Компилация от 13 наблюдателни проучвания върху консумацията на соеви храни и риска от рак на простатата установява, че соевите храни изглежда имат защитна функция. Наблюдателните проучвания, за разлика от интервенционалните, наблюдават с какво се хранят хората, без да се намесват и да се опитват да променят храната им. И така, забелязали, че мъжете, които ядат повече соеви храни, имат по-ниска честота на поява на рак на простатата, но проблемът с наблюдателните проучвания, е че може да има объркващи фактори.
Може би хората, които избират да ядат соя, вземат също други решения в посока към здравословен начин на живот, като това да ядат повече плодове и зеленчуци, и може би поради тази причина имат по-малко рак. Повечето от проучванията се опитали да вземат предвид тези други фактори на начина на живот, но човек не може да вземе всичко предвид.
Повечето от проучванията били проведени в Азия; така че може би консумацията на тофу е просто знак за по-традиционен начин на хранене. Може би причината хората, които не ядат тофу, да развиват повече рак, е че те са изоставили традиционния си начин на хранене? Само да имаше някоя общност на Запад, която яде много соя, която да можем да разгледаме. Има: адвентистите от седмия ден.
През 70-те години повече от 12 000 адвентисти били попитани относно употребата на соево мляко после били проследени след 16 години, за да се види кой се е разболял от рак и кой не. И така, дали приемът на соево мляко намалява риска от рак на простатата? Честата консумация на соево мляко се свързва с едно замайващо намаляване от 70% на риска от рак на простатата. По подобен начин в едно мултиетническо проучване, което включва редица групи, приемът на соя изглежда се оказва със защитна функция и при латиноамериканците.
Клетките на простатата пренасят естрогенни рецептори тип бета, които изглежда действат като супресори на туморите, един вид пазачи, които възпрепятстват инвазията, разпространението и пречат на клетките на простатата да се превърнат в ракови преди всичко. И това са рецептори, насочени от фитоестрогените в соята, като генистеин, който възпрепятства инвазията на простатните ракови клетки и разпространението им в съд на Петри в нива, които човек може да получи, ако консумира соеви храни. Предотвратяването на метастази е критично важно, тъй като смъртта от рак на простатата не се причинява от първоначалния тумор, а от разпространението му в тялото, което обяснява препоръките към мъже с рак на простатата да консумират соеви храни.
Чакайте малко! Смятате ли, че невероятните резултати, които получили Дийн Орниш и колегите му, очевидното обръщане на развитието на рака на простатата с растителна диета и програма за начин на живот, е заради соята? Не е само веганската диета, ами веганска диета, допълнена с дневна доза тофу и соев протеинов изолатен прах. Има проучвания, които показват, че мъжете, които приемат соев протеин на прах, развиват по-малко рак на простатата отколкото контролната група, но какво приемала контролната група? Млечен протеин на прах.
Хората, разпределени в групата на млякото, получили шест път повече рак на простатата. Но дали това е заради благоприятните ефекти на соята или заради вредните ефекти на млечните продукти? Млечните продукти са не само свързани с развиването на рак на простатата, но и смъртта от рак на простатата. Мъже, диагностицирани с рак на простатата, които приемали повече млечни продукти, били склонни да умират по-рано. А консумация както на нискомаслено, така и на високомаслено мляко, била свързана с повишен риск от фатален изход.
Най-доброто изследване, което имаме относно добавка на соев протеин на прах за пациенти с рак на простатата, не установило никакви значителни ползи, същото е и с редица хранителни добавки със соев естроген. Може би това е така, защото просто използвали изолирани соеви съставки, а не пълноценна соева храна? Възприемането на подхода с цели храни може да се окаже по-ефикасен. Трудно е да се правят контролирани проучвания с цели храни обаче; човек може да направи фалшиви хапчета, но как давате на хората фалшиво тофу?
Тази група австралийски изследователи били изобретателни и измислили специално произведен хляб, който съдържа соеви зърна, сравнен с обикновен хляб, който служел за плацебо и давали резени на мъже с диагноза рак на простатата, на които им предстои операция, и само за около 3 седмици имало забележителна промяна. Първото проучване, което установява, че диета, която включва цели соеви храни, може да повлияе благоприятно показателите на рак на простатата. Но не е като да излезете и да си купите хляб със соеви зърна.
Това проучване е малко по-практично. Двадесет мъже с рак на простатата, които били лекувани с радиация или операция, но изглежда, че ракът рецидивирал, били помолени да пият три чаши обикновено соево мляко на ден. Ето какво се случва с нивата на PSA при всеки от 20-те пациенти преди да започнат да пият соевото мляко. Покачвали ли се при всички, което предполагало повторна поява на рака или метастазирал рак, който расте вътре в тях. Ето какво станало през годината, в която приемали соево мляко. Сините линии са хората, при които соевото мляко изглежда имало положителен ефект, като забавя или спира покачването. Червените линии представляват тези, които се влошили още повече през този период, а черните линии са тези, при които изглежда нямало съществена промяна. Така че от 20, 6 се подобрили, 2 се влошили, а останалите 12 останали без промяна. И така, стига се до заключението, че соевите храни може и да помагат в една определена подгрупа пациенти.
Въз основа на всички тези проучвания, резултатите, които получава Дийн Орниш, вероятно са не само заради соята. По подобен начин, ниската честота на рака в Азия вероятно се дължи не само на соята, тъй като ниска честота на рак се открива и в части на Африка, а не мисля, че там ядат много тофу. Наистина, в едно мултиетническо проучване, други видове бобови растения, освен соята, също изглежда имат защитна функция за латиноамериканците; и всички групи, взети заедно, когато разглеждаме най-агресивните форми на рак на простатата. И така, защитата, свързана с храненето на растителна основа, може да се дължи на храненето с разнообразни здравословни храни.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-role-of-soy-foods-in-prostate-cancer-prevention-and-treatment
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев