Има огромни вариации в честотата на случаите на рак на простатата по света, като САЩ е на едно от първите места, а Азия е с най-ниска честота, въпреки че това може и да се промени. Най-голямото увеличение на случаите на рак на простатата в света през последните десетилетие е в Южна Корея, например. Увеличение на смъртните случаи от рак на простатата на национално ниво 13 пъти. Предполага се, че увеличението на консумацията на животински продукти може би играе роля, тъй като това е била най-голямата промяна в храненето им през този период, увеличение с почти 850%.
Това е в съответствие с това, което знаем по принцип за храната и за превенцията и лечението на рака на простатата. Домати, зеленчуците от семейство броколи и соевите храни намаляват този риск, няма ясна полза от рибата, но има повишен риск от месото и млечните продукти. Това може да се дължи на факта, че една диета, центрирана около целите растителни храни, ефективно намалява възпалението в тялото.
Има генетичен фактор. Ако имате роднина от първа линия с рак на простатата, може да имате 3 пъти по-висок риск. Но негенетичните фактори могат да увеличат риска 300 пъти. Откъде знаем, че ниската честота в Азия не е генетична? Защото, когато хората се преместят в САЩ, честотата на поява се изстрелва нагоре и второто поколение почти настига американците. Това може да се дължи на наличието на повече Burger King и Dairy Queens, но също така може и да е заради приема на по-малко храни със защитна функция, каквато е соята.
Един систематичен преглед на всички проучвания върху соята и рака на простатата до този момент потвърждават, че соевите храни могат да понижат риска. Но това е един вид широка категория. Има всякакви видове соеви храни. Има ферментирали соеви храни като мисо и темпе, има и неферментирали като тофу и соево мляко. Кое има по-защитна функция? Изследователите преминали през проучванията. И се оказва, че само неферментиралата соя изглежда помага. Консумацията на тофу и соево мляко били свързани с около 30% намаление на риска, докато не изглежда да има някаква защитна функция, свързана с ферментиралите соеви храни.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/fermented-or-unfermented-soy-foods-for-prostate-cancer-prevention
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев