Преди повече от хиляда години един древен персийски медицински текст съветва при лечение на хипертония (високо кръвно) промени в начина на живот, като например ограничаване на месото и сладкишите, и препоръчва да се яде спанак. Хиляда години по-късно изследователите откриват, че само едно хранене, което съдържа спанак, може да намали кръвното налягане, благодарение на нитратното съдържание, с което всички зеленолистни зеленчуци са пълни, а тялото ни може да го използва, за да създаде азотен оксид, който подобрява гъвкавостта и функционирането на артериите ни, което може да бъде причината, поради която яденето на зеленолистни е едно от най-важните неща, които можем да направим, за да намалим риска от хронично заболяване.
Само преминаването от зеленчуци с ниско съдържание на нитрати към зеленчуци с високо съдържание на нитрати за една седмица може да намали кръвното налягане с около 4 единици. И колкото по-високо е първоначално кръвното налягане, толкова по-големи ползи има. 4 единици може да не изглеждат много, но дори един спад от 2 единици в кръвното налягане може да предотврати повече от 10 000 смъртоносни инсулта всяка година тук в САЩ.
Храните, богати на калий, също действат чрез подобен механизъм. Ако просто приемаме минималните препоръчителни ежедневни дози калий, можем да предотвратим 150 000 инсулта всяка година, защото калият изглежда увеличава освобождаването на азотния оксид. Една седмица с ядене на два банана и един голям печен картоф всеки ден значително подобрява артериалната функция. Дори едно-единствено хранене с високо съдържание на калий, което да съдържа еквивалента на 2 до 3 банана калий, може да подобри функцията на нашите артерии. Докато едно хранене с високо съдържание на натрий, което означава хранене с количество сол, което повечето хора приемат, може да увреди артериалната функция в рамките на 30 минути.
Докато калият увеличава освобождаването на азотен оксид, натрият намалява освобождаването на азотен оксид. Така че здравето на артериите може би се определя от нашето съотношение между натрий и калий. При количество на натрия, равно на съдържанието му в два резена бекон, артериите ни понасят значителен удар в рамките на 30 минути, но ако добавите калий, равен на съдържанието му в три банана, може да противодействате на последиците от натрия.
Докато сме се развивали, сме приемали 10 пъти повече калий, отколкото натрий; сега съотношението е обърнато, повече натрий, отколкото калий. Тези видове изследвания предоставят допълнителни доказателства, че увеличаването на калий чрез храната трябва да се насърчава. Какво означава това? Повече бобови растения, сладки картофи и зеленолистни зеленчуци, които са като двоен удар, богати на калий и на нитрати.
Тази препоръка да се приема спанак от 900-те години е доста впечатляваща, въпреки че също и препоръчвали кръвопускане и въздържание от секс; така че вероятно трябва да приемаме древните мъдрости с едно наум, а нашата храна трябва да е без добавена допълнително сол.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/lowering-our-sodium-to-potassium-ratio-to-reduce-stroke-risk
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев