Подобряването на когнитивната функция с ароматерапия при млади здрави доброволци е едно нещо, но да я видим там, където наистина ще е от значение? На тази група японски изследователи им хрумнала невъобразимата идея, че може би определени миризми могат да доведат до „възраждане“ на нервите при пациенти с Алцхаймер. Преди двадесет години, дори да се изкаже такова предположение като хипотетично, беше ерес! Всеки знаеше, че загубата на неврони е необратима. С други думи, мъртвите нервни клетки не се заменят: важен фактор при неврогенеративните заболявания. На това са ме учили; на това са учили всички, до… 1998 г.
Пациенти с напреднал стадий на рак доброволно били инжектирани със специално оцветяващо вещество, което се свързвало с ДНК-то на нови клетки. При аутопсия изследователите тогава търсели нервни клетки в мозъка, които да просветнат. И ето ги там, нови нервни клетки в мозъка, които не съществували само дни или месеци преди това, което показва, „че клетъчният генезис се случва в човешкия мозък и че човешкият мозък запазва потенциала си за самовъзобновяване през целия живот.“ Нещо, за което можем да сме спокойни.
Това все още не означава, че миризмата може да помогне, но един режим на ароматерапия с розмарин, лимон, лавандула и портокал бил изпробван за един месец. Ето траекторията на тяхната способност да формират абстрактни идеи а когнитивната им функция, която се изследва първо 6 седмици преди лечението, показва доста стабилен спад, докато нещата не се преобръщат след ароматерапията. Изследователите заключават, че ароматерапията може да е ефективна и да има някакъв потенциал за подобрение на когнитивната функция, всичко това, разбира се, без никакви очевидни странични ефекти.
Ами при тежка деменция? Често чуваме за когнитивните дефицити, но повече от половината от пациентите с деменция изразяват поведенчески или психиатрични симптоми. Често се предписват антипсихотични лекарства от типа на торазин, въпреки че те се оказват особено опасни при възрастните хора, но ей, по-лесно е просто да се предпише лекарство отколкото да се предложат нефармакологични алтернативи, като ароматерапията, разтриване на ръцете и лицето с лосион с лимонов балсам два пъти дневно, сравнено с лосион, но без аромат. Всички били намазвани, но в групата с лимоновия балсам били забелязани значителни подобрения във възбудата, викането, крещенето и физическата агресия и показатели за подобрено качество на живота – по-малка социална изолация, по-голяма ангажираност в конструктивни дейности. Това е важно, защото, когато давате антипсихотичните средства, пациентите стават все по-изолирани, по-малко ангажирани; това е като химическо ограничение. Да, лекарствата могат да намалят и възбудата, но това може да се дължи на факта, че вие ефективно упоявате човека.
Така че, ароматерапията с лимонов балсам е „безопасна, добре се понася,… високоефективна, с допълнителни ползи за ключови параметри на качеството на живота. Тези открития ясно показват нуждата от дългосрочни многоцентрирани проучвания,“ но такива никога не сме имали, до… никога. Все още нямаме нито едно. Това изследване било проведено през 2002 г. и все още нищо, но това изненада ли е? Кой ще финансира такова проучване: Биг Балм?

Източник: https://nutritionfacts.org/video/best-aromatherapy-herb-for-alzheimers
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев