Знаем, че оловото може да бъде токсично, от хиляди години и по-специално знаем, че децата могат да се натровят от боя, съдържаща олово, от повече от един век. И от появата на тези първи случаи, индустрията с олово се е настроила срещу напредъка в науката.
До 1926 г. натравянето с олово вече е „относително често срещано при децата“, но все пак Съединените щати продължават да позволяват употребата на боя на основата на олово до 1978 г. За разлика от тях, в Европа много хора казали, хммм, натравяне на деца? Не, благодаря, и „забранили употребата на оловна боя още през 1909 г.“
Забавянето в САЩ се дължало предимно на гордите усилия на маркетинга и лобирането на индустрията, която печели от отровата. Те знаели обаче, че не могат вечно да удържат фронта, но се хвалели, че техните „победи се състоят в отлагането на прилагането на… регламентите.“
А днес ронещата се боя се превръща в отровен прах и познайте къде отива? Както един декан от университета в планината Синай и професор по неврология в Харвард казва, „Оловото е опустошителна отрова. То уврежда мозъка на децата, разяжда интелигентността, намалява творчеството“ и преценката, и езика, и неуспеха. И все пак, въпреки натрупаните доказателства, оловната индустрия не само не успя да предупреди хората, но и подхвана активно промотиране на оловните бои. В крайна сметка, една кутия от чисто бяла оловна боя съдържа огромни количества олово, което означава огромни печалби за индустрията.
Но вижте, няма причина да се тревожите, ако малкото ви дете се омаже с оловна боя, защото следите от боя могат лесно да се отстранят без да се повреди боята. Не бихме искали да повредим боята. В края на краищата боядисаните стени са санитарни. Вижте, както се промотира от Националната компания за олово на Dutch Boy, оловото помага да опазите здравето си.
Директорът на Асоциацията на индустрията за олово обвинява жертвите: бедните, невежи родители от крайните квартали.
Изглежда, че няма достатъчно доказателства, здравна статистика, няма публично възмущение, които да накарат индустрията да се замисли, че нейната боя убива и натравя децата, но колко голямо наистина е било общественото недоволство?
Няма съмнение, че оловото е унищожителна, осакатяваща отрова; буквално милиони деца са диагностицирани с различна степен на повишени нива на олово. Обаче нека сравним това с полио, например. През 50-те „по-малко от шейсет хиляди нови случая [годишно] създали ситуацията, близка до паника сред американските родители и национална мобилизация, която довела до кампаниите за ваксинация, които на практика премахнали [проблема] само за десетилетие“. За разлика от това, въпреки че милиони детски животи се променят към по-лошо, „в нито един момент от изминалите сто години не е имало подобна национална мобилизация срещу оловото.“ Днес, след буквално един век, Центърът за контрол и превенция на заболяванията изчислява, че над петстотин хиляди деца все още страдат от повишени нива на олово в кръвта.
Добрата новина е, че нивата на олово в кръвта спадат, което се чества като едно от нашите най-големи постижения в областта на общественото здравеопазване. Но предвид това, което сме знаели, от колко дълго време сме го знаели, да обявим това за победа на общественото здраве? „Дори и да бяхме победители… това би било победа, потушена от неумението ни да се учим от епидемиите и да предприемаме стъпки към драстичното намаляване на излагането към други потвърдени и предполагаеми токсични за околната среда вещества.“
Това е една от причините, поради които исках да направя тези видео епизоди за оловото. Ние трябва да се поучим от историята, така че следващия път, когато някоя индустрия иска да продаде нещо на децата ни, да се придържаме към науката. И разбира се, нивата на олово не намаляват за всички. Ще обхванем кризата Флинк Мичиган и ще завършим с намеси в храненето, които да изтеглят оловото от тялото ни… в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-the-lead-paint-industry-got-away-with-it
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев