Когато хората чуят арсен, първата им мисъл е бърза отрова, и наистина съвсем малко количество, сто милиграма, може да ви убие за един час. Това е като теглото на една десета от един кламер. Но има също и хронично натравяне с арсен, при което дори една доза 10 000 пъти по-малка може да навреди, ако сте изложени ден след ден, години наред. Най-голямото опасение е рак.
Арсенът е класифициран като канцероген от клас 1 – това е най-високото ниво при неща, които се знае, че причиняват рак, наред с неща като азбест, цигарен дим, формалдехид, плутоний, преработено месо: консумация на бекон шунка, хотдог и месо за обяд. Така че арсенът е доста лошо нещо, което е замесено в десетки хиляди или дори стотици хиляди случаи на рак по света всяка година.
Разбира се, ракът е само нашият убиец номер 2; Какво да кажем за сърдечното заболяване? Дълготрайното излагане на ниски към умерени нива на арсен също е свързано със случаи на сърдечно-съдови болести и смъртност, което означава сърдечен удар и инсулт.
Арсенът също се счита за имунотоксичен, което означава токсичен за нашата имунна система. От къде знаем? Има един вирус, наречен варицела, който реално причинява дребна шарка – първия път, когато се заразим. Имунната ни система може да го потисне, но не може да го заличи. Вирусът се оттегля в нервните ни клетки, където лежи и чака имунната ни функция да поддаде. И когато това стане, вирусът отново се появява и причинява заболяване, наречено херпес зостер. Всички ние сме били изложени на вируса, но само един на всеки трима души ще получи херпес зостер, защото имунната ни система може да го държи на разстояние, но докато остаряваме или имунната ни система е потисната, вирусът може да се промъкне, както ако сте били подложени на химиотерапия с арсен. Херпес зостер е често срещан нежелан ефект, защото арсенови лекарства не само убиват рака, но и някои от имунните ви клетки. Но това е във високи дози.
Възможно ли е дори ниски дози арсен, както тези, на които сме изложени в ежедневното ни хранене, да повлияят върху имунната ни функция? До този момент не знаехме, преди това проучване, при което хиляди американци изследвали нивата на арсен в урината си, заедно с нивата на анти-вирусните си антитела. И наистина, колкото повече арсен са имали в кръвта си, толкова по-ниски са били техните защитни функции.
И ако сте бременна, арсенът може да премине до бебето ви и не само може да увеличи риска от спонтанен аборт или смърт на бебето, но също така може да повлияе развитието на имунната система на бебето и податливостта към инфекции в ранна възраст. Но няма как да знаете докато не проверите: инфекции при кърмачета, свързани с излагане на арсен по време на вътреутробното им развитие в едно изследване на Ню Хампшир; и наистина, на колкото повече арсен е изложена майката по време на бременността, толкова по-висок е рискът от инфекция през кърмаческа възраст, въпреки че не е известно дали промените, предизвикани от арсена в генната експресия могат да засегнат здравето не само на вашите деца, но и на вашите внуци. Независимо от това, излагането на арсен не е полезно за собственото здраве на майката, тъй като се свързва с повишено кръвно налягане.
Ако арсенът потиска функционирането на имунната система, обаче, тогава поне може би, като сребърна подплата, получавате по-малко алергии или нещо такова, което е вид свръхреакция на имунната система? Очевидно не. Тези с по-високи нива на арсен са по-склонни да развият хранителни алергии, вероятно е да не могат да спят добре и да не се чувстват добре. Ако попитате хората как биха оценили здравето си, тези, които докладват отлично или много добро, имат обикновено по-ниски нива на арсен в сравнение с тези, които просто казват добре, средно или лошо, те са склонни към по-високи нива.
Ами диабета? Ето две купчини проучвания върху населението относно излагането на арсен и потвърдения впоследствие диабет. Всеки резултат над 1 предполага повишен риск от диабет. Всичко под 1 предполага по-малък риск. И ето ги резултатите… които предполагат връзка между приетия арсен и диабета. Но проучванията върху населението не могат да докажат причинно-следствена връзка. Би било хубаво да покажем причинно-следствена връзка, но необходимо ли е? Вижте, знаем, че арсенът е канцероген, знаем, че причинява рак, какво повече ни трябва, за да предприемем стъпки и да намалим излагането си?

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-effects-of-too-much-arsenic-in-the-diet
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев