По-голямата част от случаите на рак на гърдата стартират като хормонално зависими, което означава, че основният човешки естроген, наречен естрадиол, играе ключова роля в появата и развитието на рака на гърдата. Това е една от причините защо консумацията на соеви храни изглежда има такава защитна функция срещу рака на гърдата, защото соевите фитоестрогени, като генистеина, блокират естрогена; те блокират свързването на естрогена, както естрадиола, и образуването на ракови клетки на гърдата.
Но чакайте малко; по-голямата част от случаите на рак на гърдата се появяват след менопауза, когато яйчниците са спрели да произвеждат естроген. Какъв е смисълът от блокирането на естрогена, ако няма естроген, който да бъде блокиран? Оказва се, че самите тумори на рака на гърдата произвеждат свой собствен естроген от нищото, за да подхранят собствения си растеж.
Естрогените може да се превърнат в тумори на гърдата по множество начини. Ракът на гърдата взема холестерола и с помощта на ензима ароматаза или два хидроксистериодни ензима дехидрогеназа, произвежда свой собствен естроген.
Така че има два начина да се спре рака на гърдата. Един от тях е да се използват анти-естрогени, блокиращи естрогена, както соевите фитоестрогени, или антиестрогенното лекарство тамоксифен. Един друг начин за блокиране на естрадиола обаче е използването на анти-ензими, за да се попречи на рака на гърдата да произведе целия този естроген преди всичко.
И наистина, има голямо разнообразие от анти-ароматазни лекарства, използвани днес. Всъщност потискането на производството на естроген е доказано, че е по-ефективно отколкото само опитите да се блокират ефектите от естрогена, което предполага, че възпрепятстването на синтеза на естроген е клинично много важно за лечението на зависимия от естрогена рак на гърдата. Оказва се, че соевите фитоестрогени могат да правят и двете.
Чрез употребата на клетки от яйчниците, взети от жени, които са в процес на ин витро оплождане, се установява, че соевите фитоестрогени намаляват активността на ензима ароматаза. А какво да кажем за раковите клетки на гърдата? Същото е и за раковите клетки на гърдата. Не само потискане на активността на ароматазата, а също и другият ензим, произвеждащ естроген.
Но това е в съд на Петри. Потиска ли соята производството на естроген също и при хората? Ами циркулиращите нива на естрогена изглеждат значително по-ниски при жените в Япония, отколкото при белите американки, а Япония наистина има най-високо потребление на соеви храни на глава от населението, но няма как да знаем докато не проверим. Японки били разделени на групи според това дали да добавят соево мляко към диетата си или не в продължение на няколко месеца. Нивата на естроген наистина изглежда, че спаднали с около една четвърт в групата с добавка на соево мляко. Интересното е, че когато се опитали да проведат същия експеримент с мъже, получили подобни резултати: значителен спад в нивата на женските хормони без никаква промяна в нивата на тестостерона.
Тези резултати обаче са при мъже и жени от Япония, които вече консумирали соя преди проучването; така че то реално оценявало по-висок в сравнение с по-нисък прием на соя.
Какво става, ако дадете соево мляко на жени в Тексас? Циркулиращите нива на естроген намаляват на половина. Тъй като повишените нива на естроген са показател за висок риск от рак на гърдата, ефективността на соята за намаляване нивата на естрогена може да обясни защо жените в Китай и Япония имат такава малка честота на рак на гърдата.
И това, което е наистина забележително, е, че нивата на естроген се запазили ниски за около месец или два, дори след като спрели да пият соево мляко. Това предполага, че не е нужно да се консумира соя всеки ден, за да имаме ползите при защита от рак.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-block-breast-cancers-estrogen-producing-enzymes
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев