„Дори и ако въздействието на храната да е доказано ефективно за намаляване на нивата на олово в кръвта, зависимостта от такава намеса поставя голяма част от тежестта за превенцията върху най-засегнатите и най-малко отговорни за скритите екологични причини… Намесата в храненето следователно никога не трябва да замества усилията за намаляване на излагането на олово към по-безопасни нива. От друга страна, когато се използва като добавка…, някои промени в храненето може да се окаже, че имат и други ползи освен… при натравяне с олово.“ Например, храните, богати на витамин C, могат да помогнат с куп неща, в допълнение към влиянието си върху токсичността на оловото, чрез въздействие върху усвояването на оловото, отстраняването на олово, транспортиране в тялото, свързване на тъканите, или просто спомагане за облекчаване на някои от щетите. Но въз основа на какво?
Ами, през 1939 г. било публикувано забележително проучване, озаглавено „Лечение с Витамин C при натравяне с олово“, при което 17 работници с олово получавали 100 мг. витамин C на ден, количество, съдържащо се в 1 или 2 портокала, и „практически при всички от тях имало осезаемо повишение на енергията, цвят на кожата, веселие, кръв, апетит и способност за сън…“ Те били избрани, защото изглеждали в доста лоша форма, може би дори имали скорбут; така че, не е чудно, че малко витамин C помогнал. Но витамин С е антиоксидант, а оксидацията е „важен механизъм, залегнал в основата на токсичността на оловото“; така че е възможно да е облекчил част от щетите, но витамин C не само изглежда намалява вредата от оловото, но и намалява нивата на самото олово. Това е количеството олово, което един бояджия изхвърля чрез урина за месец, след като започва да приема 200 мг. витамин C на ден, петкратен спад на нивата, което предполага, че той усвоява по-малко олово в тялото си, а той бил един от тримата бояджии, при които направили такъв експеримент, накрая нивата на всички спаднали. Изследователите стигат до заключението, че хората, изложени на олово, трябва да бъдат посъветвани да включат в диетата си много богати на витамин C храни, като домати, цитруси, спанак, ряпа, чушки, пъпеш и др.
Сега това били само трима бояджии, не са имали контролна група от хора, които не са приемали витамин C. Така че, може би нивата на всички щяха да спаднат, независимо от причината, или е било просто съвпадение. Няма как да знаем преди да проверим.
Тези първоначални данни били толкова убедителни, че вдъхновили други да се опитат да ги възпроизведат. Искам да кажа, ако наистина действа, може да започнат да провисват грейпфрути на вратата на завода. По-предишното проучване нямаше добра контролна група, но този път нямаше да направят същата грешка. Половината от групата получава 100 мг. витамин C на ден, не само за месец, а за една година, другата група не получава нищо, и внимателното изучаване на групата не успява да разкрие какъвто и да било ефект от витамин C върху концентрацията на олово в кръвта или урината. Никаква разлика във физическото състояние, никакви промени в кръвната проба; и така, никаква причина да се препоръчва употребата на витамин C, за да се сведат ефектите от абсорбацията на олово до минимум. Проблем. А изглеждаше толкова обещаващо.
Винаги когато изучавам някакъв въпрос, се опитвам да чета проучванията по хронологичен ред, за да изпитам откритията, така както са се случили в историята, но толкова се изкушавах в този момент просто да прескоча към един скорошен преглед, за да видя какво се е случило през последните 74 години, от както това било публикувано, но не исках да си развалям изненадата. Две инвитро изследвания, където накапали антиоксиданти върху клетки, изложени на олово и изглежда подействало. И така те също скочили на въртележката, но това били изследвания в епруветки.
Първото проучване на населението било публикувано през 1999 г. и било установено, че наистина хората с високи нива на витамин C в кръвта си изглежда имали по-ниски нива на олово. Младежите с най-високи нива на витамин C имат почти 90% по-малък шанс за повишени нива на олово в кръвта, в сравнение с тези с най-ниски нива на витамин C. Сега, това било проучване тип „напречно сечение“, само от определен период във времето; така че не знаем дали витамин C довел до спад в оловото – може би оловото довело до спад на нивата на витамин C. Оловото е про-оксидант; така че може би просто е изяло наличния витамин C. И хей, кой има по-високи нива на витамин C? Тези, които могат да си позволят да имат по-високи нива на витамин C, тези, които ядат много плодове и зеленчуци. Може би ниските нива на витамин C са само показател за бедност и това е истинската причина за високите нива на олово. Има много добри причинни да се храним с повече плодове и зеленчуци и трябва да ядем повече спанак, независимо от всичко, но би било хубаво да се знае дали наистина помага при натравянето с олово или не. За да разберем, трябва да проверим.
За съжаление повечето от публикуваните изследвания са като това: „Какви са ефектите от хранителна добавка витамин C върху третирани с олово морски краставици?“ Е, това не е много полезно. И има изненадващ брой статии за ефекта на хранителна добавка с витамин C върху тестиси на животни, но това е защото оловото може да увреди мъжката плодовитост. Оловните работници изглежда имат намалена вероятност да станат бащи. Това може отчасти да се дължи на оксидативния стрес; та какво ще кажете да им дадем антиоксидант, като витамин C, и да го тестваме? И не, не с тестиси на плъхове. Не, не с тестиси на жаба. Не, не с тестиси на рак. (Дори не знаех, че раците имат тестиси). Ето започваме, клиничното значение на витамин C сред изложените на олово безплодни мъже, което ще покрием в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/can-vitamin-c-help-with-lead-poisoning
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев