Има определени хранителни вещества, чиито прием се свързва с по-ниски нива на олово в тялото. Например, жените с по-висок прием на тиамин, прием на витамин В1, изглежда имат по-ниски нива на олово в кръвта, като същото е и с работниците, изложени на олово. Приемът на фибри и желязо били също свързани с по-ниски нива на олово в тялото в по-малка степен. Изводът, че фибрите могат да прихванат оловото и да го изтръгнат от тялото, а желязото би възпрепятствало усвояването на оловото, докато тиаминът може да ускори премахването на оловото през жлъчката. Така се предполага, че приемането на много желязо, фибри и особено храни, богати на тиамин, „може да предизвика бързо премахване и отделяне на… оловото от тъканите.“ Но тиаминът никога не е бил подлаган на проверка, при която давате тиамин на хората и наблюдавате дали нивата на оловото ще спаднат. Най-близкото, което успях да намеря, е намеса с тиамин при кози, натровени с олово.
А повечето от данните за фибрите са само от изследвания в епруветки, като това, при което, при симулирани чревни състояния, пълни с колби с изпражнения, както разтворими, така и неразтворими хранителни фибри могли да свържат големи количества живак, кадмий и олово до такава степен, че може да са блокирали усвояването в тънките черва; въпреки че, когато добрата ни чревна флора изяжда фибрите, някои от тежките метали може да се освободят повторно в дебелото черво. Така това не изключва напълно възможността за неуспех и както при тиамина, не е имало до сега контролирани проучвания върху хора.
Но вижте, къде можем да намерим тиамина? Ето едни от най-здравословните източници, които също съдържат фибри, концентрирани в супер полезни храни като бобовите и зеленолистните растения, които всички ние така или иначе трябва да ядем. Така че, дори и ако тиаминът и богатите на фибри храни всъщност не намаляват нивата ви на олово, все пак отново ще сте по-здрави.
Подложили на проверка желязото обаче и то… не успяло да подобри когнитивното представяне на децата, които са били изложени на олово, не успяло да подобри поведението или симптомите на ADH. Това не е изненадващо, защото желязото не успяло да смъкне нивата на олово, също както и приемането на цинк като добавка. Оказва се, че докато желязото може да ограничи абсорбирането на олово, то също може и да потисне отделянето на оловото, което вече е в тялото ви.
А желязото дори може и въобще да не възпира усвояването на оловото преди всичко. Това твърдение било основано на проучвания върху гризачи, а се оказва, че ние не сме гризачи.
Същата история с цинка. Той може и да помогне за предпазване на тестисите на плъховете, но не изглежда да е помогнал на децата. Въпреки това, желязото се предписва рутинно при деца с натравяне с олово. „Предвид липсата на научни доказателства, подкрепящи употребата на безразборни добавки с желязо при… деца с оловно натравяне, рутинната им употреба трябва да бъде преразгледана.“ Въпреки че, разбира се, ако имате дефицит на желязо, добавката може да помогне.
Приемът на твърде много мазнини се определя като нещо, което може да влоши нещата за децата, изложени на олово. Мазнините в храната се свързват с по-високи нива на олово в проучвания по метода на напречното сечение, проведени в определен период от време, и има правдоподобен биологичен механизъм. Мазнините в храната могат да увеличат усвояването на оловото чрез стимулиране допълнително на жлъчката, което от своя страна може да допринесе за усвояването на оловото, но не бихме могли наистина да узнаем докато не проверим.
В допълнение към изследването на желязото, също и мазнините били изследвани. Дали на група от ненормални доброволци един коктейл от радиоактивно олово. Тогава, с нещо като гайгеров брояч, успели да измерят колко радиация задържат в тялото си. Пиенето на оловото с желязо или цинк не променило нищо, но добавянето на около 2 чаени лъжици растително олио повишило усвояването на оловото в тялото от около 60% до около 75%.
Единственото нещо, което като че ли помогнало, намалявайки усвояването на оловото до около 40%, било яденето на лека храна с напитката от олово. Каква била тази храна? Кафе и една поничка. Мисля, че това е първата интервенция с понички, която съм виждал да има положителен резултат. Може ли причината да е в кафето? Малко вероятно, пиенето на кафе се свързва със съвсем малко увеличение на нивата в кръвта.
Ако мазнините влошават нещата, а захарта, която опитали, не помогнала, те сметнали, че решението е в яденето на храна, каквато и да било храна, да не се поема олово на празен стомах, това създало разликата. И наистина, ако повторите проучването с една цяла порция храна, усвояването на олово не само намалява от 60% на 40%, но чак до 4%! Това е изключително. Това означава, че е 15 пъти по-лошо да преработвате олово на празен стомах.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-lower-lead-levels-with-diet-thiamine-fiber-iron-fat-fasting
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев