Съществува така наречената хелатотерапия с лекарства, които може да се дават за остро животозастрашаващо натравяне с олово, както ако 2-годишното ви дете погълне малко олово, защото баба му шие завеси, лекарят ви пропуска да го види на рентген и така то си седи там, докато детето не умре с нива на олово в кръвта над 200.
Но за по-ниска степен хронично оловно натравяне, като нива под 45, няма никакви ясни насоки дали тези хелационни лекарства са ефективни. И така това било подложено на проверка. И те не успели да намалят нивата на олово в дългосрочен план. Дори и ако са въздействали в началото, доза след доза, оловото продължило очевидно да изтича от костите и към края на годината се оказали със същите нива на олово, както групата, приемала само захарно хапче. И така, не е изненада, че дори и нивата на олово в кръвта да са спаднали в началото, не са установени никакви подобрения в когнитивната функция или развитието.
Тъй като голяма част от натравянето с олово е предотвратимо, а лекарствата не изглежда да действат в повечето случаи, това просто подчертава нуждата от защита на децата от излагане на олово на първо място. Въпреки добрите намерения на медицинската професия да се направи нещо, за да се помогне на тези деца, терапията с лекарства не е решението. Да, трябва да удвоим усилията си, за да предотвратим натравянето с олово преди всичко, но какво можем да направим за децата, които вече са били изложени?
На текущия одобрен метод, тези хелатиращи агенти, които свързват и премахват оловото от тъканите ни, им липсва безопасност и ефикасност, когато се използват конвенционалните хелатиращи агенти. А какво ще кажете за хранителните подходи? Вижте, растенията произвеждат фитохелатини. Всички висши растения притежават способността да синтезират съединения, които свързват тежките метали, за да предпазят себе си от вредните им ефекти. Ами ако се храним с тези растения? „За разлика от други форми на лечение – [като фармакотерапията с лекарства] – хранителните стратегии носят обещанието за естествена форма на терапия, която вероятно ще бъде евтина и с много малко или никакви странични ефекти.“ Да, но дали ще подейства? Имам предвид, лекарствата не помогнаха.
Научихме, че едно хранене може значително да намали усвояването на оловото, но конкретните компоненти в храната, които толкова драстично намаляват абсорбцията на олово, бяха неясни по това време. Съдържанието на калций в храната се оказва част от тях, но млякото не изглежда да помага, а дори влошава нещата.
Ами добавките с калций? Има хора, които твърдят, че добавките с калций може да помогнат, но „препоръките… трябва да се основават на доказателства, а не на убеждения.“ А тези твърдения са от части основани на изследвания върху гризачи и разликата в усвояването и баланса на калция при плъховете и хората правят екстраполацията сложна. Това, което трябва да направите, е да подложите твърдението на проверка. Но дори и огромното количество от 1800 мг. калций на ден нямало никакъв ефект върху нивата на оловото в кръвта. Така че доказателствата не подкрепят идеята, че калциевите добавки помагат.
Ами целите необработени храни? Прегледите на стратегиите в храненето за лечение на натравянето с олово казват неща като това да ядем много домати, горски плодове, лук, чесън, грозде, тъй като те са природни антагонисти на токсичността на оловото и следователно трябва да се консумират редовно. Помните ли тези фитохелатини? Така че може би растителното хранене ще помогне за изчистване на оловото от нашето собствено тяло или от тялото на тези, с които се храним. Може би бихме могли да даваме домати, горски плодове, лук, чесън, грозде на крави, прасета, пилета и риба и по този начин да намалим собственото си излагане на олово.
Тези естествени съединения фитохелатин действат толкова добре, че можем да ги използваме, за да почистим замърсяването. Например, хлорелата може да изсмуче оловото и да го задържи; ами ако започнем да се храним с нея? Ако може да почисти замърсените водни басейни, може ли да почисти нашите собствени замърсени тела? Не знаем, защото всичко, което имаме, са проучвания като това, с мишки, не с хора.
Така че, когато чуете колко прочистваща е хлорелата, става въпрос за прочистването на тестиси на плъхове. Така че, да, малко поръсване с хлорела може да помогне на вашия домашен плъх, или малко семена от черен кимион, или клонче кориандър, но когато чуете за това колко прочистващ е кориандърът срещу тежки метали, предполагам, че няма да очаквате да говорят за проучвания като това. Но ако сме заинтересовани от това науката да защитава децата ни, не само техните домашни любимци, няма да имаме късмет.
Същото е и с морингата. Същото е и с доматите, лененото масло, сусамовото масло. Същото е и с черното грозде, и с черния, белия, зеления и червения чай. Просто няма изследвания върху хора, които да ни ръководят. Хранителни стратегии за лечение на натравяне с олово са обикновено основани на проучвания върху плъхове, мишки, плъхове, плъхове, плъхове, плъхове, плъхове, плъхове. Но има някои изследвания върху хора, които обещават изследвания върху хора, което ще разгледаме в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/best-foods-for-lead-poisoning-chlorella-cilantro-tomatoes-moringa
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев