Стандартната американска диета, богата на преработени вредни храни, месо и млечни продукти води до повишени нива на захарта и мазнините в кръвта. Това освобождава свободни радикали и оксидативният стрес предизвиква биохимична каскада в кръвообращението ни, което уврежда протеините в тялото ни, води до възпаление, осакатява артериалната функция, сгъстява кръвта и причинява реакция на нервите тип „бори се или бягай“. Всичко това се случва само 1, 2, 3, 4 часа след хранене. Притеснявате ли се за възпалението в тялото си? Една вредна закуска може да удвои нивата на вашите С-реактивни протеини преди дори да е станало време за обяд.
Повторете това три пъти на ден и можете да се настроите за появата на сърдечно-съдово заболяване, въпреки че може дори да не подозирате колко сте зле, защото лекарят ви мери кръвната захар и нивата на мазнини на гладно, обикновено ви взимат кръв, преди да сте яли. Но това, което се случва след хранене, може да е силен показател за сърдечен удар и инсулин, което звучи смислено, тъй като именно така повечето от нас работят, в нахранено състояние.
И не само при диабетици. Ако проследите жени без диабет, но със сърдечно заболяване, нормална кръвна захар на гладно, нивото, на което скача кръвната им захар след поглъщане на вода със захар, изглежда определя колко бързо артериите им ще продължават да се задръстват. Може би, защото колкото по-високо скача кръвната захар, толкова повече свободни радикали се освобождават.
Така че какви са начините за подобряване на ситуацията чрез храненето? За щастие, подобренията в храненето оказват дълбоки и незабавни благоприятни промени. Какви подобрения? По-конкретно, диета с високо съдържание на антиоксиданти, противовъзпалителни цели растителни храни. Минимално преработени, с високо съдържание на фибри, храни от растителен произход, като зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни, боб и ядки, значително ще притъпят повишенията на захарта, мазнините и възпалението след хранене.
Ами ако наистина ви се яде бял хляб обаче? За по-малко от час ще получите голямо повишение на кръвната захар. Но ако го намажете с бадемов тахан, какво би станало? Добавянето на ⅓ чаша бадеми към същото количество бял хляб значително намалява повишението на кръвната захар.
Но чакайте малко, не помага ли всяка храна с ниско съдържание на въглехидрати? Защо да добавяте бадемов тахан като можете да си направите сандвич с шунка? Е, първо, растителните храни имат антиоксиданти, които премахват всички излишни свободни радикали. Така че, ядките не само могат да понижат високите нива на кръвната захар, но и оксидативното увреждане – и да понижат също и високите нива на инсулин. Добавянето на ядки към храната не само успокоява нивата на кръвната захар, но също и успокоява нивата на инсулина. Сега вие си мислите, „Ами, по-малко захар означава по-малко инсулин“, но не се случва същото с нисковъглехидратните животински храни.
Ако добавите малко пилешко месо към бял ориз – пилешки гърди без кожата на пара, ще получите по-голямо повишение на нивата на инсулина, отколкото ако изядете само белия ориз. Така че добавянето на нисковъглехидратни растителни храни подобрява нещата, но добавянето на нисковъглехидратни животински храни влошава нещата. Същото е и с добавяне на пилешки гърди към картофено пюре – по-голямо повишение на инсулина с добавения животински протеин. Същото е и с животинските мазнини.
Ако добавите малко масло към храната, ще получите драстично по-голямо повишаване нивата на инсулина и захарта. Ако добавите масло и сирене към бял хляб, бели картофи, спагети или ориз, понякога може дори да удвоите нивата на инсулина. Докато, ако добавите половин авокадо към храната, вместо влошаване, реакцията на инсулина се подобрява, както става и с основния растителен източник на мазнини: ядките.
Ами ако вместо ядков тахан на вашия бял хляб, използвате плодово сладко от ягоди? Ще разберем в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-prevent-blood-sugar-and-triglyceride-spikes-after-meals
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев