Милиарди килограми водорасли се събират всяка година, консумацията им е свързана с по-малко хронични заболявания, както физически, така и психически. Например, жените, които приемат повече водорасли по време на бременност, изглежда са по-малко депресирани и имат по-малко симптоми на сезонни алергии, но проблемът с тези напречни сравнителни проучвания е, че не може да се докаже причинно-следствена връзка. Може би консумацията на водорасли е просто показател, че те следват традиционните японски хранителни навици като цяло, които имат много различни аспекти, които могат да предпазват срещу заболявания. За да се знае със сигурност дали водораслите могат да променят имунната функция, трябва да се подложи на проверка.
Така че обикновено изследователите започват така: ин витро, което означава в епруветка, което допринася за по-бързи, по-евтини и по-лесни експерименти. Вземете осем различни вида водорасли и направете в общи линии малко чай от водорасли, който може да се капне върху човешки клетки на имунната система в съд на Петри.
Именно изследвания като тези, които показват, че водораслите уакаме, които ще намерите в една салата от водорасли, могат да увеличат четворно потенциала на делене на T клетките, които са важна част от нашата имунна защита срещу вируси като херпес симплекс вирус. Да, но всъщност никой не се е опитал да даде водорасли на хора с херпес до това проучване.
Хора, страдащи от различни херпес инфекции, приели около два грама на ден чисти уакаме водорасли на прах, което се равнява на около четвърт чаша салата от водорасли. И всички петнадесет пациенти с активни херпесни вирусни инфекции претърпели значително намаляване или изчезване на симптомите. Това включва херпес вирус 1, причината за херпес на устата, който причинява мехурчето; херпес вирус 2, който причинява генитален херпес; херпес вирус 4, също познат като вирус Епщайн-Бар, който причинява моно; и херпес 3, който причинява херпес зостер и варицела. Не е имало все пак контролна група, но след като няма никакви недостатъци, защо да не опитаме? Както и да е, ако сте на среща и човекът отсреща поръча салата от водорасли, може би ще искате да знаете повече за неговата история.
Изследователите също открили, че уакаме стимулира производството на антитела, така че дали би било полезно и за увеличаване ефикасността на ваксините? Възрастните хора са особено уязвими към разболяване и смърт от грип. Сега противогрипната ваксина може да помогне, но по ирония на съдбата за възрастните е по-малко вероятно да се възползват, защото имунната функция обикновено намалява докато остаряваме.
Така че те взели 70 доброволци над 60-годишна възраст. Това е нивото на антитела, които те имали срещу грипния вирус в началото, а това, което търсите при ваксините, е да получите реакция два и половина пъти; така че бихме искали да видим това да стигне поне до 25, за да го смятаме за ефективна реакция, но те стигнали само до тук. Ако им давате малко екстракт от уакаме обаче всеки ден за един месец преди ваксината, те скочили до тук. Използван е по-скоро екстракт, отколкото действителното нещо, защото е трябвало да го сложат в хапче, за да могат да извършат това плацебо контролирано проучване на случаен принцип – малко е трудно да се направи убедителна плацебо салата от водорасли.
Надяваме се, че популярните водорасли, които се консумират ежедневно в Япония, макар и почти безизвестни навсякъде другаде извън японските ресторанти, ще започнат да се ползват по-широко за възможна имунопотенция – повишаване на имунитета – и за смекчаване на тежестта на инфекциозните заболявания при възрастните.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-boost-your-immune-system-with-wakame-seaweed
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев