Изследователи, които приемат финансиране от компанията Кока-Кола, може и да обявят липсата на физическа активност за „най-големия проблем на общественото здравеопазване на 21-ви век“. Но всъщност липсата на физическа активност се нарежда на пето място по отношение на рисковите фактори за смърт в САЩ и номер шест по отношение на рисковите фактори за неработоспособност. И липсата на активност едва достига до челната десетка в световен мащаб. Както разбрахме, храненето е далеч по-мощен убиец, последван от тютюнопушенето.
Разбира се това не означава, че може просто да си седите на дивана по цял ден. Физическите упражнения могат да подпомогнат умственото здраве, когнитивното здраве, качеството на съня, превенцията на рак, имунната функция, високото кръвно налягане и продължителността на живота. Ако населението на САЩ като цяло се движи достатъчно, за да премахне само 1 процент от националния индекс на телесната маса, 2 милиона случая на диабет, един и половина милиона случая на сърдечно-съдови заболявания и инсулт и 100 000 случая на рак могат да бъдат предотвратени.
В идеалния случай колко точно трябва да спортуваме? Най-новите официални ръководства по физическа активност препоръчват хората да правят най-малко по 150 минути на седмица умерени аеробни упражнения, което се оказва малко повече от 20 минути на ден. Това всъщност е по-малко от старите препоръки на ръководителя на Национална здравна служба на САЩ, Центъра за контрол и превенция на заболяванията и Американския колеж по спортна медицина, които препоръчват най-малко по 30 минути всеки ден.
Ръководните органи за движението изглежда са попаднали в същия капан, както ръководните органи по храненето, препоръчвайки по-скоро това, което мислят, че може би е постижимо, вместо просто да ни информират за това, което казва науката и да ни позволят да направим собствения си избор. Те вече подчертават, че каквато и да било физическа активност е по-добре от нищо; така че защо не престанем да сме снизходителни към хората и просто не им кажем истината?
Вярно е, че ходенето пеша по 150 минути на седмица е по-добре от ходенето по 60 минути на седмица. Ако следвате настоящите препоръки за 150 минути движение, ще намалите общата си вероятност за смърт със 7 процента в сравнение с това само да седите. Ходенето само по 60 минути на седмица намалява смъртността само с 3 процента. Но ходенето по 300 минути на седмица намалява общата вероятност за смърт с 14 процента. Така че, ако ходите пеша два пъти по-дълго – 40 минути на ден, в сравнение с препоръчителните 20, ви дава два пъти по-голяма полза. А разходката по един час на ден може да намали смъртността с 24 процента! (Използвам ходенето като пример, защото това е упражнение, което почти всеки може да прави, но същото важи и за други активности с умерена интензивност, като градинарството и карането на колело.)
Този мета-анализ на количеството физическа активност и продължителността й открива, че еквивалентът на енергично ходене по около един час на ден, със скорост от 6 километра в час, е добър, но 90 минути са още по-добри. А какво да кажем за повече от 90 минути? За съжаление толкова малко хора се движат по толкова много всеки ден, че няма достатъчно проучвания, които да достигнат по-висока категория.
Ако знаем, че 90 минути упражнения всеки ден е по-добре от 60 минути и по-добре от 30 минути, защо препоръките са само за 20 минути? Разбирам, че само около половината американци достигат дори до препоръчителните 20 минути на ден; така че властите само се надяват да побутнат хората в правилната посока. Това е като препоръките за здравословно хранене, които ни съветват „да ядем по-малко сладко“. Само ако можеха да ни го кажат директно. Именно това се опитвам да направя тук, в NutritionFacts.org.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-much-should-you-exercise
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев