„Децата от приблизително 4 милиона домакинства в САЩ биват изложени на високи нива на олово.“ „Въпреки драстичния спад в концентрацията на олово в кръвта на децата през последните десетилетия, натравянето с олово остава основен проблем за общественото здраве.“ И не само за децата. Да, оловото е опустошителен невротоксин, като се започне с умствени увреждания и дефицит на внимание при децата с нива на олово в кръвта 10 микрограма на децилитър, което е момента, в който започвате да забелязвате високо кръвно налягане и увреждане на нервите при възрастните. Но нивата в кръвта на американците тези дни са спаднали на около 1, не 10, освен ако не работите или играете в закрито помещение със стрелба, където нивата на олово във въздуха са толкова високи, че повече от половината от стрелците за целеви развлечения имат нива над 10 или дори 25.
Всъщност, открити пространства за стрелба могат да са проблем. Ако прекарате само 2 дни на месец там, можете да увеличите нивата на олово в кръвта четири пъти в опасната зона. Ами ако не използвате огнестрелни оръжия и живеете в къща с някого, който използва огнестрелни оръжия? Нивата на олово могат да са толкова високи, че Центърът за контрол и превенция на заболяванията съветва тези, които посещават стрелбища, да се преобличат с чисти дрехи, да не смесват чисти дрехи със замърсени дрехи, да не внасят обувките си вкъщи, и т.н. Дори и ако нищо от това не е релевантно и нивата ви в кръвта са под 10, все още има някакви доказателства за повишен риск от треперене на ръцете и високо кръвно налягане, увреждане на бъбреците и други проблеми.
Но стига де, само 1? Ами ако имате нива на олово в кръвта 1, както повечето хора? Не знаехме… докато не излезе това проучване, което открива, че нивата на олово в кръвта, дори и в обхвата, който днес се счита за приемлив, са свързани с повишено разпространение на болезнен артрит, известен като подагра.
Открили, че дори ниски нива в кръвта около 1.2 могат да бъдат свързани с повишен риск от подагра, което е близо до средните нива на американците днес. Така че това означава, че „много ниските“ нива на олово могат също да се свързват с рискове за здравето, което предполага, „че няма такова нещо като „безопасни“ нива на излагане на олово.“
Добре, но от къде идва оловото? Оловото циркулира в тялото ви само за около месец; така че, ако имате олово в кръвта си, това е едно продължително излагане. Но повечето възрастни не ядат чипс от лющеща се боя, а вече няма оловен бензин на пътя.
Има определени храни, добавки и козметика, които са замърсени с олово, имам и предстоящи видео клипове по тези теми, но за повечето възрастни източникът на продължително излагане на олово е чрез нашия собствен скелет. Помните ли като казах, че оловото стои около един месец в тялото? Е, къде отива? Може да се депозира в нашите кости. „Повече от 90% от общото съдържание на олово в тялото се намира в костите, където животът му не е един месец, а може да продължи с десетилетия.“ Така че, половината или повече от оловото в кръвта ни представлява олово от отминало излагане, което точно сега започва да излиза от костите ни и се връща обратно в кръвта ни. И именно това „постепенно освобождаване на олово от костите може да служи като постоянен източник на токсичност,“ дълго след като оловният бензин е бил премахнат от помпите за тези от нас, които са родени преди 80-те години.
Така че, отговорът на въпроса от къде идва оловото е като този на Пого, „Срещнахме врага и това сме ние.“ Или както този филм на ужасите – обаждането идва отвътре в къщата.
Количеството на олово в костите може всъщност да бъде измерено, а по-високите нива са свързани с някои от водещите причини за смърт и неработоспособност, от кариеси и спонтанни аборти до когнитивно увреждане и катаракти. „Голяма част от оловото, открито при възрастните днес, е било депозирано преди десетилетия.“ Така регламентите, приети през 70-те години, може би са дошли твърде късно за много от нас, но поне нещата се развиват в правилната посока сега.
Драстичният спад на оловото в кръвта на обществото в САЩ от 70-те години се свързва с увеличение между 4 и 5 точки на средното IQ на американците. „Един особено провокативен въпрос тогава е дали цялата страна е страдала от увреждане на мозъка преди спада на нивата на оловото в кръвта от 1980 г. Наистина ли „най-доброто поколение“ е било всъщност поколението с увреждане на мозъка?“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-effects-of-low-level-lead-exposure-in-adults
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев