Фибромиалгията е едно от най-често срещаните заболявания на ставите и мускулите, засяга милиони американци, характеризира се с широко разпространена мускулно-скелетка болка и често се принуждава от други симптоми, като умора. Медицината преди мислеше, че всичко това е само в главите на хората, „но днес има неоспорими доказателства“, че това наистина е състояние на тялото, а не само на ума.
През 2003 г. е публикувана една запомняща се статия от Майо Клиник, в която се установява, че 93% от пациентите с фибромиалгия се оказват с недостиг на витамин D и така стигат до заключението, че всички такива пациенти имат висок риск от сериозен дефицит на витамин D. Но чакайте малко, казали скептиците, не е имало никаква контролна група. Къде се намира Майо Клиник? Минесота. Може би 90% от всички жители на Минесота имат недостиг на витамин D.
Когато били проведени контролни проучвания, някои наистина установили, че за хората, които страдат от такъв вид синдром с болки, има значително по-голяма вероятност да страдат от недостиг на витамин D, но други проучвания не показват същото. Дори и ако всички проучвания бяха установили това, то не означава, че ниските нива на витамин D могат да причинят фибромиалгия. Може би хроничните разпространени състояния на болка като фибромиалгията, причиняват недостиг на витамин D. Все пак това е витаминът на слънцето, а пациентите с фибромиалгия вероятно не излизат толкова много навън, колкото здравите хора. За да разберем дали витамин D допринася към заболяването, трябва да проверим.
Проучвания като тези установили, че мнозинството от тези със синдроми на болка и ниски нива на витамин D изглежда се подобряват от приемането на витамин D като добавка. Клинично подобрение при до 90% от пациентите. Можете да си представите колко широко разпространен е дефицитът на витамин D сред арабските жени в Близкия изток. Но при тези проучвания също не е имало контролна група. Може би са щели да се оправят сами без добавки, или може би причината е плацебото? Има много примери в медицинската литература за лечения, които изглеждат страхотно в проучвания без контролни групи, като хипербарната кислородна терапия за множествена склероза, но когато се подлага на проверка при рандомизирано контролирано проучване, се проваля.
И ето това именно е станало в първото рандомизирано контролирано проучване за витамин D срещу синдром на фибромиалгия през 2008 г. Никаква значителна разлика в степента на болката, въпреки че проучването продължило само три месеца, а през това време изследователите успели да покачат нивата на витамин D само до около 30. За съжаление не е имало контролирано проучване, което да покачи нивата по-високо до 2014 г. Пациенти с фибромиалгия приемали до 2400 единици витамин D на ден за 20 седмици и така нивата им на витамин D се покачили на 50. И след като спрели витамин D на добавка, нивата се върнали обратно и били близки до плацебото. И това се отразило на степента на болка: значителен спад в болката докато приемали витамин D и след това обратно към изходното състояние, когато го спрели. Изследователите стигат до извода, че „тази икономична – [всъщност за без пари] – терапия с нисък профил на странични реакции, може да се обмисли за пациенти със [синдром на фибромиалгия.]“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-best-supplement-for-fibromyalgia
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев