Кое растение трябва да даваме за кое кожно заболяване? Имало е хиляди проучвания, публикувани до ден-днешен за здравословните ефекти на зеления чай, но едва наскоро изследователите започват да търсят възможността за ползване на зелен чай за превенция и лечение на инфекции. Взети са и патенти върху антибактериалните, противогъбичните и противовирусните свойства на чая. Нека да разгледаме част от доказателствата.
По отношение на гъбичните инфекции, съединенията на зеления чай показват силна противогъбична активност срещу основната причина за микоза, гъбични инфекции на ноктите, сърбеж в слабините и тения, сравними, в някои случаи, с мощни противогъбични медикаменти, като флуконазол. Добре, но това е в съд на Петри.
Какво ще кажете за баня за крака със зелен чай при гъбички между пръстите на краката? Очевидно чаените листа са били използвани някога като природно средство срещу гъбички. Така че, защо не проверим? И наистина, веднъж дневно по 15 минути баня за крака довежда до значително подобрение при симптомите в сравнение с контролната група.
Баните със зелен чай също изглежда помагат при атопичен дерматит, свързан с гъбички, въпреки че не е имало контролна група, а силен зелен чай може да помогне за изчистване на дрожди на кандида от недобре почистени протези. Какво да кажем за бактериите, които причиняват плака и гингивит? Дори вода за уста с 2% зелен чай се оказва ефективна. Да, трябва да можете да контролирате плаката само с правилно четкане на зъбите и с конец за зъби, но с акцент върху „правилно“ – повечето хора не си четкат зъбите в продължение на препоръчителните 4 минути на ден; и така, вода за уста, разредена със зелен чай, може да помогне.
Сега, по отношение на способността за убиване на бактериите в плаката, зеленият чай бил победен от жабурене с чесън с лайм, но мисля, че ще се придържам към зеления чай, много благодаря, бляк, особено когато зеленият чай изглежда, че не само убива директно бактериите, но също така антибактериалните свойства на слюнката, след като пиете.
Какво ще кажете за зелен чай срещу акне? Шест седмици ползване на лосион с 2% зелен чай намалява броя на пъпките на повече от половина и значително понижава сериозността на състоянието, което го прави евтино лечение за акне.
Импетиго е друга бактериална кожна инфекция, която може да засегне лицето, но мехлем от зелен чай може да доведе до 80% степен на излекуване, наравно с антибиотици, прилагани локално на мястото или през устата.
Ами при инфекции на пикочния мехур? Знаем, че определена концентрация на съединения зелен чай могат да убият вида E. coli, който причинява инфекции на пикочните пътища. Остава тогава въпросът колко зелен чай трябва да пиете, за да постигнете тази концентрация в пикочния си мехур? И се оказва, не много. Само една чаша чай може да има въздействие, но може да се наложи да приемате няколко чаши през деня, тъй като той се изчиства от организма за около 8 часа. И така, до къде сме стигнали до сега? Данните от изследвания в епруветки изглеждат добре, но все още предстои отделно проучване, което да подложи това на проверка; и така, за сега може да се използва просто като допълваща лечението терапия за инфекции на пикочния мехур. Но при нововъзникващи резистентни на много лекарства организми, зеленият чай със сигурност има потенциал.
Чакайте малко обаче. Ако е толкова добър в убиването на бактериите, ако пием зелен чай, дали не убиваме и полезните бактерии в червата? Не, ето това е удивителното нещо, голямо предимство пред други средства за убиване на бактериите – не оказва влияние върху нашата чревна флора. Но това всъщност може да не е вярно. Пиенето на зелен чай може всъщност да повиши количеството на полезните бактерии, като действа като пребиотик и по този начин подобрява средата около дебелото черво.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/natural-treatment-for-acne-and-fungal-infections
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев