Един начин, по който хранене с високо съдържание на продукти от животински произход – месо, яйца и сирене – може да допринесе за сърдечно заболяване, инсулт или смърт, е чрез производство на вещество, предизвикващо атеросклероза, наречено TMAO. С помощта на определени чревни бактерии холинът и карнитинът, открити в концентрирано съдържание в животинските продукти, могат да се превърнат в TMAO. Но я чакайте малко. Мислех, че атеросклерозата, втвърдяването на артериите, е свързано с натрупването на холестерол.
Холестеролът все още е царят. TMAO просто изглежда, че ускорява процеса. Изглежда, че TMAO увеличава способността на възпалителните клетки в рамките на атеросклеротичната плака в артериалната стена, за да се свърже с LDL холестерола, което ги прави по-податливи да погълнат този холестерол. Така че това е просто още едно парче от пъзела, изобразяващ как холестеролът причинява сърдечно заболяване.
А TMAO не само изглежда, че влошава атеросклерозата, допринасяйки за инсулти и сърдечни удари, но и за сърдечна недостатъчност и бъбречна недостатъчност. Ако погледнете една наистина високорискова група, като диабетиците след прекаран сърдечен удар, почти всички, които били с най-високи нива на TMAO в кръвта си, развили сърдечна недостатъчност в рамките на 2000 дни – около 5 години, докато само около 20% от онези, които имали средни нива в кръвта си, стигнали до сърдечна недостатъчност и никой в групата с ниски TMAO.
Не само, че тези със сърдечна недостатъчност имат по-високи нива на TMAO от контролната група, но и тези с по-тежка сърдечна недостатъчност имат по-високи нива от тези с по-малък стадий на заболяването, а ако проследите хората със сърдечна недостатъчност във времето, след 6 години половината от онези с най-високите изходни нива били мъртви. Това откритие от тогава е отразено в две други независими групи пациенти със сърдечна недостатъчност.
Въпросът е защо? Малко вероятно е това да е допълнителна атеросклероза, тъй като това отнема години. За повечето от хората, които умират от сърдечна недостатъчност, сърдечният мускул просто спира да работи или има фатален сърдечен ритъм; така че може би TMAO има токсични ефекти отвъд само ускореното натрупване на холестерол.
Ами бъбречната недостатъчност? Хората с хронично бъбречно заболяване са особено застрашени от развитието на сърдечно-съдови заболявания, което се дължи на разнообразна гама от уремични токсини. Това са токсини, които обикновено биват филтрирани от бъбреците в урината, но могат да се натрупат в кръвообращението, докато бъбречната ни функция намалява. Когато говорим за уремични токсини, обикновено става въпрос за токсични странични продукти на протеина, който се разлага в червата ни, което е причината специално изготвените диети на растителна основа да са се използвали в продължение на десетилетия за лечение на хронична бъбречна недостатъчност. Вегетарианците образуват по-малко от половината от тези уремични токсини преди всичко. Но това не са единствените уремични токсини. TMAO от разграждането на холин и карнитин, намиращи се в месото и яйцата, може да увеличават риска от сърдечно заболяване при пациенти с бъбречни проблеми също и чрез намаляване на регулацията на обратния транспорт на холестерола, което означава потискането на опитите на собственото ни тяло да изтегли холестерола от артериите.
И наистина, колкото повече се влошава функцията на бъбреците ни, толкова повече се показват нивата на TMAO, а тези повишени нива се свързват с количеството плака, което запушва артериите на сърцето. Но ако преминете през бъбречна трансплантация, получите работещ бъбрек, веднага ще намалите нивата на TMAO отново. Така че, TMAO се смяташе за вид биологичен показател за намалена бъбречна функция. Но тогава било публикувано това изследване от проучванията върху сърцето на Фарингам, което установява, че повишените нива на холин и TMAO сред хората с нормална бъбречна функция предричат повишен риск от развитие на хронично бъбречно заболяване, което предполага, че TMAO е както биологичен показател, така и бъбречен токсин сам по себе си.
Наистина, когато проследите пациентите с бъбречни проблеми във времето и оцените свободата им от смърт, тези с по-високи нива на TMAO, дори при контрол на бъбречната функция, живеят значително по-кратък живот, което показва, че това е механизъм, предизвикан от храненето, с цел постепенен упадък на бъбреците и дисфункция, което подчертава силната необходимост да се съсредоточим върху превантивните усилия на промените в храненето.
Как би изглеждало това? Е, може би трябва да намалим хранителните източници на поколението на TMAO, като например някои видове дълбоководни риби, яйца и месо. Но също зависи и от това какъв вид чревна микрофлора имате. Не забравяйте, можете да нахраните един веган с пържола и той пак няма да произведе никакви TMAO, защото не отглежда бактериите, които се хранят с карнитин в червата си. Изследователите се надяват обаче, че един ден ще намерят начин да възпроизведат ефектите на вегетарианския начин на хранене чрез избирателни пребиотични, пробиотични или антибиотични терапии.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-treat-heart-failure-and-kidney-failure-with-diet
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев