Установено е, че растителните храни намаляват риска от някои от водещите причини за смърт и неработоспособност. Проучванията показват, че най-дълголетните и най-слабо податливите към деменция групи от населението се изхранват с диета на растителна основа. Така че защо да се съсредоточаваме само върху това растение за здравето и работата на ума ни, акай плодовете? Храните, богати на полифеноли, изглежда подобряват здравето на ума, а акай плодовете съдържат много полифеноли и антиоксиданти; така че може би биха помогнали.
Но ако просто търсите полифеноли, има над десет други храни, които съдържат повече полифеноли на една порция и това не е задължително да е черният бъз; често срещани плодове, като сливите, имат повече, няколко супени лъжици ленено семе, няколко блокчета черен шоколад или дори само една чаша кафе има повече.
По отношение на антиоксидантите, ДА, акай плодовете може да имат 10 пъти повече съдържание на антиоксиданти от по-типичните плодове, като праскови и папая, 5 пъти повече от ягодите, но в сравнение с къпините – всъщност къпините изглежда имат дори още повече антиоксиданти, по-евтини са и по-широко достъпни.
А, но плодовете акай не само имат потенциални ползи за мозъка, например, предпазват белите дробове срещу вредите, предизвикани от цигарения дим, но всички вие помните това проучване, нали? Това е проучването, където добавянето на акай плодове към цигари има защитна функция срещу емфизема при мишките-пушачи. Това не ни помага особено. Има дълъг списък от невероятно изглеждащи предимства, докато не започнете да копаете по-надълбоко.
Например, развълнувах се като видях намаляване на риска от коронарна болест поради ефекта на вазодилатацията, но не се развълнувах толкова, когато изтеглих проучването и открих, че става въпрос за вазодилататорен ефект в мезентериалнното съдово легло на плъха. Но не е имало никога проучвания върху акай плодовете и артериалната функция при хората… до сега.
Дайте на няколко мъже с наднормено тегло смути, което да съдържа около две трети чаша замразена пулпа на акай и половин банан, а на другата група изкуствено оцветено плацебо смути с банана, но без акай, получавате значително подобрение на артериалната функция в рамките на 2 часа след консумация, което продължава поне 6 часа. Това постижение с 1 или 2 единици е клинически значимо. Тези, които са само с 1 единица, продължават да имат 13% по-малко сърдечно-съдови събития, като фатални сърдечни удари.
Можете да получите същия ефект обаче и от дивите боровинки, около единица и половина подобрение 2 часа след консумация на боровинки. Ефект, който достига максимална точка и се задържа при около една чаша и половина боровинки, с две и половина или три чаши няма последващи ползи.
Ами сготвените боровинки? Ето го същия ефект с напитката от боровинки, който видяхме преди малко, но какво ще стане, ако изпечете боровинките в сладкиш, като например боровинкови мъфини? Същото драстично подобрение в артериалната функция.
Какаото също може да направи това. Една супена лъжица какао ви набавя една единица, а две супени лъжици – цели 4 единици – това е като двоен ефект от боровинките.
Една и една четвърт чаши многоцветно грозде водят до добър тласък на артериалната функция, но достатъчно, за да противопостави на остър ендотелиален удар: внезапен удар на уязвимия вътрешен слой на нашите артерии. Решили да пробват с мъфин от Макдоналдс с наденица и яйце – те си играят на дребно. Без гроздето, което означава намаляване на артериалната функция почти на половина в рамките на един час, а артериите останали втвърдени и осакатени и три часа по-късно. Но ако изядете този мъфин от Макдоналдс с цялото това количество грозде, няма да има такъв ефект.
Ако изядете един хамбургер на едно хранене, артериалната функция намалява след яденето, но ако изядете същия този хамбургер с няколко подправки, включително една и половина чаена лъжичка куркума, артериалната ви функция се подобрява.
Ами портокалов сок? Четири чаши на ден за четири седмици и никаква промяна в артериалната функция. А, но това е бил купешки портокалов сок, от концентрат. Ами прясно изстискан портокалов сок? Ето преди и… ето след, все още нищо. Това е една от причините горските плодове да са най-здравословните плодове.
Искате ли напитка, която да подобри артериалната ви функция? Зелен чай. Две чаши зелен чай и получавате ефекта на какаото, почти 4 точки само за 30 минути. И същият този невероятен ефект със зеления чай ще получите и с черния чай. Два пъти по-мощен ефект от този на акай плодовете.
И така, защо да се съсредоточаваме само върху едно растение? Е, истинската причина, вероятно, е че авторът притежава патент върху хранителна добавка на основата на акай.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-benefits-of-acai-vs-blueberries-for-artery-function
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев