„Близо 20% от случаите на рак… могат да бъдат свързани с инфекциозни агенти“, каквито са вирусите. Днес има 7 вируса, които са неоспоримо свързани с рака при хората, и докато навлизат нови вируси в човешкото население, честотата и причините за рака вероятно ще се променят съобразно с това.
Основите на съвременната туморна вирусология бяха поставени преди повече от един век с откритието на един вирус при пилетата, който причинява рак, за което беше присъдена Нобелова награда. Друга Нобелова награда отишла при човека, открил, че HPV вирусът причинява рак на шийката на матката, и в речта си след връчване на наградата той споменава, че може да има говежди полиома вирус, множествен туморен вирус в добитъка, който може да играе роля при човешкия рак на дебелото черво, рак на белия дроб и рак на гърдата, но в месото никога не е бил откриван полиома вирус… до сега.
Полиома вирусите са особен проблем, не само защото е известно, че са канцерогенни, но и защото могат да оцелеят при термична обработка. Тъй като единичните бургери днес могат да съдържат месо от десетки животни, решили, че те ще са идеалната ситуация за „лов на вируси“. И така, изследователите от Националния институт по рака просто влезли в три супермаркета и взели месото направо от рафта и открили три различни полиома вируси в говеждата кайма. Сега, само защото три вида полиома вируси са често срещани в купешкото говеждо месо, това не означава непременно, че те причиняват заболяване при хората.
Какво накарало този Нобелов лауреат да ги заподозре? Е, от една страна, някои хора развили рак точно там, където били ваксинирани срещу едра шарка, цял куп различни видове рак. Ваксината била извлечена от кожата на телета, така че, може би е имало някакъв кравешки вирус, причиняващ рак?
„Много хора са изложени на потенциално замърсено с вируси месо и млечни продукти“, чрез храната си, но тези в бранша вероятно са още по-изложени. Така че, би било интересно да се види дали тези групи хора имат по-висока честота на заболяване от рак. И наистина, сега изглежда ясно, че тези, които работят в месната индустрия, имат повишен риск от развитие и умиране от различни видове рак.
Друга причина да подозираме участието на някакъв вид говежди инфекции при рака на дебелото черво, е фактът, че страните, които не се хранят с много говеждо месо, изглежда имат относително ниска честота на случаите на рак на дебелото черво. А при страните, които изведнъж започнали да се хранят с много месо, честотата на заболелите се увеличила стремително. Монголия изглежда е изключение. Много червено месо и все пак ниска честота на заболеваемост от рак на дебелото черво, но там ядат як, а може би яките не носят същите вируси.
Не може ли просто да не ядем пържола тартар? Дори пържолата, приготвена „умерено“, може да не достигне вътрешна температура над 70°C, а такива високи температури над тази инактивират някои от тези вируси; и така, както очаквахме, вирусите оцеляват както при готвене, така и при пастьоризация. Всъщност, последвала една статия, която предполага, че консумацията на млечни продукти може да представлява основен рисков фактор за развитието на рак на гърдата при хората. Скорошното откритие на по-голям брой вероятно нови вируси в кръвта, месото и млякото на млечните крави, трябва да се проучи, тъй като може и да се спекулира, че инфекциозните агенти, които присъстват в млечните продукти, може да имат специален афинитет към клетките на гърдата, тъй като те идват от клетките на гърдата.
Фактът, че хората с непоносимост към лактозата, които избягват мляко и млечни продукти през целия си живот, имат по-ниска нива на развитие на рак на гърдата и други видове рак, може да се разгледа в подкрепа на тази концепция, въпреки че със сигурност има други причини защо млечните продукти може да увеличават риска от рак, като например повишаване нивата на хормона IGF-1, който насърчава растежа на рака или неблагоприятното въздействие върху чревния ни микробиом. Или, в това отношение, млеката на растителна основа, които те пият вместо това, може би имат защитна роля. Това е проблемът с проучванията върху населението: не можеш да изкараш причинно-следствената връзка. Няма значение колко вируси са открити в купешкото говеждо, свинско и пилешко месо, ако не можем да направим връзката.
Не можете ли просто да потърсите наличието на тези вируси при човешките тумори? Опитали са и са намерили някои, но дори и нищо да не намерите, това не означава непременно, че вирусите не играят роля. Има една вирусна теория стил „удряй и бягай“ за развитието на рака, която предполага, че определени вируси могат да се промъкват навътре и навън в нашето ДНК, за да инициират рака, но отдавна ще са изчезнали в момента, в който туморът се развие. Така че все още има много работа, но ако връзката между говеждите полиома вируси и човешките болести бъде установена, изследователите от Националния институт по рака предвиждат разработването на ваксина с висока ефикасност. Така че, също както HPV ваксината може да предотврати рак на маточната шийка от небезопасен секс, един ден може би ваксините ще предотвратяват рак на гърдата и дебелото черво от опасно говеждо филе.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-role-of-burger-viruses-in-cancer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев