Годините на здравословен живот, изгубени в резултат на консумацията на транс-мазнини са сравними с влиянието на състояния като менингит, рак на шийката на матката и множествената склероза. Но ако фанатиците на тема храна получат желаната забрана на добавени транс-мазнини, какво следва? Учредените корпоративни интереси спорят относно такива хлъзгави аргументи, за да отвлекат вниманието от факта, че хората умират.
Кметът на Ню Йорт Блумберг беше разкритикуван като „бърникаща навсякъде бавачка“ заради забраната на транс-мазнините и опита да се ограничи размера на безалкохолните напитки. Как се осмелява той да манипулира избора на потребителите, но не е ли именно това, което прави индустрията? През 1950 г. содата от 350 мл. е била най-голямата възможна опция. Сега това е най-малкият размер.
Подобно е положението с транс-мазнините, индустрията е тази, която ограничава избора ни, като слага транс-мазнини във всичко без дори да ни казва, така че кой сега е бавачката?
Ню Йорк най-накрая спечели битката с транс-мазнините, запазвайки статута си на водач на общественото здраве. Например, бяха нужни десетилетия, за да бъде постигната национална забрана на оловната боя, въпреки недвусмислените доказателства за вредите, но Ню Йорк поведе, като я забранява 18 години преди действията на федерално ниво.
Това е иронията в хлъзгавите аргументи, че първо, идват за пържените картофи; после идват за бургера. След забраната на транс-мазнините, един от малкото останали източници на транс-мазнини ще е самото месо. Транс-мазнините съществуват естествено в малки количества в мазнините от месото и млякото, както съм говорил и преди за това. Животинските продукти успяваха да осигуряват само една пета от приема на транс мазнини за Америка, но тъй като забраната на транс-мазнините в САЩ не включва животински продукти, те скоро ще заемат място на водещ източник.
В Дания, например, след като добавянето на транс-мазнини е забранено, единственият останал реален източник на транс-мазнини са животинските продукти, открити в американските млечни храни, говеждо месо, пилешки мазнини, пуешко, месото за обяд, хотдог, със следи и при растителното олио, поради процеса на рафиниране.
Въпросът е: дали животинските транс-мазнини са толкова лоши, колкото транс-мазнините от преработените храни? Една компилация от рандомизирани интервенционни проучвания установява, че и двата вида карат лошия холестерол да се покачва; и двата вида карат добрия холестерол да спада; затова и двата вида карат съотношението лош към добър да се покачва, което е лошо. Така че всички транс-мазнини причиняват вредни ефекти, независимо от техния произход. Те подозират, че премахването също и на естествените транс-мазнини от храната може да предотврати десетки хиляди сърдечни удари, но за разлика от преработените храни, не можете да премахнете транс-мазнините от млякото и месото, защото транс-мазнините се намират естествено там.
Животновъдството предполага, че малко от техните транс-мазнини може би не са толкова вредни. Но вече видяхме същия аргумент всичко-в-умерени-количества да идва от Института за съкращаване, след като индустриалните транс-мазнини бяха провъзгласени за заплаха за първи път. Изводът е, че всички източници на транс-мазнини вероятно трябва да бъдат сведени до минимум. Транс-мазнини в преработените храни могат да бъдат забранени, а самото придържане към сегашните препоръки по храненето за ограничаване приема на наситените мазнини, които главно се срещат в месото и млечните продукти, автоматично би могло да ограничи и приема на транс-мазнини от животински произход.
Причината, поради която няма развитие по отношение на въпроса за намаляването на животинските транс-мазнини в Дания е защото съветът по храненето, който завежда забраната на транс-мазнините, е съвместна инициатива на медицинската асоциация и борда за млечни продукти. Те признават, че икономическата подкрепа от съвета по млечни продукти може да се възприеме като проблематична от гледна точка на научния интегритет. Но не се притеснявайте. Медицинската асоциация разшири борда си и финансиращите си членове, за да включи и датската индустрия за свинско, датската месна индустрия, съвета за домашните птици и яйцата, както и „големия маргарин“.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/banning-trans-fat-in-processed-foods-but-not-animal-fat
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев