Какво е новото в лечението на депресия с подправката шафран? Преди години разгледахме това сравнително проучване едно към едно на шафрана с Прозак за лечение на депресия; изглежда, че действа точно толкова добре, както и лекарството. А през следващите години имаше пет други такива проучвания, които откриват, че шафранът побеждава плацебото или е по-добър от антидепресантите.
Може причината да е в червения пигмент на подправката, наречен кроцин, тъй като той сам по себе си побеждава плацебото като допълнително лечение, значително намалява симптомите на депресия, симптоми на тревожност и общото психическо безпокойство, може би в ролята си на антиоксидант, „като предотвратява уврежданията на мозъка, предизвикани от свободните радикали.“ Количеството кроцин, което използвали, било еквивалентно на около половин чаена лъжичка шафран на ден.
Ако подправката действа толкова добре, колкото лекарствата, може да се твърди, че подправката печели, тъй като не причинява сексуална дисфункция при повечето мъже и жени, както се случва с повечето предписвани антидепресанти, лекарства като Прозак, Паксил, Золофт, които причиняват сериозни странични ефекти в сексуално отношение при около 70% от хората, които ги приемат. Лекарите не само значително подценяват появата на нежелани реакции; те са склонни да подценяват колко голямо влияние това има върху живота на пациентите.
Не само че не възниква такъв проблем при шафрана, но и подправката може би е способна да го излекува. „В народната медицина има широко разпространено убеждение, че шафранът е афродизиак.“ Така че мъже със сексуални увреждания, предизвикани от Прозак, били разделени на две групи, да приемат или шафран, или плацебо за един месец. До 4-та седмица шафранът довел до значително по-големи подобрения в еректилната дисфункция и удовлетворението от половия акт; повече от половината от мъжете при групата с шафрана възвърнали нормалната си функция. Заключението е, че шафранът е ефикасно лечение на еректилната дисфункция, предизвикана от Прозак, както и на сексуална дисфункция при жените.
Сексуалната функция при жените се увеличава до 4-та седмица, като подобрява някои от сексуалните проблеми, предизвикани от Прозак, но не и други. Така че по-добре е да опитате с шафран преди всичко срещу депресия и да избегнете развитието на тези проблеми, тъй като понякога те могат да продължат дори след спирането на лекарствата, като потенциално влошат прогнозата за депресия в дългосрочен план.
Това включва необичайни странични ефекти, като генитална анестезия, при която вие буквално губите чувствителност. Това може да се случи, както при мъжете, така и при жените. По-рядко антидепресантите могат да предизвикат състояние, наречено неспокоен генитален синдром. Чували ли сте за синдром на неспокойните крака? Е, това е неспокоен синдром между краката. Тези PSSD, тези сексуални дисфункции, породени след прием на селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина, което означава дисфункции, които се появяват или продължават след спиране на приемането на тези антидепресанти, могат да бъдат толкова сериозни, лекуващите лекари трябва да споменават за опасността, например, риска от генитална анестезия, на всеки пациент преди да започне да приема тези лекарства. Ако приемате някое от тези лекарства, вашият лекар предупреди ли ви за това?
Надеждата не е изгубена обаче. Очевидно пенисната анестезия реагира на лазерно лъчение с ниска мощност. След 20 лазерни лечения към пениса на един човек, който е изгубил чувствителност в областта, благодарение на лекарството Паксил, той частично възвръща чувството за докосване и температура. Обаче все още не можел да доставя удоволствие на приятелката си и тя накрая очевидно го зарязала, което вероятно не помогнало и на настроението му. Но преди да започнете да го съжаляване, сравнете лечението с лека лъчетерапия на пениса с клиторидектомия, хирургично отстраняване на клитора, или друг случай, свързан с Паксил, при който симптомите при една жена се подобрили само след шест курса на електрошокова терапия.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/best-food-for-antidepressant-induced-sexual-dysfunction
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев