На пазара има толкова много продукти с акай сега, от замразена пулпа в смути опаковка до замразени и изсушени плодове и хранителни добавки. Как го ядат традиционно? Амазонските племена отрязват дървото, изяждат сърцевината и след това се изпикават върху дънера, за да привлекат определен тип бръмбар, който снася тези огромни яйца. И така, няколко седмици по-късно имате 1 или 2 килограма от тези гадости; така че можете да си направите и малко кюфтета от ларви. Мисля да се придържам към смутито.
Въпреки че се използват от дълго време като храна в Амазония, едва от началото на този век акай бери стават предмет на научни изследвания. Преди четири години прегледах това проучване, което започна с изследвания в епруветка, които установяват, че акай може да убие клетки на левкемия в съд на Петри при нива, които се очаква да присъстват в кръвообращението на човек, който приема една или две чаши пулпа на акай плодове или че намалява растежа на ракови клетки на дебелото черво на половина.
За съжаление последвалите проучвания, публикувани от тогава, не успяват да открият такива ползи за този вид рак на дебелото черво, друг вид рак на дебелото черво или отрицателна форма на естрогенния рецептор на рака на гърдата. Екстрактът от акай наистина изглежда, че унищожава поредица ракови клетки на гърдата с положителен естрогенен рецептор, но за да постигнете това ниво на хранителни вещества от акай в гърдите си, ще трябва да седнете и да изядете около 400 чаши пулпа от акай.
Това е проблемът с много от тези изследвания в съд на Петри – използват се концентрации, които никога не бихте постигнали реално в кръвообръщението си. Например плодовете акай може и да оказват неврозащитно влияние като блокират натрупването на амилоидни влакна, замесени в болестта на Алцхаймер, но само при количество, което се достига чрез изпиването на може би 2000 чаши наведнъж. Или че имат антиалергичен ефект или намаляват костната загуба само при хиляда чаши на ден.
Но също така съм говорил и за едно клинично проучване, в което хората били накарани да пият по-малко от една чаша на ден акай в смути и изглежда получили значително подобрение в нивата на кръвната захар, инсулина и холестерола. Сега тук не е имало контролна група и е било малко проучване, но никога не е имало някакво по-голямо проучване, което да се опита да го възпроизведе… до сега.
Същото количество акай за същата продължителност, но без значителни подобрения в кръвната захар, инсулина или холестерола. Какво? Защо това проучване не успява да покаже ползите, установени в първото проучване? Е, това проучване било финансирано от държавата, няма конфликт на интереси, докато първото проучване е финансирано от една фирма, занимаваща се с акай, което винаги кара човек да подозира, че може би проучването е някак си проектирано да получи искания резултат. И наистина, на участниците не само им дали смути с акай, но били изрично инструктирани да избягват преработено месо, като бекон и хотдог. Нищо чудно, че показателите им изглеждали по-добре в края на месеца.
Сега новото проучване наистина открива спад на показателите на оксидативния стрес в кръвта на участниците, знак за това колко богати на антиоксиданти могат да бъдат акай плодовете. Тези, които осъждат добавките, обичат да говорят за това как консумацията на акай може да утрои антиоксидантната сила, да утрои антиоксидантната сила на кръвта ви.
И ако погледнете проучването, което цитират, ДА, имало е утрояване на антиоксидантната сила на кръвта след приемане на акай, но е имало същото или дори по-добро утрояване след прием на обикновен ябълков сос, който се е използвал като сравнение и е значително по-евтин от плодовете акай или хранителните добавки.
Има едно ново проучване, което установява значително подобрение в артериалната функция след ядене на акай плодове, но дали е нещо повече от обикновеното хранене с плодове и зеленчуци? Ще разберем в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-antioxidant-effects-of-acai-vs-apples
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев