Световната здравна организация е изчислила, че над един милион смъртни случаи по света са свързани с ниска консумация на плодове и зеленчуци. Какво може да се направи по въпроса? Винаги е имало склонност към суетата. Едно смути всеки ден може да ви даде, както златен блясък, така и румен блясък, и за двете, от които е доказано, че подобряват здравословното състояние при кавказките, азиатските и африканските тонове на кожата. Ами ако започнем да раздаваме безплатно смутита?
В Норвегия е въведена училищна схема на безплатни плодове за децата от 1 до 10 клас. Консумацията на плодове е толкова невероятно полезна, че ако децата приемат по 2.5 грама повече плодове на ден, програмата би изплатила себе си като спести пари на държавата. Това е теглото на половин зрънце грозде. Обаче това е, ако приемем, че минималното увеличение на приема на плодове ще се запази през целия живот. Това със сигурност изглежда, че подействало, докато програмата била в сила, с голямото увеличение на консумацията на плодове от учениците, но какво става една година, след като програмата с безплатните плодове приключила? Те продължили да ядат повече плодове. И тогава, три години по-късно, същото нещо: приемане на една трета повече плодове, три години по-късно, значително повече, ако продължи така, отколкото е необходимо, за да може програмата за безплатни плодове сама да се изплати.
И имало също някои положителни странични ефекти. Имало положителен заразителен ефект, при който не само децата приемали повече плодове; техните родители започнали също да се хранят с повече плодове. И въпреки че целта на тези програми не била да се намали приема на нездравословни закуски, именно това изглежда се случило – плодовете заместили част от вредните храни. Увеличаването на здравословните избори, за да изместим нездравословните такива, може да се окаже по-ефективно отколкото просто да казваме на децата да не ядат боклуци, което всъщност може да се обърне срещу нас. Когато кажеш на децата да не ядат нещо, те може да започнат да го искат още по-силно.
Кое мислите, че действа по-добре, да кажем на семействата да увеличат приема на растителна храна или да намалят вредните храни? Семейства били разделени на случаен принцип на две групи: едната група се насърчава да приема поне две порции плодове и зеленчуци на ден, без да се споменава намаляване на вредните храни; и другата група, която се насърчава да намали своя прием на вредни храни до по-малко от 10 порции на седмица, но без споменаване на плодове и зеленчуци. Какво мислите се случило? Намесата за увеличаване на плодовете и зеленчуците просто естествено намалила приема на голямото количество мазнини и захар, докато тези, на които им казали просто да намалят мазнините и захарта и да не ядат вредни храни, не започнали магически изведнъж да ядат повече плодове и зеленчуци.
Този масов ефект може обаче да не проработи при възрастните. При едно ограничено проучване на повече от 1 000 възрастни в Лос Анджелис и Луизиана, тези, които се хранели с 5 или повече порции плодове и зеленчуци на ден, не консумирали значително по-малко алкохол, сода, сладки неща, бисквити и чипс.
Тези резултати предполагат, че освен ако излишната консумация на вредни храни не се прекъсне, други интервенции могат да имат ограничено въздействие. Може да е политически по-целесъобразно да се насърчава увеличаване на консумацията на здравословни храни, отколкото намаляване на консумацията на вредни храни, но това може да е много по-малко ефективно.
В повечето кампании за общественото здраве посланието е директно и ясно: не пушете, не пийте, не приемайте наркотици. За разлика от тях, кампаниите за здравословно хранене се насочват по-скоро към „яжте здравословни храни“ отколкото към „не яжте боклуци“. Явните послания против вредните храни са рядкост.
В САЩ, ако само половината от населението увеличи консумацията на плодове и зеленчуци с по една порция на ден, изчислено е, че 20 000 случаи на рак на година може би ще бъдат избегнати. 20 000 души, които нямаше да се разболеят от рак, ако ядяха достатъчно плодове и зеленчуци. Министерството на земеделието на САЩ препоръчва половината от чинията ни да бъде пълна с разноцветни плодове и зеленчуци, но по-малко от 10% от американците достигат до препоръчителните дневни дози.
Като се има предвид това жалко положение на нещата, трябва ли дори да се занимаваме да казваме на хората да се стремят към 5 порции на ден или може би просто „приемайте с една повече порция от обикновено“ би подействало по-добре? Изследователите считат, че по-реалистичната цел „само една порция допълнително“ ще бъде по-ефективна отколкото прекалено амбициозната цел „5 порции на ден“, но те грешали.
Тези, които били посъветвани да приемат една допълнителна порция на ден за една седмица, приемали по още една, а тези, които били посъветвани да приемат по пет порции, изяждали пет, но ето резултатите. Една седмица по-късно, една седмица след края на експеримента, групата, която била съветвана да приема по 5 на ден, продължила да изяжда по около една допълнителна порция, докато групата, която била съветвана да приема една допълнителна порция, се върнала към нищожното си изходно ниво. Така че по-амбициозните цели по отношение на храненето могат да бъдат по-мотивиращи.
Може би това е причината защо в САЩ „5 на ден“ беше заменен с препоръчителна дневна консумация на 7-13 порции плодове и зеленчуци на ден. Но ако препоръките са твърде трудни за изпълнение, хората може просто да се откажат. Така че вместо просто да се придържат към науката, политиците трябва да си зададат въпроси като това колко порции на ден могат да се считат за опасни?

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-it-better-to-advise-more-plants-or-less-junk
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев