Това проучване, което претендира да доказва, че храненето с много месо, яйца и мляко може да бъде също толкова вредно за здравето, колкото пушенето, предполага че за хората под 65-годишна възраст, които ядат много месо, яйца и млечни продукти, е четири пъти по-вероятно да умрат от рак или диабет. Но ако погледнете реално проучването, ще видите, че това не е вярно. Хората, които приемат много животински протеини, няма четири пъти по-голям риск от смърт от диабет; те имат 73 пъти по-голям риск.
Ами тези, които избират умереността? Хората в групата на умерените протеини, които получават 10 до 19% от калориите си от протеини, те имали просто 23 пъти по-голям риск от смърт от диабет в сравнение с тези, които консумират препоръчителните количества протеини, които се оказва, че са 6 до 10% от общите калории протеин, около 50 грама на ден.
Така че така нареченият нисък прием на протеини е всъщност препоръчителният прием на протеини, свързан с голямо намаление на риска от рак и общата смъртност на средна възраст, под 65 години, но забележете, че се казва не и при по-възрастното поколение. Когато става дума за смърт от диабет, по-ниският прием на протеини се свързва с по-дълъг живот във всяка една възраст, но за рака изглежда, че е около 65-годишна възраст.
Тези резултати предполагат, че ниският прием на протеини в средна възраст, последван от умерена до висока консумация на протеини при възрастните, може да оптимизира продължителността на здравето и живота. Някои смятат, че стандартният дневен прием на протеини е 0,8 грама дневно на всеки здравословен килограм телесно тегло. Това може да е добре за повечето, но може би по-старите хора имат нужда от повече.
Това е изследването, върху което се основава препоръчителният дневен прием и въпреки че има предположение, че възрастните може би имат нужда от по-голямо количество, просто няма достатъчно доказателства, за да се направят различни препоръки за тях. Окончателното проучване беше публикувано през 2008 г. и не открило никаква разлика в изискванията за протеини между младите и възрастните хора. Същата препоръчителна дневна доза трябва да е адекватна и за възрастните хора.
Но адекватният прием не е непременно оптимален прием. Проучванията относно нуждата от протеини не разглеждат възможността приемът на протеини доста над препоръчителното за деня да се окаже полезен, така поне предполага един член на групата експерти в областта на суроватъчния протеин и консултант за Националната асоциация на животновъдите, отглеждащи едър рогат добитък.
Ако проследите във времето хора със застоял начин на живот на над 65-годишна възраст, те губят около 1% от мускулната си маса всяка година. Ако принудите хората да лежат в леглото си цял ден в продължение на няколко дни, всеки би изгубил мускулна маса, но по-старите възрастни ще изгубят мускулна маса на легло шест пъти по-бързо от младите хора. Така че, ползвайте си мускулите, иначе ще ги загубите, но възрастните изглежда ще ги загубят по-бързо, така че по-добре да ги използват.
Добрата новина е, че за разлика от 12-годишното американско проучване, подобно проучване в Япония открива, че намаляването на мускулната маса, свързано с възрастта, е незначително. Защо има разлика? Оказва се, че участниците са били информирани за резултатите от тяхната мускулна сила и често пъти се опитвали да я подобрят чрез тренировки преди следващия преглед по време на проучването, особено мъжете, които започнали такова сериозно състезание по мускулна маса, че тя всъщност се увеличила с възрастта, което показва, че загубата на мускулна маса с възрастта не е неизбежно; просто трябва да положите усилия.
И добавянето на протеини не изглежда да помага. Добавянето на яйчни белтъци към храненето не повлиява реакцията на мускулите към тренировките за издръжливост и това се основава върху проучвания, финансирани от самия Американски комитет по яйцата. Дори Националният съвет по млечните продукти не можеше да извърти резултатите. Очевидно силовите тренировки водят до подобрения в състава на тялото, мускулна сила и размери, а физическата функция не се подобрява, когато старите хора увеличат приема си на протеини, както от увеличане приема на високопротеинови храни, така и от приемането на протеинови добавки.
Има ли нещо, което можем да направим по отношение на храненето, за да защити остаряващите си мускули? Зеленчуци. Консумирането на препоръчителните количества зеленчуци е свързано с намаляване на шансовете за ниска мускулна маса на половина. Защо? Алкализиращото действие на зеленчуците може да неутрализира леката метаболитна ацидоза, която се появява с възрастта, и може би именно тази малка допълнителна киселинност в тялото улеснява разграждането на мускулите.
Говорил съм за това и преди, как загубата на мускули изглежда е адаптивната реакция към ацидозата. Изглежда, че получаваме ниска степен на ацидоза с напредване на възрастта, защото бъбреците ни започват да се влошават и защото може би се храним с храна, която насърчава киселинността, което означава диета, богата на риба, свинско, пилешко месо и сирене и с ниско съдържание на плодове и зеленчуци. И както виждате, бобът и другите растения от това семейство са единственият основен източник на протеини, които са алкално-, а не киселинно образуващи. И наистина, хранене с основно растителна храна, хранене с повече алкални храни, се оказва, че се свързва с положителен аспект с мускулната маса при жените между 18- и 79-годишна възраст.
Така че ако искаме да увеличим консумацията на протеини след 65-годишна възраст. за предпочитане е да приемаме протеини на растителна основа, които да ни предпазят от слабост. Без значение на колко сме години, храненето, което се основава на растителни продукти, е по-вероятно да увеличи максимално ползите за здравето при всички възрастови групи.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/increasing-protein-intake-age-65
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев