Едно изследване, публикувано през 1999 г. излезе с вълнуващата теза, че евтините, обикновени, безвредни и лесно намираеми добавки с витамин C могат да предотвратят състояние, известно като прееклампсия. Но едно десетилетие изследвания по-късно ние осъзнаваме, че това е просто фалшива надежда и че добавките с витамин C изглежда играят незначителна роля за здравето на жените.
Но те са взимали витамин C през устата, не вагинално, като за последното е установено, че е ефективно лечение срещу бактериална вагиноза, едно твърде често срещано гинекологично разстройство, което се характеризира се с миришещо на риба воднисто сиво течение.
Бактериалната вагиноза може най-добре да се опише като „екологична катастрофа“ на вагиналната микрофлора. Нормалните полезни бактерии от типа лактобацилус се изместват от една армия от лоши бактерии. Пробиотиците може и да помагат, като заселват отново добри бактерии, но причината лошите бактерии да са се разпространили преди всичко е, че pH-то го няма.
И преди съм говорил за ролята на храненето за развитието на това състояние. Например, приемът на наситени мазнини може да увеличи вагиналното pH, като по този начин позволява появата на нежелателите, така че защо да не се опитаме да подкислим влагалището с аскорбинова киселина, известна и като витамин C? Сега, това не са просто чисти таблетки витамин С, а специално формулирани покрити със силикон добавки, които освобождават бавно витамин С, така че да не дразни. Колко добре работят? 100 жени, страдащи от това състояние, били разделени на две групи и вагиналният прием на витамин С победил плацебото.
Но как се справя витамин С в сравнение с конвенционалната терапия, антибиотичният гел? Това е важен въпрос. Въпреки че се възприема като несериозен медицински проблем, бактериалната инфекция може да увеличи риска от няколко гинекологични усложнения, включително проблеми по време на бременност, когато ще искате да избегнете употребата на лекарства, където е възможно.
Витамин C изглежда действа толкова ефективно, колкото антибиотика. И така, особено в първия триместър, през който наистина не бихте искали да пъхате лекарства ето там, витамин С може наистина да помогне. А за жените, при които се повтарят епизодично симптомите, ползването на витамин С за 6 дни, след всеки цикъл, изглежда намалява риска от повторна поява на половина.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/treating-bacterial-vaginosis-with-vaginal-vitamin-c
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев