Каква е клиничната значимост на витамин C сред мъжете с безплодие, изложени на олово? В сравнение с контролна група, работници от индустрията с оловни батерии приемали 1000 мг. витамин C всеки работен ден в продължение на 3 месеца преживели „значително увеличение на подвижността и броя на сперматозоидите, както и намаляване на анормалните сперматозоиди“, както и значително намаляване на случаите на увредена ДНК. Добре, но идеалната крайна точка би била дундуркането на малки момченца и момиченца. Ето го това необикновено малко проучване от университета в Тексас от преди 30 години.
Двадесет и седем мъже с плодородни съпруги, които все още се опитват да имат деца години наред без резултат. Давали на двадесет от тях 1000 мг. витамин C на ден за два месеца и 7 били част от контролната група: без витамин C. Проследили ги в края на тези 60 дни и всяка една от двойките всички 20 жени забременели – 20 от 20! Години на чувство на неудовлетвореност и след това бум: 100% бременни и нито една от жените в контролната група не забременяла. Рядко виждаме такива черно-бели резултати в медицинската литература за каквато и да било интервенция.
Дали витамин C само понижава оксидативния стрес от оловото или действително понижава нивата на олово? Разбира се, че антиоксидантните добавки могат да имат антиоксидантни ефекти, но може и да не успеят реално да намалят нивата на олово в кръвта. Сега, това било при една група с оловни работници, които дишали това нещо ден след ден и начинът, по който витамин C може би работи, е просто да блокира усвояването на оловото в червата. Едно по-старо проучване установило, че добавките с Витамин C очевидно намалили нивата на олово с една трета в рамките на 6 месеца, но това било с една огромна доза от 2 грама с добавен цинк. Друго малко проучване открило същия спад от 30% само с 500 мг. на ден, без цинк и само за един месец. Но нито едно от тези проучвания нямало контролна група, която не е взимала нищо; така че няма как да знаем дали нивата им нямало да паднат така или иначе.
Прилича почти на това проучване тип твърде-хубаво-за-да-е-истина за ролята на витамин C в извличането на оловна токсичност от биосистеми, с което имат предвид деца. 250 до 500 мг. витамин C на ден за няколко месеца, взимане на проба от коса всеки месец и накрая 69% спад на нивата на олово; така че те повторили проучването с две други малки групи деца и забелязали същия невероятен спад на нивата при всяко едно дете. Но може би нивата на олово просто са спадали в цялата общност по онова време? Без измерване на нивата на олово в контролна група деца, които не приемат витамин C, не можем да сме сигурни.
Ето едно добро проучване, което да демонстрира това. 8 седмици витамин C и нивата на олово спаднали в кръвта и се покачили в урината. Така че може да заключим, че витамин C изтегля оловото от тялото, но същите неща се случили и в плацебо групата: нивата в кръвта спаднали, а нивата в урината се покачили. Така, че това нямало нищо общо с витамин C. Ето защо винаги е важно да имаме контролна група.
Същото важи и за проучвания, които изглежда не установяват никакви ползи. 36 работници в индустрията за батерии, на всички им дават витамин C, никаква промяна в нивата на олово, но може би колегите им по време на същия този период са претърпели голямо увеличение на нивата на олово, а витамин C всъщност е подействал успешно в предотвратяване покачването на нивата на олово. Няма как да знаете без контролна група.
Ето защо проучвания като това са толкова важни: витамин С или плацебо. Витамин С срещу идентично изглеждащо захарно хапче и витамин С не успява да помогне. Това наистина поставило спирачка на ентусиазма да се използва витамин C при натравяне с олово, докато не било публикувано това сега известно проучване през 1999 г., което показало, че витамин C добавка може да доведе до намаляване на нивата в кръвта. Но вижте това. Ето откъде започва контролната група и след 4 седмици приемане на плацебо почти нищо не се случило, което именно бихме очаквали. Добре, но вижте групата с витамин C. Започнали от около същото ниво, но след 1 седмица приемане на 1000 мг. витамин C на ден, нивата на олово спаднали на 81%. Така че, витамин С може да осигури икономичен и удобен метод за намаляване на нивата на олово в кръвта, вероятно чрез намаляване на усвояването на оловото в червата.
Вижте, нивата на олово в урината не се променили; така че не е като да са изхвърляли повече олово през урината, за да намалят кръвните си нива. Но по-голямата част от оловото в кръвта ни е в червените ни кръвни телца, които се рециклират в черния дроб и се изхвърлят през жлъчката в червата, където оловото може просто да се усвои отново, освен ако, може би, имате много витамин C там, който да блокира повторната абсорбация. Но 1000 мг е много витамин C. Би ли подействало нещо като 200 мг., което е колкото един портокал и чаша броколи или ягоди? Проверили и това! Групата с 200 мг. започнала със същите нива и… нищо не станало. Кофти! Добре, 1000 изглежда подействало, но не и 200. Не е ли 1000 малко неестествено обаче? Искам да кажа, препоръчителната дневна доза е само 60.
Ами всъщност ние може да се еволюирали в продължение на милиони години и да се доближаваме по-близо до 600 мг. на ден: 10 пъти повече от препоръчителната дневна доза, защото поглъщаме толкова много плодове и зеленолистни. Да, но можете ли да достигнете хиляда милиграма без да се налага да приемате хапчета? Разбира се! Това е количеството витамин С, например, което се съдържа в три чушки камби.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/yellow-bell-peppers-for-male-infertility-and-lead-poisoning
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев