Ясно е, че втвърдяването на артериите вътре в мозъка ни и влошаването на познавателната способност вървят ръка за ръка, нещо, за което съм говорил и преди. Обаче, независимата връзка на Алцхаймер с много рискови фактори за атеросклеротични съдови заболявания подсказва, че холестеролът не е единственият виновник за деменцията.
Едно от най-значимите открития е, че повишените нива на кръвното налягане на средна възраст, което означава между 40 и 60 години, се свързва с повишен риск от нарушаване на познавателната способност и деменция с Алцхаймер по-късно в живота. Всъщност, дори още повече от това да имаме така наречения ген на Алцхаймер.
Нормалното артериално дърво, всичките кръвоносни съдове в мозъка, е проектирано едновременно като тръбопровод и възглавница. Но когато артериите на стените се втвърдят, всеки път когато сърцето изпомпва кръв към мозъка, налягането от пулса може да увреди малките кръвоносни съдове в мозъка ни. Това може да причини така наречените микрокръвотечения в мозъка, които често се срещат при хора с високо кръвно налягане, дори и ако те никога не са били диагностицирани с инсулт.
Тези микрокръвотечения могат да са един от основните фактори, които причиняват нарушения на познавателната способност, може би това не е изненадващо, защото при аутопсия микрокръвотеченията може да са свързани с некроза на мозъчната тъкан, което означава смърт на мозъчната тъкан.
И говорейки за смърт на тъканите, високото кръвно налягане също е свързано с така наречените лакунарни инфаркти, от латинската дума lacuna, което означава дупка. Това са дупки в мозъка, които се появяват когато малки артерии се запушват в мозъка и това води до смъртта на малка кръгла област в мозъка. До една четвърт от възрастните хора имат тези малки мини инсулти и повечето дори не знаят за тях, така наречените тихи инфаркти, но няма черни дупки в мозъка, които да са доброкачествени. Ето така изглеждат – сякаш мозъкът ви е бил перфориран.
Въпреки че тихите инфаркти по дефиниция нямат явни подобни на инсулт симптоми, те са свързани с едва доловими дефицити във физическата и познавателната функция, които често остават незабелязани. И те могат да удвоят риска от деменция. Това е един от начините, по които високото кръвно налягане се свързва с деменция.
Толкова голямо увреждане, че нивата на високото кръвно налягане могат да доведат до намаляване на обема на мозъка, буквално свиване на мозъка, особено в хипокампа, центъра на паметта в мозъка. Това помага да се обясни как високото кръвно налягане може да участва в развитието на болест на Алцхаймер.
Човек може всъщност да визуализира малките артерии в задната част на очите си чрез офталмоскоп, което осигурява неинвазивен прозорец за изследване на здравословното състояние на интракраниалните артерии, малките съдове в главата ни. Изследователите открили важна връзка между артериалната болест и свиването на мозъка при ядрено-магнитен резонанс.
Но това било напречно проучване, само един момент от времето; така че не може да се докаже причинно-следствена връзка. Това, което ни трябва, е проспективно проучване, което да проследи хората във времето; и така, ето какво направили. През период от 10 години тези с признаци на артериална болест имали два пъти по-голяма вероятност да страдат от значителна загуба на обема на мозъчната тъкан с времето.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/higher-blood-pressure-may-lead-to-brain-shrinkage
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев