Препоръките за ограничаване консумацията на захар варират по целия свят, с насоки от „Ограничете сладките десерти до един през ден“ до „Консумирайте захар до 4 или по-малко пъти на ден.“ В САЩ Американската сърдечна асоциация е водещ в инициативата „предложение за драстично намаление на консумацията на безалкохолни напитки и други подсладени продукти.“ Те препоръчват да се придържаме към правилото добавената захар да е под 5% от общите калории на ден, което може и да не даде възможност дори за едно кенче сода.
Защо Американската сърдечна асоциация? Защото „прекомерната консумация на добавена захар отдавна е свързана с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания,“ което означава сърдечни заболявания и инсулт. Преди мислехме, че добавената захар е просто показател за нездравословен начин на хранене. В заведенията за бързо хранене за хората е по-вероятно да поръчат чийзбургер с голяма сода вместо салата.
Но новото мислене е, че не, добавената захар в преработените храни и напитки може да е независим фактор сама по себе си, не само просто празни калории, а калории, водещи до заболяване, въз основа на данни като тези.
Ето колко захар приемат американците. Само около 1% отговарят на препоръките на Американската сърдечна асоциация за намаляване консумацията на добавена захар на 5% или 6% от дневния прием на калории. Повечето хора са на около 15%, а именно там започва рискът от сърдечносъдови заболявания, а при 25% от общите калории рискът става два пъти по-голям и четири пъти по-голям риск за хората, приемащи една трета от от дневния си калориен прием от добавена захар.
Преминахме от ядене на 3 килограма захар всяка година преди 200 години до 23 кг., а сега над 45 кг. Ние сме програмирани да харесваме сладки картофи, защото сме еволюирали, заобградени от плодове, не плодови близалки, но с тази адаптация ужасно се злоупотребява днес, отвлечена от хранителната индустрия за нашето удоволствие и техните печалби.
Защо консумираме толкова много захар, въпреки че знаем колко може да ни навреди? Да, тя има пристрастяващи свойства. Да, програмирани сме да я харесваме, индустрията за преработени храни не помага особено.
75% от пакетираните храни в САЩ съдържат добавени подсладители, повечето произхождащи от напитки, подсладени със захар, като содата, които се смятат отговорни за повече от сто хиляди смъртни случаи по света и милиони години изгубен здравословен живот.
Няма проблеми, защо просто не преминем към диетична сода? С избора на диетична сода не можем ли да получим този сладък вкус, за който жадуваме без вредните ефекти? За съжаление редовната консумация на диетични безалкохолни напитки се свързва с увеличение на същите рискове, които много хора се стремят да избегнат, като използват изкуствени подсладители.
Ето какво са установили проучванията за повишения риск от сърдечно-съдови заболявания, свързан с редовния прием на сода, а ето ги сърдечно-съдовите рискове, свързани с диетичната сода. С други думи, убеждението, че преминаването към диетична сода ще намали рисковете за здравето в дългосрочен план, не е добре подкрепено с научни доказателства, а вместо това диетичната сода може да допринесе към същите тези рискове за здравето, които хората се опитват да избегнат.
Но защо? Логично е защо изпиването на цялата тази захар може да увеличи риска от инсулт, с допълнително възпаление и триглицериди, но защо в тези две проучвания от Харвард диетичната сода изглежда увеличава риска от инсулт също точно толкова? Да, може би карамеленото оцветяване на кафявата сода, както е при колата, играе някаква роля, но другата вероятност е, че „изкуствените подсладители могат да увеличат желанието за подсладени със захар енергийни напитки и храни.“
Вижте, проблемът с изкуствените подсладители „е, че в крайна сметка се развива прекъсване на връзката между количеството сладост, което мозъкът вкусва“ и колко кръвна захар „накрая стига до мозъка.“ Мозъкът се чувства измамен и изчислява, че трябва да ядете все повече и повече и повече сладко, за да извлечете някакви калории от него. В резултат, накрая мозъкът ви казва, „Добре, в някакъв момент ще ми трябва малко кръвна захар.“ И тогава изяждате една цяла торта, защото никой не може да устои.
Ако дадете на хората Спрайт, диетичен Спрайт или неподсладена газирана вода с лимон и лайм и не им кажете кое какво е или за какво е проучването, а по-късно им предложите да изберат между бонбони M&M, изворна вода или дъвка без захар, познайте кой ще избере M&M? За тези, които пили изкуствено подсладена сода, имало почти три пъти по-голяма вероятност да вземат бонбоните, отколкото тези, които консумирали напитката, подсладена със захар или неподсладената напитка. Така че не става въпрос за сладко срещу несладко и не става въпрос за калории срещу без калории. Има нещо в подсладителите без калории, което изиграва мозъка.
Тогава провели друго проучване, в което всеки получил бисквита Орео и попитали хората колко заситени се почувствали от бисквитите и отново, тези, които пили диетичния Спрайт (Спрайт с изкуствени подсладители), докладвали, че се чувстват по-малко заситени, както от групата на нормалния Спрайт, така и от групата на газираната вода. Тези резултати са в съответствие с последните проучвания върху мозъка, които показват, че редовната консумация на изкуствени подсладители може да промени невралните пътища, които са отговорни за реакцията на удоволствие към храната. „Единственият начин наистина да предотвратим този проблем – да спрете пристрастяването – е рязко и изведнъж да спрете всички подсладители“ – както изкуствени, така и обикновената захар и царевичния сироп, богат на фруктоза. „Накрая мозъкът се възстановява в изходно ниво и няма да търсите сладки неща толкова много.“
Винаги сме предполагали, че консумацията на захар и изкуствени подсладители може да промени вкусовете ни и вкусовите ни предпочитания с течение на времето чрез увеличаване на желанието ни за сладки храни. За съжаление данните за това липсваха, до сега.
Двадесет души се съгласили да намалят добавената захар и изкуствените подсладители за 2 седмици и след това 95% установили, че сладките храни и напитки са по-сладки или прекалено сладки и казали след това, че ще продължат да живеят с по-малко или изобщо без захар. И повечето спрели да ядат захар в рамките на първата седмица, 6 дни.
Това предполага, че едно предизвикателство за 2 седмици или дори за 1 седмица без захар може да помогне да се нулират вкусовите предпочитания и да се направи консумацията на по-малко или изобщо без захар по-лесна. И така, може би трябва да го препоръчваме на пациентите си.
Яденето на по-малко преработени храни и изборът на повече истински, цели и растителни храни прави по-лесна консумацията на по-малко захар.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-diet-soda-increase-stroke-risk-as-much-as-regular-soda
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев