брой може да скочи на 100 милиарда или повече. Всъщност, от това именно се състои гнойта в голяма степен: милиони и милиони бели кръвни клетки.
Чрез изследване на това колко бели кръвни клетки имаме във всеки един момент, броят на белите кръвни клетки е един от най-честите лабораторни показатели, които се изискват от лекарите. Правим го стотици милиони пъти в годината. Така например, ако се окажете в спешното с болки в корема, ако броят на белите ви кръвни клетки е над 10 милиарда на литър кръв, това може да бъде знак, че имате апендицит. Повечето американци са в диапазона на 4.5 и 10, но повечето американци не са здрави. Само защото между 4.5 и 10 е нормално, не означава, че е идеално положение. Това е като да имате нормални нива на холестерола в едно общество, в което е нормално да се умира от сърдечно заболяване – убиец номер 1. Средностатистическият американец е с наднормено тегло; така че, ако теглото ви е „нормално“, това всъщност е лошо.
Всъщност, наличието на излишни мазнини само по себе си причинява възпаление в тялото. Така че не е изненада, че хората с наднормено тегло се движат с 2 милиарда повече бели клетки на литър кръв. Така че, може би затлъстелите хора трябва да имат отделна собствена скала за нормални стойности? Човек с обиколка на талията 120 см. влиза в спешното с брой на белите кръвни клетки 12,13, 14 – може да не е апендицит или инфекция – това може би е просто тяхното изходно, нормално ниво, като се има предвид възпалението, което те имат в тялото си заради излишната мазнина. Така че нормалните нива не са непременно здравословни нива.
Същото е като с пушенето. Ако вземете еднояйчни близнаци и единият пуши, а другият не, пушачът ще се окаже накрая със значително по-голям брой бели кръвни клетки. В Япония например, тъй като процентът на пушачи е спаднал значително, са спаднали и нормалните стойности на белите кръвни клетки, толкова много, че около 8% от хората, които никога не са пушили, биха били диагностицирани с ненормално ниски нива на белите кръвни клетки, ако се използва долна граница 4. Но това е така, защото повечето хора са пушели преди, когато определили това ниво след прекъсване на пушенето. Така че, може би 3 би била по-добра долна граница. Възпалението, причинено от пушенето, може всъщност да бъде една от причините защо цигарите увеличават риска от сърдечен удар, инсулт и други възпалителни заболявания. Така че дали хората, които имат по-малък брой на бели кръвни клетки, имат по-малко сърдечни заболявания, рак и като цяло по-ниска смъртност? Да, да, и да. Хората с по-нисък брой на белите кръвни клетки живеят по-дълго. Дори в рамките на нормалния диапазон, спадането с всяка една единица може да се свърже със спад от 20% на риска от преждевременна смърт.
Това е логаритмична скала; така че има показателно повишаване на риска, ако броят на белите кръвни клетки се увеличи, дори и в рамките на така наречения нормален диапазон. Това е за мъжете; същото е установено и при жените. Броят на белите кръвни клетки е „широко разпространен и евтин показател за системно възпаление.“ На около 85-годишна възраст в това проучване, половината от жените стартирали с брой на белите кръвни клетки под 5.6 и са все още живи, Докато 80% от тези, които стартирали с нива над 7, починали. А 7, 8, 9 или 10 се считат за нормални. Високите нормални стойности могат да поставят човек в 3 пъти по-голям риск от смърт от сърдечно заболяване в сравнение с ниските нормални стойности.
Същата връзка била установена и за афро-американски мъже и жени. Същото на средна възраст. Същото на възраст 75 години. Същото на 85-годишна възраст. Същото дори и на 20- и 30-годишна възраст: 17% увеличение на честотата на заболяването на коронарната артерия за всяка една по-висока единица.
Колкото по-висок е броят на белите кръвни клетки, толкова по-лошо е състоянието на артериалната ви функция и толкова по-вдървени са артериите ви. Така че, не е чудно, че броят на белите кръвни клетки е полезен показател, който установява артериално заболяване на сърцето, мозъка, краката, врата и високо кръвно налягане. Дори диабет? Дори диабет, според съвкупност от 20 различни проучвания. Всичко от мастно чернодробно заболяване до увеличаване на простатата. И наличието на голям брой бели кръвни клетки е свързано и с повишен риск от смърт от рак. И всички те са в нормалния диапазон. И така, какви биха били границите на идеалните стойности? Ще разгледаме това в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/what-does-a-low-white-blood-cell-count-mean
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев